19 °C Athens, GR
02/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

ΙΣΤ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών της Εκκλησίας της Κύπρου

ΙΣΤ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών της Εκκλησίας της Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 11 / 2023 , 2:04 από news_room

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η ΙΣΤ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου. Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών, καθώς και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Συμπληρώνονται 11 χρόνια από την έναρξη των Συναντήσεων των εκπροσώπων στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εξέφρασε την χαρά των συμμετεχόντων και την ευλογία να είναι παρών στην έναρξη των εργασιών της συνάντησης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος. Αφού παρουσίασε στον Μακαριώτατο τους παρόντες εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, τους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την πολύτιμη παρουσία τους και την καρποφόρα συνεργασία με το Γραφείο.

Κατόπιν, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας που έχει το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με το Υφυπουργείο Τουρισμού (παλαιότερα με τον ΚΟΤ), το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με άλλους φορείς τουρισμού, παιδείας και πολιτισμού. Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί στην προβολή της πατρίδας μας όχι μόνο ως καλοκαιρινός προορισμός ένεκα της θάλασσας και του ηλίου, αλλά ως προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου αφού η Κύπρος έχει να προσφέρει ένα πολύτιμο πλούτο θρησκευτικών, ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες της συνάντησης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Επισήμανε το γεγονός ότι τα προσκυνήματα έχουν ένα σημαίνοντα ρόλο στην καλύτερη κατανόηση της ιστορικότητας των τόπων ή των αντικειμένων που επισκεπτόμαστε. Ο άνθρωπος που επισκέπτεται νοερά κάποιους τόπους ίσως δεν μπορεί να τους αντιληφθεί σωστά γι΄ αυτό χρειάζεται να τους προσεγγίσει με τη σωματική παρουσία. Εδώ έρχεται και ο ρόλος του ξεναγού, ο οποίος με τις πληροφορίες που παρέχει, προσπαθεί να μεταφέρει όσο το δυνατόν καλύτερα την αυθεντικότητα των πληροφοριών για τους επισκέψιμους τόπους ή τα κειμήλια. Καταλήγοντας, ο Μακαριώτατος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ΙΣΤ΄ Συνάντησης εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.

Ακολούθησε ενημέρωση για την Προσκυνηματική Κρουαζιέρα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» που πραγματοποιήθηκε 14-21 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Louis Travel. Έγινε ενημέρωση για τη συνέχιση του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου, για όγδοο σχολικό έτος (2023-2024).

Κατόπιν, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας των Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης και Αντιπροέδρου του Οργανισμού «Φιλοκαλία», πραγματοποιήθηκε η εποικοδομητική παρουσίαση και ενημέρωση με θέμα «Ψηφιοποίηση Μνημείων, Κειμηλίων και Άυλων Στοιχείων Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εκκλησίας της Κύπρου» από τους Δρ. Βασίλειο Δρακονάκη (Εκτελεστικό Διευθυντή Σωματείου Φιλοκαλία) και τον Πρωτοδιάκονο της Ι.Μ. Λεμεσού π. Σπυρίδωνα Παπαβασιλείου.

Στη συνέχεια η Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου και Δρ. Κατερίνα Περικλέους από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έναν μια ενημέρωση παρουσιάζοντας στατιστικά δεδομένα όσον αφορά την «Διαδικτυακή Προώθηση και τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Κύπρο».

Η κ. Νατάσα Ιερείδου, επιστημονική συνεργάτιδα του Γραφείου παρουσίασε την επικείμενη έκθεση «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού, 1-17 Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2013 στην Αίθουσα Ειρήνη στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και τον Νοέμβριο του 2017 στο Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, την Αστυνομία Κύπρου-Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα HELP2LIVE και το Γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ διακονία πολιτισμού. Ο στόχος της Έκθεσης είναι να προβάλλει τον Κυπριακό Χριστουγεννιάτικο πολιτισμό στους Κύπριους αλλά και στους ξένους επισκέπτες στην πατρίδα μας.

Κατόπιν ο Διευθυντής του Γραφείου Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) της Αστυνομίας Κύπρου, κ. Γιώργος Κόκκινος, παρουσίασε τη συνεργασία της ΥΚΑΝ με το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας.

Τέλος, έγινε η παρουσίαση από τους συνεργάτες του Γραφείου για τις δράσεις των επαρχιών που εκπροσωπούν.

Μετά τη λήξη των εργασιών η ομάδα των εκπροσώπων κατευθύνθηκε προς τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου αφού προσκύνησαν τέλεσαν Τρισάγιο, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, του οποίου το πρώτο ετήσιο Μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023, στον ίδιο Καθεδρικό Ναό.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Σχετικά Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 4 / 2021 , 0:19 από news_room «Θαυμαστή Του Σωτήρος, Η Δι’ Ημάς Φιλάνθρωπος Γνώμη…» Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Λαρίσης χοροστάτησε στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός […]

Κυρ. Μητσοτάκης: Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 2 / 2023 , 16:33 από news_room Στη διπλή σημασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το νομοσχέδιο έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, με τις […]