21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Σερρών Θεολόγος: «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας»

Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας»

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 10 / 2023 , 23:22 από news_room

Πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, οι επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 82 ετών από την ημέρα της αδίκου και μαρτυρικής εκτελέσεως 250 Κερδυλιωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά το έτος 1941. Επίκεντρο των λατρευτικών και επετειακών εκδηλώσεων υπήρξε η μαρτυρική κωμόπολις της Σερραϊκής Εκκλησίας, Ν. Κερδύλια.

Συγκεκριμένως, σήμερα το πρωΐ, στον ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων Ν. Κερδυλίων, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των 250 συνολικώς Κερδυλιωτών από τον άνω των 16 ετών άρρενα πληθυσμό, που εκτελέσθηκαν με βάρβαρο τρόπο από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής της Πατρίδος μας κατά το φρικτό ολοκαύτωμα του έτους 1941. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε με δυνατό και συγκινητικό τρόπο ο νεοκερδυλιώτης Υποστράτηγος ε.α. κ. Κ. Χούπης.
Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρευρέθησαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας, Αμφιπόλεως και Ν. Ζίχνης κ. κ. Αθ. Μασλαρινός, Στ. Φραστανλής και Π. Μπόζης, οι τοπικοί Άρχοντες, ο Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Γ. Αλατζάς, ο Διοικητής του Τ.ΕΘ. Σιδηροκάστρου, Αντισυνταγματάρχης κ. Αν. Θεολογίδης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού, μετέβησαν εν πομπή στον χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Ν. Κερδυλίων. Εκεί, ενώπιον του μνημείου του ολοκαυτώματος εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου της περιοχής, αφιερωμένου στο ολοκαύτωμα των Κερδυλίων και επίσκεψη στον αιματοβαμμένο τόπο εκτελέσεως των ηρώων των Κερδυλίων.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος ετόνισε χαρακτηριστικώς ότι: «Η επέτειος του ολοκαυτώματος των Κερδυλίων υπομιμνήσκει σε όλους μας με έναν δυνατό και οδυνηρό τρόπο την φρικαλεότητα του πολέμου όπως επίσης και το χρέος το οποίο έχουμε να μην επιτρέψουμε, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που κυοφορούν και συντηρούν τους πολέμους.

Η σημερινή θλιβερή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος επλήρωσε βαρύ φόρο αίματος αναιτίως, αλλά και υπέστη φοβερές καταστροφές, οι συνέπειες των οποίων φθάνουν έως σήμερα.

Οι κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλά και σύνολης της Πατρίδος μας έχουν τον πλατυσμό της ψυχής και την δύναμη του πνεύματος, χάρις στην ορθόδοξη πίστη τους και την ποιότητα του ήθους τους να μην μνησικακούν, αλλά συγχωρώντας να θυμούνται και ενθυμούμενοι να διδάσκονται από την ένδοξη και μαρτυρική ιστορία μας και να πλουτίζουν τον κόσμο με φως, ανθρώπινη ποιότητα και πολιτισμό. Και επειδή ζούμε σε εποχές όπου το σκοτάδι επιπολάζει στην ανθρώπινη ζωή, το φως της χριστιανικής πίστεως, της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς είναι απολύτως αναγκαίο».

Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας» Σερρών Θεολόγος «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας»

Σχετικά Άρθρα

δικαστήριο

Ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών σε πρόσωπο κοντά στον πρώην Πρόεδρο της Ονδούρας επέβαλε δικαστήριο των ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 2 / 2022 , 8:17 από news_room Πρόσωπο που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες καταδικάστηκε χθες Τρίτη από την αμερικανική δικαιοσύνη να εκτίσει ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών. Πέρα από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, που του απήγγειλε το ομοσπονδιακό δικαστήριο […]

Κυριακή των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα

Κυριακή των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 4 / 2023 , 0:48 από news_room Τήν Κυριακήν, 27ην Μαρτίου / 9ην Ἀπριλίου 2023 ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Κυριακῆς τῶν Βαίων εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως. Κατά τήν ἑορτήν αὐτήν ἡ Ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ δέ τῶν Ἱεροσολύμων ποιεῖ μνήμην τῆς θριαμβευτικῆς εἰσόδου τοῦ Κυρίου εἰς Ἱεροσόλυμα, […]