21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στην Περίκλεια Αλμωπίας

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στην Περίκλεια Αλμωπίας 2

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 11 / 2023 , 14:48 από news_room

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στην Περίκλεια της Αλμωπίας εγκαινιάστηκε ο πρώτος ενοριακός ιερός ναός της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας αφιερωμένος στον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης.

Η τελετή των Εγκαινίων πραγματοποιήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο, πνευματικά αναστήματα του αγίου Καλλινίκου. Στην Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος συλλειτουργούντος του τοπικού ποιμενάρχου, κ. Ιωήλ. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό, για την συμμετοχή του στα Εγκαίνια αυτού του ναού και ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης.

Αναφερόμενος στην ιστορία της ανεγέρσεως του ναού τόνισε, ότι αυτός θεμελιώθηκε το 1973 από τον ίδιο τον άγιο Καλλίνικο, ποιμενάρχη τότε της Ιεράς Μητροπόλεως. Πράγμα πρωτότυπο -ίσως για όλη την Ορθοδοξία- ο ίδιος ο θεμελιώσας έχει πλέον αγιοκαταταχθεί και στα Εγκαίνια, που γίνονται πενήντα χρόνια μετά, ο ναός που θεμελίωσε αφιερώνεται στο όνομά του. Προσέθεσε επίσης, ότι ο άγιος Καλλίνικος είναι ο πρώτος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από 200 χρόνια, που τιμάται ως άγιος της Εκκλησίας. Ο Άγιος Νεκτάριος, οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα μας και έδρασε σε αυτήν, ανήκει κανονικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του αγίου Καλλινίκου, τον οποίο επί δεκαετίες γνώρισε εκ του σύνεγγυς και διακόνησε επί επτάμηνο κατά την καταληκτική ασθένειά του, υπογραμμίζοντας ότι, όσο πλησίαζε κάποιος σε αυτόν, τόσο καταλάβαινε την αγιότητά του. Μία από τις μεγάλες χαρές που είχε στη ζωή του ο άγιος Καλλίνικος ήταν να θεμελιώνει και να εγκαινιάζει ιερούς ναούς. Έλεγε στα εγκαίνια των ναών ότι, όταν κτίζουμε έναν ιερό ναό, είναι σαν να βάζουμε έναν φάρο που φωτίζει μέσα στο πέλαγος και οι άνθρωποι παίρνουν δύναμη από αυτόν στον αγώνα της ζωής τους. Ενθυμείτο ακόμη τα εγκαίνια του ναού του Σολομώντος και της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τα συνέδεε μεταξύ τους και στο τέλος προσέθετε: «Τώρα κάναμε τα εγκαίνια του ιερού ναού. Το κέντρο του ιερού ναού είναι η αγία Τράπεζα.» Στο σημείο αυτό ο ομιλών ιεράρχης ανέπτυξε την αγιοπατερική διδασκαλία για την σύνδεση των τριών στοιχείων του εγκαινιασμού ενός ναού, δηλαδή της αγίας Τραπέζης, των ιερών Λειψάνων και του εγκαινιάζοντος Επισκόπου, με τους βασικούς άξονες της πνευματικής ζωής, τον εκκλησιασμό και την Θεία Κοινωνία, τους Αγίους της Εκκλησίας και τον Επίσκοπο, επισημαίνοντας ότι χωρίς την αναγνώριση και των τριών αυτών παραγόντων δεν υπάρχει υγιής πνευματική ζωή.

Τέλος τόνισε ότι σύμφωνα με την ευχή του αγίου Καλλίστου, η οποία αναπέμπεται κατά την τελετή των εγκαινίων, όπως τελέσαμε τα εγκαίνια του ναού, πρέπει να τελούμε και τα δικά μας εγκαίνια. Ναός είναι το σώμα μας και αγία Τράπεζα η καρδιά μας, που εγκαινιάζονται με τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Όταν αμαρτάνουμε, σκεπάζουμε την χάρη το Τριαδικού Θεού που διά των μυστηρίων αυτών κατοικεί στο βάθος της καρδιάς μας. Με την μετάνοια όμως αποκαλύπτουμε και πάλι αυτό το μυστικό κρυφό εκκλησάκι, την σπίθα που δεν σβήνει ποτέ κατά τον άγιο Νικόδημο. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε συνεχώς τα εγκαίνια, να ανακαινίζουμε τον δικό μας ναό, την καρδιά μας, για να είμαστε μέλη του πραγματικού Σώματος του Χριστού και να εισέλθουμε στην ουράνια Θεία Λειτουργία, την ουράνια άκτιστη Εκκλησία, στον ουράνιο άκτιστο ναό. Να μας αξιώσει ο Θεός, ευχήθηκε, με τις πρεσβείες του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, να είμαστε πραγματικά μέλη της Εκκλησίας, του Σώματος του Χριστού.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την παρουσία του καθώς και όλους τους συντελεστές της ανεγέρσεως του ιερού ναού. Επαίνεσε δε ιδιαίτερα για τον λόγο αυτόν τον πολιό εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Βότση και την πρεσβυτέρα του σημειώνοντας μάλιστα ότι ο άγιος Καλλίνικος φιλοξενήθηκε πολλές φορές και διανυκτέρευσε στην κατοικία τους κατά τις περιοδείες του.

Μεγάλος αριθμός κληρικών μετείχε στις ιερές ακολουθίες, ενώ πλήθος πιστών συνέρρευσε στον ιερό ναό. Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στην Περίκλεια Αλμωπίας 2

Σχετικά Άρθρα

Ο εσπερινός της πανηγύρεως των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου στη Βέροια

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 / 6 / 2020 , 1:19 από Την Κυριακή 28 Ιουνίου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας τελέστηκε με λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του και ιδρυτού της Εκκλησίας των Βεροιέων. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και […]

Παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική – Ποιες περιοχές μπαίνουν επίσης στο “κόκκινο”

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 2 / 2021 , 6:12 από news_room Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια της Αττικής τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα χθές κατά την διάρκεια της […]