11 °C Athens, GR
11/12/2023

Τελευταια Νέα
Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ H I.M. Νέας Ιωνίας τίμησε την επέτειο των 100 ετών από τα εγκαίνια της πόλεως Νέας Ιωνίας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας Τους έταζε αυτοκίνητα και δεν τα παρέδιδε ποτέ – Έκλεψε χιλιάδες ευρώ Ανασκαφή στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτει ίχνη του 4ου αιώνα Γιατί χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν στη Γερμανία Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Σπυρίδωνα Πειραιώς Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου Μνημόσυνο και συναυλία Θρακιώτικης Μουσικής στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων

Έρχεται το Διεθνές Θεολογικό συνέδριο με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο Αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές»

Έρχεται το Διεθνές Θεολογικό συνέδριο με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο Αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές»Ευάγγελος Καρπαθάκης για το Adologala.gr 

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 11 / 2023 , 19:11 από news_room

Ευάγγελος Καρπαθάκης για το Adologala.gr

Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο ήτοι του 2024 με θέμα:

«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΑΘΗΝΑ | Το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο αυτό εντάσσεται στη σειρά των Διεθνών Θεολογικών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά τον 20ό αιώνα (1936 και 1976) και στοχεύει στην ανάδειξη, διερεύνηση και συμβολή στα καίρια ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Θεολογία σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά τον 21ο αιώνα. Ειδικότερα, το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο θα εξετάσει τη θέση και την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στις νέες ιστορικές, γεωπολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, προκειμένου να εκφράσει εκ νέου την πλούσια κληρονομιά, την έμπρακτη διακονία, την προφητική μαρτυρία και λειτουργία της στον σύγχρονο κόσμο. Οι ιδιαίτερες θεματικές που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορούν στη σπουδή και στην κριτική τοποθέτηση απέναντι στη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας πρώτιστα με την Εκκλησία, με το πανεπιστήμιο και με την κοινωνία, καθώς επίσης και στον διάλογό της με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και, ακολούθως, με τα σύγχρονα θεολογικά και πνευματικά ρεύματα που επιτάσσει η εποχή.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές» θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα εκφωνήσει και την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί επίσης και θα συμμετέχουν μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ορθόδοξοι ακαδημαϊκοί Θεολόγοι και διακεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Αυστραλία), εκπροσωπώντας, κατά το εφικτό, όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και τη λεγόμενη Διασπορά, επιστήμονες από άλλα γνωστικά αντικείμενα και άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού. Παράλληλα, ως παρατηρητές έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν θεολογικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους από άλλες χριστιανικές ομολογίες και παραδόσεις.

«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), στα Προπύλαια ενώ οι κύριες εργασίες του θα διεξαχθούν σε χώρους παιδείας, ιστορίας και πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως θα ανακοινωθεί στο επίσημο πρόγραμμα εντός των επόμενων μηνών.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου θα διοργανωθούν οκτώ (8) θεολογικά εργαστήρια, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση των συνέδρων στην Ακρόπολη και την Πνύκα, βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα, επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, εκθέσεις θεολογικού βιβλίου (ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου), μουσικά και εικαστικά δρώμενα, καθώς και πλειάδα άλλων εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα στο επίσημο πρόγραμμα του Θεολογικού Συνεδρίου το οποίο θα τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Oι εισηγητές και οι σύνεδροι προγραμματίζεται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στους Δελφούς και στην ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Λουκά (Μνημείο Unesco) προκειμένου να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την κλασική και ελληνορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την τοπική Εκκλησία.

Τους επόμενους μήνες το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ανακοινώσει το πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις και τους ομιλήτες καθώς και τον τρόπο παρακολούθησης του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου.

Πηγή: adologala.gr – Φωτογραφία άρθρου: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Δεκτή έγινε από την Δ.Ι.Σ η παραίτηση του Μητροπολίτη Θήρας & Αμοργού κ.κ. Επιφάνιου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 9 / 2021 , 1:37 από news_room Δεκτή έκανε την παραίτηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Θήρας & Αμοργού κ.κ. Επιφάνιου η διαρκής ιερά σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών αυτής που πραγματοποιήθηκαν στο συνοδικό μέγαρο την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. Στην ανακοίνωση της η ιερά […]

Συγχαρητήρια επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Εθνικό Ευεργέτη κ. Ιάκωβο Τσούνη

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 2 / 2021 , 7:48 από news_room Συγχαρητήρια επιστολή του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  προς τον Εθνικό Ευεργέτη κ. Ιάκωβο Τσούνη, στην οποία  επιστολή ο μακαριώτατος αναφέρει : “Άξιο της Πατρίδας” για όλα όσα προσφέρει και για όλα όσα σημαίνει η προσφορά του για […]