18 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία των ομογενών

Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία των ομογενών

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 2 / 10 / 2023 , 19:10 από news_room

Ο απόδημος Ελληνισμός, η ενίσχυση της φωνής του καθώς και η περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων σε αυτόν υπηρεσιών αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό  της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την παρούσα Βουλή ήταν ο Ν. 5044/2023 για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των απανταχού Ελλήνων.

Επίσης, έπειτα από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προστέθηκε ειδική ενότητα στο gov.gr για τους απόδημους Έλληνες. Συγκεκριμένα, στην αρχική σελίδα, www.gov.gr, προστέθηκε η ενότητα «Απόδημοι Έλληνες», στην οποία επισημαίνονται οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες από Έλληνες που κατοικούν μόνιμα ή πρόσκαιρα στο εξωτερικό. Επιπλέον, ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη δημιουργούνται Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων από έλληνες πολίτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους και στοχεύοντας στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των αποδήμων, το υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, όπως το Μητρώο Πολιτών που αφορά την απευθείας καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων της αλλοδαπής από τις προξενικές Αρχές και την υπηρεσία MyConsulLive για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών μέσω βιντεοκλήσης.

Περαιτέρω, με το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», το υπουργείο αλλάζει, εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή και πρωτοπορεί με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες βελτιώνουν την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών στο εξωτερικό και θα εφαρμοστούν στο σύνολο των προξενικών μας Αρχών.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί ενσωματωμένος στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών προξενικών Αρχών, ο «Εικονικός Βοηθός» (virtual assistant). Έχει τον ρόλο ενός «Ψηφιακού Υπαλλήλου» και αλληλεπιδρά με τον πολίτη, απαντώντας στις ερωτήσεις που γίνονται σε γραπτή γλώσσα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και προτείνοντας στον συναλλασσόμενο τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, ανάλογα με την ερώτηση, σχετικά με κάθε προξενική υπηρεσία.

Παράλληλα, μια νέα υπηρεσία για την ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ψηφιακή θυρίδα» του πολίτη, που θα περιλαμβάνει ψηφιακή υποβολή αιτημάτων και απαιτούμενων δικαιολογητικών, ψηφιακό έλεγχο των αιτημάτων από τους υπαλλήλους της προξενικής Αρχής, ηλεκτρονική πληρωμή του αντιτίμου των προξενικών υπηρεσιών, παραγωγή και ψηφιακή αποστολή των αιτούμενων εγγράφων, καθώς και επιλογή ημερομηνίας αυτοπρόσωπης παρουσίας στην προξενική Αρχή για τις υπηρεσίες που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών, συνεπές προς τον κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους ψηφιοποίησης του κράτους και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να φέρει το μητροπολιτικό κέντρο πιο κοντά στην Ομογένεια. Στόχοι του είναι η παροχή πληροφοριών και η εξυπηρέτηση των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, η ταχύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αποσυμφόρηση των ελληνικών προξενικών Αρχών, η υποβοήθηση των στελεχών τους στην εξυπηρέτηση του κοινού και η μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Η προσπάθεια, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Ήδη προετοιμάζεται, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για την ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική διασπορά, με άξονες, μεταξύ άλλων, την ελληνική γλώσσα, την παράδοση και τον πολιτισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά.

*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΞ: Η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο απαραίτητα για την αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 / 5 / 2021 , 16:40 από news_room Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, όμως η ειλικρίνεια, η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας […]

220 Δέματα Ιματισμού απέστειλε η Ι.Μ. Χίου στους Πυρόπληκτους της Εύβοιας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 / 8 / 2021 , 7:11 από news_room Κατόπιν σχετικῆς προσκλήσεως τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου γιά συνδρομή μέ ἱματισμό  πρός τούς πυροκλήκτους τῆς Εὐβοίας, ὑπῆρξε ἄμεση ἀνταπόκριση τῶν Χιωτῶν καί συνεκεντρώθησαν ἀπό τήν Ἱματιοθήκη  τῆς Ἀγάπης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως  Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν 220 δέματα γενικοῦ ἱματισμοῦ, […]