21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 11 / 2023 , 4:58 από news_room

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου 2023.

H επίσημη υποδοχή της οποίας έτυχε αντανακλά την αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών μας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την κοινή πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυσή της. Ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Rt Hon Grant Shapps, τον Υφυπουργό Άμυνας Earl Timothy Minto, ο οποίος είναι αρμόδιος και για την κλιματική αλλαγή, καθώς και με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Ναύαρχο Sir Tony Radakin.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση.

Σημειώθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, η συνεισφορά στις επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων και η πρωτοβουλία για δημιουργία ενός ασφαλούς, επιτηρούμενου θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη βρετανική πλευρά σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη και να επαναβεβαιώσει την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και εκπαίδευσης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής EUMAM (European Union Military Assistance Mission) Ukraine.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο κ. Γιωργάλλας είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το πέρας των συναντήσεων ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας της Βρετανίας κ. Grant Shapps σε μια ιδιαίτερη συνάντηση, αφού είναι η πρώτη φορά που η Βρετανική Κυβέρνηση υποδέχεται με μια θεσμοθετημένη τελετή τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες μας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα αξιόπιστο εταίρο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετά ζητήματα. Αναφερθήκαμε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως διαμορφώνεται μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορεί να διοχετεύεται βοήθεια προς την περιοχή της Γάζας. Διαπίστωσα την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να εξετάσει τρόπους δικής της συμβολής, συμμετοχής και ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας.

Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στην Κύπρο και το Κυπριακό. Ενημέρωσα τον Βρετανό ομόλογό μου σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη και όλα όσα συνέβησαν στην Πύλα τον περασμένο Αύγουστο και εξέφρασα την απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για υποστήριξη και συνεισφορά της Βρετανικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια υλοποίησης του μνημονίου συναντίληψης που είχε αρχικά συνομολογηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τη συνάντησή μας απασχόλησε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων και συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία στην περίπτωση που θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθεί εκκένωση πολιτών από την περιοχή του Λιβάνου.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υφυπουργό Άμυνας, υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή, κ. Earl Timothy Minto, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική αλλαγή».

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός εάν οι Βρετανικές Βάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήριο σε περίπτωση που εμπλακεί και η Βρετανία στον πόλεμο, ανέφερε ότι εξέφρασε στον ομόλογό του την απαρέσκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πληροφορίες που υπάρχουν και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ότι οι Βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο στρατιωτικών ενεργειών και έλαβε από τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τις ανάλογες εξηγήσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η θέση του Λονδίνου.

Σχετικά Άρθρα

onned_nea_dimokratia_eidiseis_tournoua_basket_kivotos_tou_kosmou (3)

Ολοκληρώθηκε το Φιλανθρωπικό τουρνουά μπάσκετ της ΟΝΝΕΔ για την στήριξη της «Κιβωτού του κόσμου»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 7 / 2022 , 23:59 από news_room Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε το φιλανθρωπικό τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο γήπεδο μπάσκετ του 8ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου, θέλοντας να στηρίξει το έργο της Κιβωτού του Κόσμου. H ανταπόκριση των νέων στο κάλεσμα της ΟΝΝΕΔ ήταν μεγάλη. Έδειξαν, έτσι, έμπρακτα τη […]

Επίσκεψη του Γενικού Προξένου στο Σύδνεϋ στην Ι.Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 4 / 2021 , 10:49 από news_room Επίσκεψη του Γενικού Προξένου στο Σύδνεϋ στην Ι.Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Την επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστου Καρρά, δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος την Πέμπτη, 8 Απριλίου, στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη […]