21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Η 1η Νοεμβρίου για τη Βουλγαρία σηματοδοτεί την Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών

Η 1η Νοεμβρίου για τη Βουλγαρία σηματοδοτεί την Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 11 / 2023 , 23:30 από news_room

Η 1η Νοεμβρίου για τη Βουλγαρία σηματοδοτεί την Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των συγγραφέων, των μελετητών, των εκπαιδευτικών και των αγωνιστών της ελευθερίας. Η ημέρα τιμάται από τους Βούλγαρους σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, επιθεώρησε την τιμητική φρουρά και εκφώνησε ομιλία για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας των Αφυπνιστών. “Εδώ και έναν αιώνα, η 1η Νοεμβρίου μας υπενθυμίζει το λαμπρό παράδειγμα των πιο άξιων εκπροσώπων του έθνους μας”, δήλωσε.

Η εθνική σημαία υψώθηκε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο νωρίτερα σήμερα

Ανοίγοντας την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ συνεχάρη τους Βούλγαρους για την Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών. “Είναι μια γιορτή που μας ενώνει μέσα από τα ονόματα του Ιωάννη της Ρίλας, του Κύριλλου και του Μεθοδίου, του Πατριάρχη Ευθυμίου, των ηρώων μας της αναγέννησης και της απελευθέρωσης”, τόνισε.

Απευθυνόμενος στο έθνος, με αφορμή τη γιορτή αυτή, ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών Γκαλίν Τσόκοφ είπε ότι η Βουλγαρία είναι πιθανόν η μόνη χώρα στον κόσμο που αφιερώνει μια ημέρα στους συγγραφείς, μελετητές, εκπαιδευτικούς και αγωνιστές της ελευθερίας. Υπογράμμισε ότι αυτή την ημέρα είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τους σημερινούς αφυπνιστές: δασκάλους, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, καλλιτέχνες και αυτούς που ανακαλύπτουν το ταλέντο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ έγραψε στο Facebook ότι η απόδοση τιμής στους πνευματικούς ηγέτες επιβεβαιώνει την παραδοσιακή επιδίωξη του βουλγαρικού λαού για γνώση — τιμή που τον γεμίζει εθνική υπερηφάνεια και αυτοεκτίμηση.

Σύμφωνα με την Γκαμπριέλ, αυτή την ημέρα οι Βούλγαροι αποτίουν φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας με τη δύναμη των λέξεων. Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος απευθύνθηκε επίσης στους Βούλγαρους: “Η Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών είναι μια γιορτή του ελεύθερου και φωτισμένου βουλγαρικού πνεύματος. Μια τέτοια γιορτή μπορεί να έχει μόνο ένα έθνος που δεν γνωρίζει την παραίτηση, που ξέρει τη σημασία της πνευματικής, της πολιτιστικής, της εθνικής παράδοσης όπως και την ταυτότητά του ανάμεσα στην ποικιλομορφία των λαών και των πολιτισμών του κόσμου που ζούμε”.

Η Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών είναι αφιερωμένη στο έργο των ανθρώπων των γραμμάτων, των διαφωτιστών, των αγωνιστών της ελευθερίας, που διαφύλαξαν στο πέρασμα των αιώνων τις πνευματικές αξίες και την ηθική του έθνους.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες μεταξύ αυτών είναι ο Παΐσιος του Χιλανδαρίου, ο Γρηγόριος Τσαμπλάκ, ο Κωνσταντίνος του Κοστένετς, ο Βλάντισλαβ ο Γραμματικός, ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας, ο Νεόφυτος Μποζβέλι, οι αδελφοί Ντιμίταρ και Κωνσταντίνος Μιλαντίνοφ, ο Γκεόργκι Στόικοφ Ρακόβσκι, ο Βασίλ Λέβσκι, ο Χρίστο Μπότεφ, ο Ιβάν Βάζοφ, ο Στεφάν Καρατζά, ο Χατζί Ντιμίταρ, ο Λιούμπεν Καραβέλοφ και ο Ντόμπρι Τσιντούλοφ.

Η γιορτή οργανώθηκε για πρώτη φορά ανεπίσημα στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία, το 1909. Το 1923, ο βασιλιάς Μπόρις Γ’ υπέγραψε νόμο που καθιέρωσε την Εθνική Ημέρα των Αφυπνιστών ως ημέρα μνήμης των διακεκριμένων Βουλγάρων. Ο εορτασμός αυτός απαγορεύτηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1945, και αποκαταστάθηκε το 1992.

Σχετικά Άρθρα

Στους 33 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 7 / 2021 , 17:41 από news_room Οι πλημμύρες στην κεντρική Κίνα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους, ενώ άλλοι οκτώ εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μεταδόθηκε σήμερα από την κινεζική δημόσια τηλεόραση. Οι κατακρημνίσεις-ρεκόρ που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης τη μεγαλούπολη Τσεντσόου (κεντρικά) προκάλεσαν πλημμύρες […]

40ημερο Ιερό Μνημόσυνο Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 9 / 2021 , 14:34 από news_room Στον Ι.Ν. Απ. Πέτρου και Παύλου Περιστερίου τελέστηκε το 40-ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Κλήμεντος, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021. Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο τοποτηρητής της Ι.Μ. […]