21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Αγία Νάπα: Εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και έναρξη του 6ου Συμποσίου Σεφέρη

Αγία Νάπα: Εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και έναρξη του 6ου Συμποσίου Σεφέρη

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 11 / 2023 , 2:19 από news_room

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη και παραχώρησε ομιλία στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου  «Γεώργιος Σεφέρης» και την Έναρξη του Συμποσίου Σεφέρη στην περιοχή της Αγίας Νάπας.

Στο 6ο Συμπόσιο Σεφέρη θα συμμετέχουν γύρω στους τριάντα εισηγητές/εισηγήτριες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, Ιταλίας, Ουκρανίας και Κύπρου.  Στόχος του Συμποσίου είναι να τιμήσει τον σπουδαίο ποιητή όπως αυτός τίμησε με το έργο του την Κύπρο και την Αγία Νάπα ιδιαίτερα και να προωθήσει αλλά και να προβάλει το έργο του, μέσω του οποίου άφησε μία σπουδαία παρακαταθήκη όχι μόνο στα Ελληνικά γράμματα αλλά και στην Παγκόσμια Λογοτεχνία.

Τα «Σεφέρεια» ανέφερε ο Πρόεδρος «έχουν γίνει πλέον θεσμός για τους εισηγητές και τις εισηγήτριες που είναι και φέτος μαζί μας και αποτελούν πρόκληση για τους μελετητές του έργου του, είτε ως διπλωμάτης, είτε ως λογοτέχνης, μεταφραστής, ποιητής νομπελίστας ή ακόμα και ως ερασιτέχνης φωτογράφος που ήταν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του ανέφερε επίσης ότι «ο Σεφέρης είναι ανεξάντλητος», αφού όσο και να μελετήσει κάποιος τη ποιητική του πορεία, αυτή είναι η μεγάλη μαγεία με τον Σεφέρη πάντα θα αποκαλύπτει κάτι καινούργιο, κάτι εντυπωσιακό, κάτι άγνωστο τη δεδομένη στιγμή. Ό,τι και να πει κάποιος για τον ποιητή των «Ημερολογίων Καταστρώματος Α, Β, Γ» είναι πολύ λίγο για να καλύψει την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το τεράστιο λογοτεχνικό του έργο, την ποίηση, το μυθιστόρημα, τα δοκίμια, τις μεταφράσεις και την αλληλογραφία».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι ενέργειες και το έργο του μεγάλου ποιητή αναβάθμισε την πνευματική ζωή του ελληνισμού ανά το παγκόσμιο» ενώ έκανε αναφορά στο 1993 όταν ο ίδιος είχε μεταβεί στις ΗΠΑ για σπουδές, στο πλαίσιο των νεοελληνικών και βυζαντινών σπουδών του προγράμματος, υπήρχε ειδικό μάθημα για την ποίηση του Σεφέρη. «Ήταν μοναδικό για μένα να βλέπω το ενδιαφέρον των ξένων για τον Γιώργο Σεφέρη» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε (ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του):

Κυρίες και κύριοι,

Δημάρχοι,

Βουλευτές,

Τέως και πρώην υπουργοί,

Φίλε Δήμαρχε,

Σε άφησα τελευταίο όχι μόνο γιατί είσαι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, αλλά γιατί θα ήθελα να σε συγχαρώ για όλα αυτά που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην Αγία Νάπα. Η δική σου προσπάθεια μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει ενισχύσει το προϊόν της Αγίας Νάπας, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης. Και είναι σημαντικό να γίνεται η προβολή, γιατί η προβολή λειτουργεί και ως πρότυπο για άλλους δήμους της χώρας μας, για άλλες περιοχές. Και ακριβώς επειδή έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να φέρετε αποτελέσματα, γνωρίζω το αίτημά σας το οποίο εξετάζεται θετικά – απλά επειδή όταν μιλώ θέλω να είμαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται, ειδικότερα για τόσο σημαντικά έργο που θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας. Δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη γενικότερα και τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ώριμο έργο. Και είναι και ένα μήνυμα σε όλη την περιοχή, και όχι μόνο, ότι όταν υπάρχουν ώριμα έργα, το κράτος έρχεται και στέκεται αρωγός. Εξάλλου πριν λίγες μέρες είχαμε μια θεωρώ πολύ σημαντική συνάντηση όχι μόνο με τον Δήμο Αγίας Νάπας, αλλά με όλους τους δήμους της περιοχής. Στη συνέχεια έλαβα και επιστολές από κάποιους από τους δήμους. Αναφέρομαι στον Δήμο Δερύνειας. Έχει, αγαπητέ Άντρο, προωθηθεί η επιστολή με τα δικαιολογημένα αιτήματα στα οποία αναφέρεστε. Είμαι δίπλα σας. Ο Δήμαρχος συχνά διαμαρτύρεται, δικαιολογημένα, ότι στη περιοχή υπάρχουν πολλά προβλήματα. Γενικότερα θεωρώ, θέλω να το πω δημόσια ξανά, ότι η περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τη συνεισφορά της στην οικονομία της χώρας, δεν είναι το κριτήριο αλλά είναι ένα δεδομένο που, πρέπει να το αναφέρουμε ως πολιτεία, διαχρονικά δεν έλαβε την απαιτούμενη ενίσχυση από πλευράς του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους δήμους της περιοχής. Γι’ αυτό τον λόγο, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε, σας θυμίζω ότι έχουμε κλείσει ραντεβού την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, είναι ήδη στο δικό μου πρόγραμμα, έτσι ώστε, συγκεκριμένα, στη βάση των όσων μου έχετε αναφέρει, να ξανασυζητήσουμε και να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετέχω στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γεώργιος Σεφέρης» και στην τελετή έναρξης των εργασιών του 6ου Συμποσίου Σεφέρη. Λέχθηκε προηγουμένως πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Συμπόσιο. Ήμουν εδώ ως διπλωμάτης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως Υπουργός Εξωτερικών, σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα είμαι ξανά εδώ. Έγιναν κάποια διαλείμματα λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κιόλας Συμπόσιο ήμουν εδώ, αναδεικνύοντας την σημασία του, όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αλλά γενικότερα για την χώρα μας. Το Συμπόσιο Σεφέρη ή τα Σεφέρεια αποτελούν παράδοση πλέον για τον Δήμο της Αγίας Νάπας, επιβεβαιώνοντας την ευαισθησία του Δήμου αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει έναντι του πολιτισμού και του πνεύματος. Γιατί η Αγία Νάπα, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο οι πανέμορφες παραλίες, δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές, είναι και πολλά άλλα που μέσα από τέτοιες δράσεις του Δήμου, και όλα αυτά που θα έρθουμε και εμείς να στηρίξουμε ως Πολιτεία, αναβαθμίζουν το προϊόν.

Προτού της όποιας άλλης αναφοράς, επιτρέψτε μου να μνημονεύσω έναν καλό φίλο, έναν άνθρωπο που αγάπησε αυτή την περιοχή όσο πολύ λίγοι, τον Κίκη Κωνσταντίνου, που αν ήταν σήμερα μαζί μας θα καθόταν στην πρώτη γραμμή. Σε όλα τα Συμπόσια που ήμουν τουλάχιστον εγώ ήταν στην πρώτη γραμμή, από την τελετή έναρξης μέχρι τη λήξη του Συμποσίου, και θα ήθελα με αφορμή το τι έγινε πριν λίγες μέρες που τον χάσαμε να κάνω αυτή την αναφορά και είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και τα δικά σας αισθήματα. Αιωνία του η μνήμη.

Κυρίες και κύριοι,

Η σχέση της Αγίας Νάπας με τον Σεφέρη ήταν ιδιαίτερη. Ο μεγάλος ποιητής μαγεύτηκε από το όμορφο μικρό ψαροχώρι με το «περιγιάλι το κρυφό», εμπνεύστηκε τόσο πολύ που τιτλοφόρησε μάλιστα δύο ποιήματά του, το «Αγιάναπα Α’» και «Αγιάναπα Β’», σύμφωνα με την κυπριακή λαλιά, αντί το Αγία Νάπα και είναι ενδεικτικό του πόσο μαγεύτηκε με την περιοχή. Και τα Σεφέρεια που έγιναν πλέον παράδοση, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αποτελούν – και χαίρομαι για τους εισηγητές και εισηγήτριες που είναι και φέτος μαζί μας – πρόκληση για τους μελετητές του έργου του, είτε ως διπλωμάτης, λογοτέχνης, μεταφραστής, ποιητής ή Νομπελίστας, ή ακόμη – γιατί υπάρχει και αυτή η διάσταση κ. Γεωργή, ο κ. Γεωργής μας εκπλήσσει συνεχώς βρίσκοντας νέες διαστάσεις του Γιώργου Σεφέρη και συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μολέσκη – και ως ερασιτέχνης φωτογράφος που ήταν. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τον κ. Γεωργή, έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε όσο πολύ λίγοι στην χώρα μας με τον Γιώργο Σεφέρη, «η βιβλιογραφία που αφορά στον Σεφέρη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα» και είναι κάτι που αποδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο το εύρος της προσφοράς του ανδρός στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του οικουμενικού ελληνισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ανεξάντλητος. Όσο και να μελετήσει κάποιος την ποιητική του πορεία πάντα, και αυτή είναι η μεγάλη μαγεία με τον Σεφέρη, θα ανακαλύπτει κάτι μοναδικό, κάτι καινούργιο, εντυπωσιακό, κάτι άγνωστο τη δεδομένη στιγμή. Ό,τι και να πει κάποιος για τον ποιητή των «Ημερολογίων καταστρώματος Α, Β, Γ» θα είναι πολύ λίγο για να καλύψει την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το τεράστιο λογοτεχνικό του έργο, την ποίηση, τα μυθιστορήματα, τα δοκίμια, τις μεταφράσεις και την αλληλογραφία. Ας θυμηθούμε απλώς τις πολλές επισκέψεις του στην Κύπρο – η πρώτη ήταν το 1953 – τις προσπάθειές του να συμβάλει στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία με το Κυπριακό, τη βράβευση του με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1963, τη γνωστή αντιχουντική του δράση το 1969, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή», καθώς επίσης, επαναλαμβάνω δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για την πολυεπίπεδη δράση του, καθώς επίσης και τις ενέργειες και το έργο του που αναβάθμισε την πνευματική ζωή του Ελληνισμού ανά το παγκόσμιο.

Ο ανδριάντας και το Πολιτιστικό Κέντρο «Γεώργιος Σεφέρης» είναι μια διαρκής υπενθύμιση της αγάπης του ποιητή για το νησί μας και της ιδιαίτερης σχέσης του με την Αγία Νάπα. Την ίδια στιγμή θα συμβολίζει την αιώνια ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τον μεγάλο Έλληνα λόγιο και τον σεβασμό και την εκτίμηση του κυπριακού λαού για το πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο πνευματικό και όχι μόνο έργο του.

Και θέλω να αναφέρω με αυτή την αφορμή ότι το 1993, όταν είχα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές μου, στο πλαίσιο των Νεοελληνικών και Βυζαντινών σπουδών του προγράμματος που υπήρχε, υπήρχε ειδικό μάθημα για τον Σεφέρη, για την ποίηση του Σεφέρη, και ήταν μοναδικό για εμένα να βλέπω το ενδιαφέρον όχι Ελλαδιτών, όχι Ελλήνων της Κύπρου, αλλά ξένων για τον Γιώργο Σεφέρη. Φίλε Δήμαρχε, ο ανδριάντας και το Πολιτιστικό Κέντρο Γιώργος Σεφέρης θα είναι μια διαρκής υπενθύμιση της αγάπης του ποιητή για το νησί μας και της ιδιαίτερής του σχέσης με την Αγία Νάπα. Την ίδια στιγμή θα συμβολίζει και την αιώνια ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τον μεγάλο Έλληνα λόγιο και τον σεβασμό και την εκτίμηση του κυπριακού λαού για το πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο πνευματικό και όχι μόνο έργο του.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, να συγχαρώ θερμά για ακόμη μια φορά τον φίλο Δήμαρχο, όλους τους συντελεστές του Συμποσίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τον φίλο και δάσκαλό μου τον Γιώργο Γεωργή και να ευχηθώ καλές εργασίες στο Συμπόσιο, κάτι για το οποίο δεν έχω καμιά απολύτως αμφιβολία.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Σχετικά Άρθρα

Συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας στην Συνάντηση για την Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ

Συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας στην Συνάντηση για την Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 19:30 από news_room Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης εκπροσώπησε την Κύπρο στην Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ αρμόδιων για θέματα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα με πρωτοβουλία της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ υπό τον τίτλο “A Blue Agenda in the Green Deal“,  ασχολήθηκε με τον σημαντικό ρόλο των θαλασσών στην επίτευξη των στόχων της “Πράσινης Συμφωνίας” […]

28 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Προστασίας Δεδομένων

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 1 / 2021 , 5:21 από news_room 28 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Προστασίας Δεδομένων Στις 26 Απριλίου 2006, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε την 28η Ιανουαρίου ως Ημέρα Προστασίας Δεδομένων, αφού 25 χρόνια πριν, στις 28 Ιανουαρίου 1981 ανοίχθηκε για υπογραφή, στο Στρασβούργο, η Σύμβαση 108 για την προστασία του ατόμου από […]