19 °C Athens, GR
02/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Μήνυμα ανάγκης διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνει από το Λονδίνο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Μήνυμα ανάγκης διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνει από το Λονδίνο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 13 / 11 / 2023 , 13:23 από news_room

Προειδοποίηση περί τουρκικών σχεδίων για πλήρη έλεγχο της Κύπρου και μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ορθοδοξίας και της ελληνικής γλώσσας από την ομογένεια, απηύθυνε προς μέλη της παροικίας του Λονδίνου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε το βράδυ της Κυριακής σε δείπνο προς τιμή του στο βόρειο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε την πρώτη πλήρη ημέρα της ιδιωτικής του επίσκεψης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στο χαιρετισμό του στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος ανέφερε πως από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας το 1920 οι Τούρκοι έθεσαν ως πρώτο στόχο την «ανάκτηση» της Κύπρου, που θεωρούσαν ότι είχαν υποχρεωθεί να παραχωρήσουν στην Αγγλία.

Όπως συνέχισε, όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις διατηρούν τους ίδιους στόχους, που ως προς την Κύπρο αφορούν την κατάκτηση όλου του νησιού.

Από το 1956, ανέφερε, έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης προς αυτόν το σκοπό με έξι στάδια. Πέντε από αυτά τα στάδια, επισήμανε, έχουν ήδη επιτευχθεί.

Αυτά είναι, όπως ανέφερε ο αποκλεισμός απόδοσης της Κύπρου στην Ελλάδα, με την αποτροπή της Ένωσης και της άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, η απόκτηση από την Τουρκία νομικών δικαιωμάτων, κάτι που έγινε με τις συνθήκες της Ζυρίχης, η συγκέντρωση σε θύλακες των διάσπαρτων στο νησί Τουρκοκύπριων, όπως έγινε το 1963-64, να «θεραπεύσουν» την αριθμητική μειονεξία τους, κάτι που πετυχαίνουν με τη μεταφορά εποίκων, με στόχο την αναγνώριση δικαιώματος μόνιμων κατοίκων και η απόκτηση στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής, όπως έχει γίνει με τα κατοχικά στρατεύματα και τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και του ελληνικού και εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συνέχισε λέγοντας ότι ο έκτος στόχος της Τουρκίας δεν έχει επιτευχθεί και αυτός είναι ο πολιτικός έλεγχος του νησιού. «Τον πολιτικό έλεγχο τον έχουμε εμείς, είμαστε εμείς το αναγνωρισμένο κράτος», είπε.

«Αν υπακούσουμε στις συνεχείς πιέσεις και από τους Τούρκους και από τον έξω κόσμο να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να κάνουμε έναν νέο συνεταιρισμό, ένα νέο κράτος με παρθενογένεση, που θα στηρίζεται σε ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, τότε οι Τούρκοι θα κάνουν κάποια φασαρία (…) και για να συγκαλέσουμε τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να έχουμε την έγκριση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου και θα είμαστε όμηροι στα χέρια τους. Θα είμαστε, όπως είπε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, κοινότητα και όχι κράτος», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ανέφερε ότι πάση θυσία διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα. Απηύθυνε δε έκκληση σε όσους μπορούν να προσπαθούν να επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. «Κινδυνεύει η πατρίδα μας. Το χρέος είναι δικό μας», πρόσθεσε.

Επίσης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε μια δυσκολία διατήρησης του δεσμού των αποδήμων με την πατρίδα όσο περνούν οι γενιές, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν δύο συνισταμένες που δείχνουν την ταυτότητά μας και πρέπει να συντηρηθούν: η ελληνικότητα και η Χριστιανοσύνη.

Τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας μεταξύ των αποδήμων, μιας γλώσσας με ιδιαίτερο νοηματικό και πολιτισμικό περιεχόμενο, όπως εξήγησε.

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε τη θρησκεία μας», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι τα παιδιά της παροικίας δεν πρέπει να αφομοιωθούν, «διότι δεν είμαστε απλώς πολίτες του κόσμου, αλλά Έλληνες πολίτες του κόσμου».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας είπε ότι ο Μακαριώτατος επέστρεψε «σπίτι του, στα αδέλφια του», αναφερόμενος στη διακονία του στο Λονδίνο προ τριών δεκαετιών.

«Όλοι είμαστε μία Εκκλησία ενωμένη και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο για την Ορθοδοξία», πρόσθεσε.

Πριν τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της διοργανώτριας του δείπνου κοινότητας του Αγίου Παντελεήμονος Παναγιώτης Προκοπίου έκανε μία αναδρομή στην παρουσία του Μακαριωτάτου στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και είχε αναβαθμίσει την ενορία του Αγίου Παντελεήμονος έχοντας διοριστεί ως εφημέριος του ναού.

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου είχε αρχίσει με αρχιερατικό συλλείτουργο το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου.

Η επίσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα με συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Κακουρή, γεύμα με φίλους και αξιωματούχους της κοινότητας στο Χάροου και βραδινή δεξίωση που παραθέτει ο Αριχεπίσκοπος Θυατείρων.

Σχετικά Άρθρα

Εξόδιος ακολουθία & Ταφή του Μητροπολίτη Μοζαμβίκης κυρού Χρυσοστόμου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 5 / 2021 , 16:00 από news_room Οι συγγενείς ,λίγοι ιερείς, ελάχιστοι αρχιερείς και κάποιοι φίλοι μόνο παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία και τη ταφή του μητροπολίτου Μοζαμβίκης κυρού Χρυσοστόμου αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν επέτρεψαν περισσότερα. Τα δάκρυα της οικογένειας του και όλων όσων των γνώριζαν ήταν εμφανή στα πρόσωπα που […]

Μητρόπολη Καστορίας Επιτάφιος και η Άκρα Ταπείνωσις

Ο Επιτάφιος και η Άκρα Ταπείνωσις στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 4 / 2023 , 1:03 από news_room Ακολουθία των Παθών Σε κλίμα κατάνυξης και συντριβής αλλά και ρωμαίικης μεγαλοπρέπειας, τελέσθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης η Ιερά ακολουθία των Παθών του Κυρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς. Από την αρχή της ακολουθίας, ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός της κατακλύστηκε […]