17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Έβδομη Σύνοδος Κορυφής Αειφορίας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην Αθήνα

Έβδομη Σύνοδος Κορυφής Αειφορίας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 11 / 2023 , 19:32 από news_room

Πώς μπορεί η βιωσιμότητα να προωθήσει την παγκόσμια συνεργασία και την ειρήνη;

Πράσινη μετάβαση και ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί, διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας . Αναφερόμενος ευρύτερα στη βιομηχανική στρατηγική της κυβέρνησης, υπογράμμισε τρεις άξονες: α) περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών β) σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την αγορά γ) υποδομές υποδοχής νέων βιομηχανικών επενδύσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει βιομηχανία η οποία συμμετέχει στο 11% της ΑΕΠ και στόχος είναι μέχρι το 2030 να φτάσει το 15% της ΑΕΠ απασχολώντας 650.000 εργαζόμενους. Η ελληνική βιομηχανία αμείβει τους εργαζόμενους με μισθούς 30% υψηλότερους σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους και δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο οποίος επεσήμανε ότι το 2022 αύξησε τις εξαγωγές της κατά 35% σε σχέση με το 2021.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος , Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία –και ειδικά η ενεργοβόρος– έχει σοβαρό ζήτημα ανταγωνιστικότητας, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του Ομίλου Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος . Παρόλα αυτά, σημείωσε, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα. Ο κ. Ο Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η ελληνική βιομηχανία έχει πάντως μεγάλες προκλήσεις μπροστά της, στο εγχείρημα της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Ομίλου Τιτάν προς αυτήν την κατεύθυνση και μίλησε επίσης για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας.

Μιχαήλ Στασινόπουλος , Εκτελεστικός Διευθυντής, VIOHALCO και Πρόεδρος της ELVALHALCOR
Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή και θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξή της, συμπέρανε ο εκτελεστικός διευθυντής της VIOHALCO και πρόεδρος της ELVALHALCOR Μιχάλης Στασινόπουλος . Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη παροχής περισσότερων κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ελληνική βιομηχανία είναι πάντως πολύ ενεργή στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι η εταιρεία του έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και έχει αυξήσει την ανακύκλωση.

Παναγιώτης Ξενοκώστας , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Onex Shipyards and Technologies Group
Στις ενέργειες των ναυπηγείων της εταιρείας του, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Onex Shipyards and Technologies Group Παναγιώτης Ξενοκώστας . Όπως είπε, τα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες των υποστέγων – 3 MW στην Ελευσίνα, 2 MW στη Σύρο – που θα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση. Επίσης, σημείωσε ότι η δραστηριότητα κάνει μετάβαση από την αμμοβολή στην υδροβολή, με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες για το γεγονός, όπως είπε, ότι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν τηρούνται υψηλές περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ο κ. Ο Ξενοκώστας ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «πολιτική των αποτελεσμάτων που εφαρμόζει από το 2019 και μετά».

Θεόδωρος Σκυλακάκης , Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει με την πράσινη μετάβαση στο γρηγορότερο δυνατό, βασιζόμενη στο προνομιακό της πλεονέκτημα που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης . Ο ίδιος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση της χώρας που συνδέει διαφορετικές ηπείρους, σχολιάζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική Ελλάδα στον αέρα και τον ήλιο. Επιπλέον, σημείωσε, η Ελλάδα παρέχει –ενεργειακή– ασφάλεια σε καιρούς γεωπολιτικής βεβαιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το ελληνικό σύστημα έχει πλεόνασμα μείωσης εκπομπών σε σχέση με τους στόχους. Στο μεταξύ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο ως προς την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Boyana Achovski , Γενική Γραμματέας, Gas Infrastructure Europe
Χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές LNG, υπογράμμισε η Γραμματέας του Gas Instrastructure Europe Boyana Achovski , η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο της ασφάλειας και της ισορροπίας στο Γενικό σύστημα ενέργειας. Η ίδια σημείωσε, ενόψει της χειμερινής περιόδου, ότι η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει τις υποδομές αποθήκευσης αποθεμάτων αερίου –κατά 90%– ήδη από τον Αύγουστο.

Σωτήρης Καπέλλος , chief operational officer, HELLENiQ Renewables, HELLENiQ ENERGY
Αν διπλασιάσουμε την υφιστάμενη ενέργεια σε πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030, θα έχουμε υπερβεί το όριο που θέτει ο στόχος, παρατήρησε ο chief operation officer της HELLENiQ Renewables Σωτήρης Καπέλλος . Ο μίλησε για τα ρίσκα που δημιουργεί το γεγονός ότι η παραγωγή ΑΠΕ είναι υψηλότερη από την κατανάλωση ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο είναι ακόμη πιο αναγκαία η αύξηση των υποδομών αποθήκευσης. Αναφέρθηκε επίσης στις υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, καθώς και στα πλάνα για διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ την Κύπρο και τη Γερμανία.

Stefano Goberti , Διευθύνων Σύμβουλος, Eni Plenitude
Φέτος η εταιρεία μας θα κλείσει με ενεργειακή ισχύ 3 GW από ανανεώσιμες πηγές και σχεδόν 10 εκατ. πελάτες τους οποίους βοηθά να πετύχουν την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο CEO της Eni Plenitude Stefano Goberti . Ο έκανε λόγο για 18.000 σημεία φόρτισης, τονίζοντας ότι η υποδομή που αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς θα συνοδεύει την περαιτέρω διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παναγιώτης Λαδακάκος , Πρόεδρος, ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)
Αυτό που έχει πετύχει η Ελλάδα δεν ήταν αυτονόητο: περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα στη χώρα προέρχεται από τεχνολογίες μη ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτη Λαδακάκο . Ο ίδιος ωστόσο σχολίασε ότι ο δρόμος από εδώ και στο εξής θα είναι ακόμα πιο ανηφορικός. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη να σχεδιαστεί άμεσα ένα σωστό μείγμα ανανεώσιμων πηγών και τεχνολογιών αποθήκευσης, διακρίνοντας τον κίνδυνο να αφιερωθούν περισσότερες επενδύσεις στα ηλιακά έναντι των αιολικών συστημάτων –σημείωσε ότι ο τομέας που έχει συνεισφέρει περισσότερο μέχρι σήμερα στο συνδυασμό είναι η αιολική παραγωγή. .

John Andrews , σύμβουλος εκδότης, The Economist , συγγραφέας, The World in Conflict
Επιχειρώντας να δώσει το στίγμα του συνεδρίου εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα ο consultant editor του περιοδικού The Economist John Andrews σημείωσε ότι η πορεία προς έναν βιώσιμο κόσμο σημαίνει τη συμπόρευση του αναπτυσσόμενου κόσμου στο επίπεδο ζωής του ανεπτυγμένου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που θέσπισε ο ΟΗΕ με ορίζοντα το 2030, δηλαδή σε 7 χρόνια από σήμερα και αναρωτήθηκε εάν ο χρόνος είναι αρκετός. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας της ΗΕ στην τελευταία έκθεση του οργανισμού ανέφερε ότι η πανδημία είχε καταλυτική επίδραση στην περιοχή των Στόχων, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με σημαντική επίπτωση στην ανακατανομή των πόρων. Ο κ. John Andrews αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιβράδυνση που καταγράφεται στην πορεία των Στόχων αλλά και στις προσδοκίες της COP 28.

Ανδρέας Παπανδρέου , Συμπρόεδρος, Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN Greece), Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στις προκλήσεις των πολυκριτών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι την ενεργειακή κρίση και τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις, αναφέρθηκε ο σύμβουλος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN Greece) και καθηγητής. στο ΕΚΠΑ Ανδρέας Παπανδρέου . Μιλώντας με βάση την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει το SDSN Greece στη βιώσιμη ανάπτυξη, ως μέλος του παγκόσμιου δικτύου ακαδημαϊκών του SDSN, σημείωσε μεταξύ άλλων τον κρίσιμο ρόλο των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, με την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο, αλλά και με τεχνολογίες όπως το ChatGPΤ να εγείρουν ερωτήματα για δυνητικές απειλές. Η ενεργειακή μετάβαση, ανέφερε, απαιτείται συνεργασία, η οποία αποτελεί το κλειδί για την ειρήνη. Πρόσθεσε ότι η υπόσταση που δίνει η βιωσιμότητα είναι να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας χωρίζουν και προκαλούν εντάσεις, όπως π.χ. ο ανταγωνισμός της Δύσης με την Κίνα και να πάρουμε παράδειγμα από αυτά που μας ενώνουν, όπως για παράδειγμα η συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων την περίοδο της πανδημίας. Η βιωσιμότητα χρειάζεται ολιστική προσέγγιση και μια νέα διακυβέρνηση που θα επικεντρωθεί στη συνεργασία και στον διάλογο με εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου.

Matteo Renzi , πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi απαρίθμησε μια σειρά από σημαντικά γεγονότα που σημείωσε το 2023 σηματοδοτώντας προκλήσεις για το αναδυόμενο πολιτικό σκηνικό. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα στις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ είναι απρόβλεπτο. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επικίνδυνος για το μέλλον του πλανήτη που θα δούμε, όπως είπε, αν και η άρνησή του να αποδεχτεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία. Πιο προβλέψιμες, όπως πρόσθεσε, είναι οι ρωσικές εκλογές, ενώ το αποτέλεσμα και από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Ο Renzi μίλησε επίσης για το περίπλοκο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την 7η Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις σε βάρος των Ισραηλινών τονίζοντας ότι το πλήγμα είναι τεράστιο, αλλά η αντίδραση του Ισραήλ και των αραβικών κρατών έδειξε πως ο στόχος της Χαμάς δεν επετεύχθη. Στο τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, σύμφωνα με τον κ. Ο Matteo Renzi, θα φτάσουμε σε επίπεδο δύο κρατών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται ένας άλλος –πολιτικός– ρόλος από την Ευρώπη, συνδέοντας έτσι τις γεωπολιτικές προκλήσεις με αυτές της βιωσιμότητας και του Green Deal, ένα μήνυμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτυχε να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία για την εξέλιξη. των εκπομπών CO2 σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Δεν χρειαζόμαστε μόνο σλόγκαν αλλά συγκεκριμένη, ρεαλιστική και αποδοτική στρατηγική, με επένδυση στην τεχνολογία, σημείωσε κλείνοντας ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Βασίλης Κικίλιας , Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πρόληψη, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και την Πολιτική Προστασία Βασίλη Κικίλια , ο οποίος μιλάει για τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα σημείωσε ότι βρισκόμαστε ήδη στην κλιματική κρίση ή στην κλιματική κατάρρευση, σύμφωνα με με μερίδα επιστημόνων. Μίλησε για τις προκλήσεις των πρόσφατων κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί από την ηγεσία διαφορετικών υπουργείων, αρχής γενομένης από την πανδημία, για να καταλήξει στις πρόσφατες αλλαγές με τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η πρόληψη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο, τόνισε, εξηγώντας ότι η πρόληψη προϋποθέτει μια διαφορετική κουλτούρα, με την εκπαίδευση των πολιτών. Πρόσθεσε ότι αναφορικά με την προετοιμασία για την άμεση ανταπόκριση του κράτους αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με επενδύσεις 2,5 δις. ευρώ στο πλαίσιο διαγωνισμών που τρέχουν για αγορά ελικοπτέρων, αεροπλάνων και εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα σε συνδυασμό με τεχνολογίες από αισθητήρες και κάμερες μέχρι drones. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα πρώτης προειδοποίησης και δικτύου αισθητήρων σε εθνικό επίπεδο οικοδομείται ανθεκτικότητα για αντιμετώπιση της επόμενης κρίσης, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Chiril Gaburici , πρώην Πρωθυπουργός της Μολδαβίας
Οι κοινές προτεραιότητες σήμερα, με στόχο την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Chiril Gaburici, πρώην πρωθυπουργό της Μολδαβίας . Αναφέρθηκε στα αστάθεια και τις απρόβλεπτες καταστάσεις που σημειώνουμε ότι ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια φάση ανταγωνισμού του «ποιος θα κατακτήσει ποιον». Τάχθηκε των λύσεων της συμφιλίωσης και όχι της ταπείνωσης, κάτι που κατά την απόφασή του απαιτεί διάλογο και αλλαγή του τόνου των δημοσίων δηλώσεων. Ο κ. Ο Chiril Gaburici τόνισε τη σημασία της καλής γειτονίας, όπου το ένα κράτος δεν θα αντιμετωπίσει το άλλο ως ανταγωνιστή και πιθανό εχθρό. Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα παγκόσμια αστάθεια δείχνει την ανάγκη να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι επικοινωνούν και συνεργάζονται, θέτουν στόχους και σχεδιάζουν ενέργειες. Κατέληξε σημειώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων είναι παγκόσμιες προτεραιότητες και προς το ότι είναι καιρός να αλλάξει η κοινωνική πολιτεία και να εγκαταλείψουμε τον πολιτικό και ανταγωνισμό.

Ana Birchall , πρώην αναπλ. Πρωθυπουργός, Ρουμανία
Η καθαρή ενέργεια είναι ένας κρίσιμος στόχος αλλά χρησιμοποιείται ως όπλο, σύμφωνα με την πρώην ανάπλ. Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ana Birchall , που σημείωσε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη, με σεβασμό στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, που αποτελούν την προϋπόθεση για να πάμε μπροστά. Μιλώντας ειδικότερα για τους Στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, ανέφερε ότι είναι ανάγκη να επιστρέψει η στοχοθεσία για το ενεργειακό μίγμα στις χώρες και να μην επιβάλλεται από την ΕΕ, καθώς όλες οι χώρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουν την ηλιοφάνεια της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ενδεικτικά τον ρόλο που διαδραμάτισε το Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι η οικοδόμηση νέων ενεργειακών διαδρόμων είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του πώς μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης αναφορικά με την ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα, που πρέπει να είναι στην κορυφή της. ατζέντας. Η κ. Η Ana Birchall αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις όπως, μεταξύ άλλων, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, η ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού αλλά και οι εκλογές του 2024 – οι περισσότερες στην ιστορία που διεξάγονται σε ένα έτος. Σημείωσε ότι απαιτούνται πολιτικές για την εφαρμογή των Στόχων και εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία στην επικείμενη COP 28 που θα εγγυηθεί λύσεις στους μελλοντικούς κινδύνους.

Mladen Ivanic , πρώην πρόεδρος Βοσνίας & Ερζεγοβίνης
Ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης Mladen Ivanic αναφέρθηκε στο παράδειγμα της χώρας και του πολέμου που προηγήθηκε, για να αναδείξει τη σημασία της ρεαλιστικής λύσης, της συνεργασίας των μεγάλων δυνάμεων, της διπλωματίας και της αμεσότητας των παρεμβάσεων για την επικράτηση της κανονικότητας. Μεταφέροντας το κέντρο βάρους της τοποθέτησής του στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και στο ζητούμενο του αν οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί, σημείωσε ότι στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες οι προτεραιότητες είναι άλλες. Μετέφερε την προσωπική του εμπειρία σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δεν γνωρίζει βασικές έννοιες περί βιωσιμότητας, οπότε συμπεραίνει πως δεν μπορούμε να αναμένουμε ρεαλιστική πρόοδο υπό τις παρούσες συνθήκες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Mladen Ivanic, πρέπει να υπάρξει κάποιος που να ηγηθεί της προσπάθειας, με την ΕΕ να προβάλλει ως η μόνη μεγάλη δύναμη που μπορεί να πετύχει. Αναρωτήθηκε ωστόσο εάν υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη ηγέτες με όραμα ώστε να ηγηθούν αποτελεσματικά, θεωρώντας ότι υπάρχει σχετικό έλλειμμα. Κατέληξε δε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ΜΜΕ μπορούν να ασκήσουν πίεση για να προωθηθούν οι ιδέες που θα λάβουν σοβαρά υπ’όψιν οι πολιτικοί.

Graeme Maxton , πρώην Γενικός Γραμματέας της Λέσχης της Ρώμης
Ο κόσμος απέχει λιγότερο από μια δεκαετία από την έναρξη μιας κλιματικής καταστροφής, σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Λέσχης της Ρώμης Graeme Maxton , που παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη της θερμοκρασίας τα τελευταία 65.000 χρόνια. Σημείωσε ότι οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και οι ευρωπαϊκές προσπάθειες δεν μπορούν να κάνουν διαφορά χωρίς παγκόσμια συνεργασία. Όπως ανέφερε, πρέπει να αντιληφθούμε τι διακυβεύεται για να αποφύγουμε το τεράστιο οικονομικό κόστος και τις ανθρώπινες απώλειες. Ειδικότερα, ανέλυσε 4 σημεία προσοχής:
-Την αύξηση του όγκου των αερίων στην ατμόσφαιρα, που σε λίγα χρόνια θα ξεπεράσει το επίπεδο που καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς.
-Το γεγονός ότι η Ευρώπη ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών, οπότε οι φιλόδοξοι στόχοι της δεν λύνουν το πρόβλημα.
-Την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, με ταυτόχρονη συνεργασία με χώρες που παρέχουν ορυκτά για τη βιομηχανία της ενέργειας όπως Σαουδική Αραβία, Βενεζουέλα, Καναδάς, Ιράν, Καζακστάν.
-Τέλος, ο κ. Ο Graeme Maxton σημείωσε ότι μέχρι το 2050 περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μείωσης της ΑΕΠ κατά 50% μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Μόνο με τη συνεργασία και την ειρήνη μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Maxton.

Νίκος Χαρδαλιάς , νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής
Προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είναι η βιωσιμότητα, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά , ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της Αττικής θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την οικονομία. Ειδικότερα, με ρυθμό ανάπτυξης της χώρας 2% κατά το έτος, η Ελλάδα θα επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα σε 15 χρόνια, ενώ με ρυθμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής κατά 3% ετησίως η περίοδος ανάκαμψης μειώνεται κατά 7 χρόνια περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε. Ο κ. Ο Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027 με το οποίο λειτουργεί ένα ειδικό παρατηρητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ. Όπως είπε ο Χαρδαλιάς, όχημα στη νέα εποχή της πρασίνης μετάβασης, είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πόροι του ΕΣΠΑ. Για την Περιφέρεια Αττικής μάλιστα είναι αυξημένοι κατά 54% σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, με το 30% να διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόταση να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις της Αττικής αξιοποιώντας τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, μέσω του νέου ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται δημόσιοι φορείς με έδρα στην Αττική για επενδύσεις σε εξοπλισμό και βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων, ενισχύεται το εγχείρημα των κοινοτήτων, προωθείται η βιώσιμη αστική ικανότητα, εγκαθίστανται σταθμοί φόρτισης και αντικαθιστώνται στο μέρος του κινητού εξοπλισμού. της Περιφέρειας με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ χρηματοδοτούνται και τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των υγροτόπων της Αττικής.

Σχετικά Άρθρα

23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 2:21 από news_room Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου -Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Θέατρο Ριάλτο- ανακοινώνουν ότι η φετινή διοργάνωση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 2 Ιουνίου έως τις 27 Ιουνίου 2021, μετατίθεται εκ νέου, λόγω της πανδημίας του […]

Στο Ι. Αγίασμα της Παναγιάς των Βλαχερνών τελέσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 3 / 4 / 2021 , 6:08 από news_room Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Ι. Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών για την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο  Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας […]