37 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη – Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας

Χριστούγεννα στη Κωνσταντινούπολη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 12 / 2023 , 23:37 από news_room

Σε πανηγυρική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάσθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, κατά την οποία, εφέτος, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπλήρωσε 50 έτη από την εις Επίσκοπον χειροτονία του (1973).

Στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Πανάγιου Τάφου στην Πόλη, Πισιδίας κ. Ιώβ, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Κατά τη διάρκειά της, τελέστηκαν η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου, και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του νέου Αρχιγραμματέως Πανοσιολ. Διακόνου κ. Βοσπορίου, στον οποίο ο Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Πριν από την χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Σελευκείας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρθηκε στην λιπαρά μόρφωσή του, και στην περίπου εικοσαετή παραγωγική διακονία του στην Πατριαρχική Αυλή.

“Σε συγχαίρομεν και σε επαινούμεν δι’ όλα αυτά. Σε προτρέπομεν να είσαι έτοιμος να βιώσης θετικάς εκπλήξεις εις την Επαρχίαν σου, ως συνέβη εις άλλας Επαρχίας του Θρόνου εν Μικρά Ασία και εν Ανατολική Θράκη. Επαναλαμβάνομεν και κατά την ιεράν ταύτην στιγμήν, ότι θεωρούμεν κεντρικής σημασίας διά το έργον του διακόνου της Εκκλησίας την καλήν θεολογικήν κατάρτισιν. Τονίζομεν μάλιστα, ότι εκτός από αυτήν απαραίτητος είναι και η γενική μόρφωσις και το ενδιαφέρον διά τα γράμματα και ευρύτερον διά τον πολιτισμόν. Άνευ παιδείας και πολιτισμικής ανοικτοσύνης δεν είναι δυνατόν να δοθή επικαίρως η χριστιανική μαρτυρία. Ο μακαριστός βαθυστόχαστος θεολόγος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης ετόνιζεν ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία οφείλει «να αρθρώση λόγο σωτήριο για τον σύγχρονο άνθρωπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αδιέξοδα, που ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει. Τα αδιέξοδα αυτά, αποτελούν την πρόκληση και το πλαίσιο που προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος στην Ορθοδοξία, για να κάνη ζωντανή την παράδοση, που παρέλαβεν η γενεά μας από τους πατέρες της» (Η Ορθοδοξία και ο σύγχρονος κόσμος, Κοζάνη 1991, σ. 18-19). Διά να δώσωμεν τεκμηριωμένας απαντήσεις πρέπει να γνωρίζωμεν την παράδοσίν μας και την θεολογίαν, αλλά και τα αδιέξοδα και τας αναζητήσεις του ανθρώπου της εποχής μας.”

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Παναγιώτατος επεσήμανε:

“Εγράφη ότι «τον άνθρωπο τον τρομάζει η ιδέα, ότι είναι μόνον “εκ του κόσμου τούτου”». Δεν είμεθα απλώς μία βιολογική μονάς, δεν εξαντλείται η ζωή μας εις τον αγώνα δι’ επιβίωσιν, διά την κάλυψιν των υλικών αναγκών και την ικανοποίησιν των αισθήσεων. Υπάρχει και η ηθική και πνευματική διάστασις και στοχοθεσία, η οποία αποτελεί πηγήν νοήματος και εμπνεύσεως και οξύνει το αισθητήριόν μας διά το πρακτέον. Δι’ ημάς, η διάστασις αυτή ταυτίζεται με την πίστιν εις τον Χριστόν, η οποία ανοίγει εις τον άνθρωπον της οδόν της κατά χάριν θεώσεως. Ως έχει λεχθή, ο Χριστιανισμός είναι, «η πιο επαναστατική πνευματική δύναμη στην ιστορία. Καινοποιεί τα πάντα, όπου δρα και εφαρμόζεται σύμφωνα προς την ουσία του. Η βασική χριστιανική έννοια σε όλες τις διαστάσεις είναι η “αναγέννηση”». Ο Χριστός είναι η Αλήθεια, η οποία ελευθερώνει τον άνθρωπον, μεταμορφώνει την ζωήν και τον κόσμον. Μόνον ο Χριστιανισμός «είναι ικανός να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να ικανοποιήσει πλήρως την αναζήτηση του νού και τη δίψα της καρδιάς», σημειώνει ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν (Εορτολόγιο, Αθήνα 1997, σ. 58).

Αυτήν την Αλήθειαν ζη και κηρύττει η Εκκλησία. Αυτή φυλάσσεται ανυστάκτως εδώ εις το Κέντρον της Ορθοδοξίας. Αυτή εκφράζεται εις την πολυδιάστατον μαρτυρίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έως περάτων της οικουμένης. Αυτή είναι το περιεχόμενον, η πηγή και ο ορίζων της διακονίας μας. Δεν ανήκομεν εις τον εαυτόν μας, αλλά εις τον Χριστόν και εις την Εκκλησίαν Του. Ο,τι πράττομεν είναι έργον του Κυρίου, το οποίον επιτελείται δι’ ημών εν τη Εκκλησία.

Αυτήν την αλήθειαν υπενθυμίζει και αναδεικνύει κάθε εκλογή επισκόπου, κάθε προαγωγή εις την Πατριαρχικήν Αυλήν, η αλλαγή φρουράς εις τας επιτελικάς θέσεις του Θρόνου και αι λοιπαί αλλαγαί προσώπων. Όλα αυτά σημαίνουν και σηματοδοτούν ότι υπάρχει συνέχεια και συνοχή εις την ζωήν της Εκκλησίας. Παραδίδεται η σκυτάλη από γενεάς εις γενεάν, νέοι εργάται του αμπελώνος του Κυρίου αναλαμβάνουν δράσιν, νέα πρόσωπα επωμίζονται τας ευθύνας, επιτελούν το χρέος και δίδουν την καλήν μαρτυρίαν. Αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλά δεν αλλάζει η παράδοσις, δεν παρέρχεται «ιώτα εν ή μία κεραία» (Ματθ. ε΄, 18). Η παρακαταθήκη κληροδοτείται, μεταλαμπαδεύεται, το βάρος εναποτίθεται εις νέους στιβαρούς ώμους και συνεχίζεται διά μέσου των αιώνων η ιστορία του Θρόνου και η εξαγγελία του Ευαγγελίου, περί του οποίου ηχεί και ισχύει το λεχθέν υπό του Κυρίου: «Ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσι» (Ματθ. κδ’, 35).”

Ακολούθως ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον Πανοσιολ. κ. Βοσπόριο, λέγοντας:

“Όντως αναλαμβάνει τεραστίαν ευθύνην. Τον προτρέπομεν να εργάζεται μεθ’ υπομονής, δέους και μετά πολλής προσευχής, βέβαιοι πάντοτε ότι «τω θέλοντι κάμνειν συγκάμνει Θεός».

Κατά την υπερεξαετή διακονίαν του απέδειξε την εργατικότητα και τον ένθεον ζήλον του. Άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσης και της Βυζαντινής Ιστορίας, με οργανωτικήν πείραν, υπόσχεται δόκιμον και δημιουργικήν θητείαν εις το λίαν απαιτητικόν έργον το οποίον ανα-λαμβάνει, με άμεσον αναφοράν εις την ανά την οικουμένην παρουσίαν της Μητρός Εκκλησίας και εις την προάσπισιν των δικαίων της.

Επιθυμούμεν να επαινέσωμεν επίσης εν χάρισμα, το οποίον κοσμεί αμφοτέρους τους σήμερον χειροτονουμένους. Και οι δύο είναι διπλωματούχοι Βυζαντινής Μουσικής και άριστοι ιεροψάλται, με σημαντικήν προσφοράν εις την διακονίαν του ιερού αναλογίου. Η ψαλμωδία, ως διακονία και ως τέχνη, μας εξοικειώνει με τα υμνολογικά κείμενα, τα οποία δεν είναι απλώς ευσεβή ασματα, αλλά ζώσα και αδομένη Δογματική. Είναι πηγή κατανύξεως, πνευματικότητος, ευσεβείας και θεολογικής γνώσεως, και δημιουργεί εις τους μύστας της μίαν ιδιαιτέραν συνείδησιν ιεράς αποστολής και αφιερώσεως εις την Εκκλησίαν.

Εν τω πνεύματι τούτω, αδελφοί και τέκνα, σας καλούμεν να προσευχηθήτε προς τον Κύριον της δόξης να ευλογή τους χειροτονουμένους και να τους κρατύνη εις το έργον διακονίας της Εκκλησίας Του. Η δε χάρις του σαρκωθέντος Λόγου του Θεού είη μετά πάντων υμών, και η ειρήνη του Θεού, την οποίαν ευηγγελίσαντο οι άγγελοι κατά την Γέννησιν του Σωτήρος, είθε να καταστή, ως εσωτερική ειρήνη και ως ειρήνη των διανθρωπίνων σχέσεων, των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών, μόνιμος κατάστασις επί της γης, προς δόξαν του υπερουρανίου ονόματος του εν Τριάδι Θεού και αληθή πρόοδον των ανθρωπίνων πραγμάτων.”

Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος των εν τη Πόλει ΡΚαθολικών κ. Massimiliano Palinuro, ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, με τη σύζυγο και συνεργάτες του, κληρικοί, Μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με επί κεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητος “Παναγία η Παμμακάριστος”, Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους, ο Ελλογιμ. κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, συγγενείς των νεοχειροτονηθέντων, και πλήθος πιστών από την Πόλη, και το εξωτερικό.

Ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος, ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς Μητροπολίτης Σελευκείας, αφού έλαβε τη Αρχιερατική Μίτρα και την ράβδο από τα χέρια του Παναγιωτάτου, ανέβηκε στο Θρόνο και τέλεσε την απόλυση.

Ακολούθως, στη δεξίωση που παρετέθη στην Αίθουσα του Θρόνου, στην οποία προσήλθε ο Μακ. Αρμένιος Πατριάρχης στην Τουρκία κ. Sahak Maşalyan, με τη συνοδεία του, προκειμένου να ευχηθεί στον Παναγιώτατο για την εορτή των Χριστουγέννων, ο νέος Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος εξέφρασε την αφοσίωση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου και ευχαρίστησε τους Συνοδικούς Αγίους Αρχιερείς για την εκλογή του. Την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο, εξέφρασε στη συνέχεια, και ο Αρχιγραμματεύς Πανοσιολ. κ. Βοσπόριος.

Στη δεξίωση παρέστησαν, επίσης, και ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την εορτή των Χριστουγέννων, πολυπληθής Αντιπροσωπεία του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Τουρκίας CHP, με επί κεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Οργανώσεως της Πόλεως Εντιμ. κ. Özgür Çelik, καθώς και ο Δήμαρχος των Πριγκηποννήσσων Εντιμ. κ. Erden Gül, με συνεργάτες του.

Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας Η Εορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη - Τελέστηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σελευκείας

Σχετικά Άρθρα

Η Μικρασιατική καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου

Η Μικρασιατική καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 10 / 2022 , 23:30 από news_room H φωτογραφία από το Αϊβαλί, που έστειλε ο Γιώργος Σεφέρης στον Αϊβαλιώτη Ηλία Βενέζη το 1950 από το ταξίδι του στη Μικρά Ασία, κοσμεί την αφίσα της έκθεσης «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου». Σηματοδοτεί […]

δις αδολο γαλα adologala adologala.gr

Ολοκληρώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος – Οι αποφάσεις

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 5 / 2021 , 15:23 από news_room Συνήλθε χθες και σήμερα, 11 και 12 Μαΐου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την χθεσινή και την σημερινή Συνεδρία της η Δ.Ι.Σ.: Προέβη […]