21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

26 Οκτωβρίου – Τα δημητροκούλουρα που σερβίρονται του Αγίου Δημητρίου

26 Οκτωβρίου - Τα δημητροκούλουρα που σερβίρονται του Αγίου Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 10 / 2023 , 0:33 από news_room

Τα δημητροκούλουρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τον Πλατανιά Χανίων, που παλιότερα έφτιαχναν συστηματικά την παραμονή του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου Αγίου της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να τα μοιράσουν ανήμερα της γιορτής μετά την πρωινή Λειτουργεία στην εκκλησία. Εμείς μιλήσαμε με τον κύριο Δημήτριο Χαρισάκη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου του Πλατανιά και μίλησε για το ιδιαίτερο αυτό έδεσμα που είναι μοναδικό στην περιοχή.

Πρόκειται για μια συνταγή πολύ παλιά, που είχε αρχίσει να φθίνει με τον χρόνο λόγω της δυσκολίας στην παρασκευή της. Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας της που την καθιστούν ωστόσο και πολύ απαιτητική; Χρειάζεται πολύ ζύμωμα και ψήνεται μόνο σε ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Γι’ αυτό και παλιότερα -παρόλο που σχεδόν κάθε σπίτι είχε τον δικό του ξυλόφουρνο- δεν έφτιαχνε συνήθως κάποιος μόνος του τα δικά του δημητροκούλουρα. Αντ’ αυτού, μαζεύονταν πολλές οικογένειες, συνεργάζονταν και στη συνέχεια μοιράζονταν τους κόπους τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαρισάκης, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου, ώστε να γίνει γνωστό και προς τα έξω αλλά και να μπορέσουν να το κληροδοτήσουν και στις επόμενες γενιές. Οπότε φέτος το έθιμο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των χωριανών -κυρίως γυναικών- διαφορετικών γενεών.

Πώς φτιάχνονται τα δημητροκούλουρα

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε το πρωί της επόμενης μέρας, με διάρκεια δηλαδή τις 24 ώρες περίπου.

Πρώτο βήμα: Το καλό ζύμωμα

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι το ζύμωμα. Για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, χρειάζεται πολύ -και σωστό- ζύμωμα και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από έναν άνθρωπο, δεδομένης και της ποσότητας των κουλουριών που ετοιμάζουν. Γι’ αυτό, μαζεύτηκαν όλες οι γυναίκες του χωριού και οι παλιότερες έδιναν τα φώτα τους στις νεότερες. Κάθε γυναίκα ζύμωνε περίπου για 2 λεπτά και η μια βοηθούσε την άλλη.

Δεύτερο βήμα: Το φούρνισμα

Όταν το ζύμωμα ολοκληρώθηκε, ήρθε το φούρνισμα. Εκεί χρησιμοποιήθηκε ένας ξυλόφουρνος μιας χωριανής που έχει χωρητικότητα 40 κουλούρια. Όπως μας ανέφερε, τα κουλούρια είναι στρογγυλά και αρκετά χοντρά και μοιάζουν λίγο με το κουλούρι Θεσσαλονίκης οπτικά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο τραγανό και είναι σαν παξιμάδια.

Μόλις μπαίνουν στον φούρνο τα κουλούρια, τα αφήνουν για 10-15’ για να ροδίσουν ενώ στη συνέχεια τα καλύπτουν με βρεγμένη εφημερίδα για να μην καούν. Εκεί μένουν μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, ώστε να αργοψηθούν και να γίνουν σαν παξιμάδια. Ανά διαστήματα, ανοίγουν τον ξυλόφούρνο και παρακολουθούν την πορεία τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Τρτο βήμα: το σερβίρισμα

Αφού τα ξεφουρνίσουν, έρχεται το σερβίρισμα. Δεν τρώγονται ολόκληρα, ούτε κόβονται με μαχαίρι. Τα σπάνε σε κομμάτια (περίπου 7 κομμάτια το καθένα) και τα βάζουνε σε μια καλαθούνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, φέτος η συγκεκριμένη διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε μάλιστα και θα ανέβει σύντομα και online ώστε να γίνει πιο ευρέως γνωστό το εν λόγω έθιμο στο ευρύ κοινό, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη στον Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Παναγία Κρητικιά) της Ι.Μ. Μονεμβασιάς και Σπάρτης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 1 / 2021 , 15:26 από news_room Στις ψηλότερες συνοικίες της Κάτω Πόλης της Μονεμβασιάς, σε ένα από τα ανηφορικά καλντερίμια που οδηγούν προς την Άνω Πόλη, δεσπόζει η επιβλητική, ψηλή πρόσοψη του ναού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, που είναι γνωστός και ως Παναγία Κρητικιά γιατί βρισκόταν στη συνοικία όπου είχαν εγκατασταθεί τον 17ο αιώνα πρόσφυγες […]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 10 / 2021 , 17:26 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον […]