22 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε σχεδόν 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

ΗΠΑ Η Βουλή ενέκρινε σχεδόν 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 11 / 2023 , 2:48 από news_room

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ |  Η Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε την Πέμπτη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας σχεδόν 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, μια δυναμική απάντηση των ΗΠΑ στον πόλεμο με τη Χαμάς αλλά και μια κομματική προσέγγιση του νέου προέδρου Μάικ Τζόνσον που αποτελεί άμεση πρόκληση για τους Δημοκρατικούς και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν .

Σε μια απόκλιση από τα πρότυπα, το πακέτο του Τζόνσον απαιτούσε να αντισταθμιστεί η έκτακτη βοήθεια με περικοπές στις κρατικές δαπάνες προς αλλού . Αυτή η τακτική καθιέρωσε τη συντηρητική ηγεσία της νέας Βουλής των Ρεπουμπλικανών, αλλά μετέτρεψε επίσης αυτό που συνήθως θα ήταν μια δικομματική ψήφος σε μια ψηφοφορία που διχάζει τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με 226-196, με 12 Δημοκρατικούς να προσχωρούν στους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους με ψηφοφορία κυρίως κομματικής γραμμής.

Ο Johnson, R-La., είπε ότι το πακέτο των Ρεπουμπλικανών θα παράσχει στο Ισραήλ τη βοήθεια που χρειάζεται για να αμυνθεί, να απελευθερώσει ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και να εξολοθρεύσει την μαχητική παλαιστινιακή ομάδα, επιτυγχάνοντας «όλα αυτά ενώ εργαζόμαστε επίσης για να διασφαλίσουμε υπεύθυνες δαπάνες και να μειώσουμε το μέγεθος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Οι Δημοκρατικοί είπαν ότι αυτή η προσέγγιση θα καθυστερήσει απλώς τη βοήθεια προς το Ισραήλ. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer, DN.Y., έχει προειδοποιήσει ότι το «εκπληκτικά ανακριβές» νομοσχέδιο δεν έχει καμία πιθανότητα στη Γερουσία.

Η πρώτη ουσιαστική νομοθετική προσπάθεια στο Κογκρέσο για υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο υπολείπεται του αιτήματος του Μπάιντεν για σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια που θα στηρίξουν επίσης την Ουκρανία καθώς πολεμά τη Ρωσία, μαζί με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να αντιμετωπίσουν την ασφάλεια στα σύνορα με το Μεξικό.

Είναι επίσης η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Τζόνσον ως ομιλητής της Βουλής, καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών προσπαθεί να επιστρέψει στη δουλειά μετά από τον μήνα της αναταραχής από την εκδίωξη του βουλευτή Kevin McCarthy, R-Calif., από την ομιλία. Ο Τζόνσον είπε ότι θα στραφεί δίπλα στη βοήθεια για την Ουκρανία μαζί με την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ , προτιμώντας να αντιμετωπίσει χωριστά τα αιτήματα του Μπάιντεν, καθώς οι νομοθέτες του GOP αντιτίθενται όλο και περισσότερο στη βοήθεια στο Κίεβο.

Η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για το βέτο ανέφερε ότι η προσέγγιση του Τζόνσον «αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής» και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο απαιτώντας τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης να προέρχονται από περικοπές αλλού.

Ενώ το ποσό για το Ισραήλ στο νομοσχέδιο της Βουλής είναι παρόμοιο με αυτό που επεδίωξε ο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η αποτυχία του ρεπουμπλικανικού σχεδίου να συμπεριλάβει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα είναι ένα «σοβαρό λάθος» καθώς η κρίση βαθαίνει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την Τετάρτη για παύση του πολέμου για να επιτραπούν προσπάθειες ανακούφισης.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα έσπασε την κανονική, δικομματική προσέγγιση για την παροχή έκτακτης βοήθειας για την εθνική ασφάλεια», έγραψε ο Λευκός Οίκος στη δήλωσή του για την πολιτική της διοίκησης σχετικά με τη νομοθεσία. Ανέφερε ότι η στάση του GOP «θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τις συμμαχίες μας τα επόμενα χρόνια».

Δεν ήταν σαφές πριν από την ψηφοφορία την Πέμπτη πόσοι Δημοκρατικοί θα ενωθούν με τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Λευκός Οίκος είχε απευθυνθεί απευθείας στους νομοθέτες, καλώντας ιδιαίτερα τους Εβραίους Δημοκρατικούς, καλώντας τους να απορρίψουν το νομοσχέδιο.

Ο αρχηγός του προσωπικού του Λευκού Οίκου Τζεφ Ζίεντς, ο σύμβουλος του προέδρου Στιβ Ρικέτι και άλλα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου έχουν συνομιλήσει με τους Δημοκρατικούς της Βουλής, είπε ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση και έδωσε την ανωνυμία του για να το συζητήσει.

Όμως η ψηφοφορία ήταν δύσκολη για ορισμένους νομοθέτες, ιδιαίτερα για τους Δημοκρατικούς που ήθελαν να υποστηρίξουν το Ισραήλ και μπορεί να δυσκολεύονται να εξηγήσουν την ανταλλαγή στους ψηφοφόρους, ειδικά καθώς το μεγάλο λόμπι της AIPAC και άλλες ομάδες ενθάρρυναν το πέρασμα. Συνολικά, δύο Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος Brad Schneider, D-Ill, ο οποίος ψήφισε κατά του πακέτου, είπε: «Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε να κάνω».

Για να πληρώσουν το νομοσχέδιο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής έχουν επισυνάψει διατάξεις που θα περικόπτουν δισεκατομμύρια από το IRS που ενέκριναν οι Δημοκρατικοί πέρυσι και ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο ως τρόπο για να ξεπεράσει τις φορολογικές απάτες. Το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου λέει ότι κάτι τέτοιο θα κατέληγε να κοστίσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθαρά 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της απώλειας εσόδων από τις εισπράξεις φόρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χλεύασαν αυτή την αξιολόγηση, αλλά το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού θεωρείται ιστορικά ως ένας έμπιστος διαιτητής.

Οι υποστηρικτές είπαν ότι το πακέτο θα παρέχει υποστήριξη για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome, προμήθεια προηγμένων όπλων και άλλων στρατιωτικών αναγκών και βοήθεια στην προστασία και εκκένωση πολιτών των ΗΠΑ. Το CBO καθόρισε το συνολικό πακέτο σε περίπου 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ.

ΗΠΑ Η Βουλή ενέκρινε σχεδόν 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Καθώς η συζήτηση ξεκίνησε, οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από τους Ρεπουμπλικάνους να αποκαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που ζήτησε ο Μπάιντεν και κατήγγειλαν την πολιτικοποίηση της συνήθως ευρέως δικομματικής υποστήριξης του Ισραήλ.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι εκμεταλλεύονται τον βασανιστικό πόνο μιας διεθνούς κρίσης για να βοηθήσουν πλούσιους ανθρώπους που απατούν τους φόρους τους και μεγάλες εταιρείες που αποφεύγουν τακτικά τους φόρους τους», δήλωσε ο βουλευτής Jim McGovern της Μασαχουσέτης, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος Dan Goldman της Νέας Υόρκης περιέγραψε ότι κρυβόταν σε ένα κλιμακοστάσιο με τη γυναίκα και τα παιδιά του ενώ επισκεπτόταν το Ισραήλ καθώς εκτοξεύτηκαν ρουκέτες σε αυτό που αποκάλεσε την πιο φρικτή επίθεση κατά των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα.

Ωστόσο, ο Goldman είπε ότι αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ως μια «επαίσχυντη προσπάθεια» να μετατραπεί η κατάσταση στο Ισραήλ και στον εβραϊκό λαό σε πολιτικό όπλο.

«Η υποστήριξη στο Ισραήλ μπορεί να είναι ένα πολιτικό παιχνίδι για τους συναδέλφους μου στην άλλη πλευρά του διαδρόμου», είπε ο Δημοκρατικός. «Αλλά αυτό είναι προσωπικό για εμάς τους Εβραίους και είναι υπαρξιακό για το ένα εβραϊκό έθνος στον κόσμο που είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από την αυξανόμενη παλίρροια του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο».

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιτίθενται στους Δημοκρατικούς που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πολεμικές τακτικές του Ισραήλ ως αντισημιτικές. Η Βουλή προσπάθησε να επικρίνει τον μοναδικό Παλαιστίνιο-Αμερικανό νομοθέτη στο Κογκρέσο, τη βουλευτή Rashida Tlaib, D-Mich. , πάνω από τις παρατηρήσεις που έκανε. Το μέτρο μομφής απέτυχε.

Ο βουλευτής Andrew Clyde, R-Ga., δήλωσε ότι είναι «τόσο ευγνώμων που δεν υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια», η οποία υποστήριξε ότι θα μπορούσε να πέσει στα χέρια της Χαμάς.

Στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Σούμερ κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο της Βουλής θα απορριφθεί.

«Η Γερουσία δεν θα δεχτεί τη βαθιά λανθασμένη πρόταση του GOP της Βουλής, και αντ’ αυτού θα εργαστούμε για το δικό μας δικομματικό πακέτο έκτακτης βοήθειας» που περιλαμβάνει χρήματα για το Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και προσπάθειες αντιμετώπισης της Κίνας.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ του Κεντάκι εξισορροπεί την ανάγκη να υποστηρίξει τους συμμάχους του GOP στη Βουλή, ενώ παράλληλα αγωνίζεται να διατηρήσει το πακέτο βοήθειας πιο ευθυγραμμισμένο με το ευρύτερο αίτημα του Μπάιντεν, πιστεύοντας ότι όλα τα ζητήματα συνδέονται και απαιτούν την προσοχή των ΗΠΑ.

Ο ΜακΚόνελ είπε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία «δεν ήταν φιλανθρωπία», αλλά ήταν απαραίτητη για την ενίσχυση ενός δυτικού συμμάχου εναντίον της Ρωσίας.

Σε άλλη δράση την Πέμπτη, η Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών που επικεντρωνόταν στον ακτιβισμό της πανεπιστημιούπολης για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα θα καταδικάσει την υποστήριξη της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των τρομοκρατικών οργανώσεων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: Associated Press – Stephen Groves, Farnoush Amiri, Mary Clare Jalonick και Seung Min Kim.

Σχετικά Άρθρα

Η ΕΕ προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας

Η ΕΕ προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 / 2 / 2022 , 18:01 από news_room Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά του Πεκίνου, το οποίο κατηγορεί ότι εμποδίζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, των οποίων τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την τεχνολογία αιχμής, χρησιμοποιούνται με παράνομο τρόπο από κινεζικές […]

oikoumeniko_patriarxeio_adologala_news

ΗΠΑ: Στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ο υποψήφιος γερουσιαστής στην Πενσυλβάνια Τζον Φέτερμαν

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 / 10 / 2022 , 2:15 από news_room Ανοιχτά υπέρ της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τάχθηκε ο Αντικυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τζον Φέτερμαν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την έδρα της Γερουσίας απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόκτορ Οζ. Η προεκλογική μάχη στην Πενσυλβάνια θεωρείται καθοριστική για το ποιο τελικά κόμμα θα καταφέρει […]