11 °C Athens, GR
11/12/2023

Τελευταια Νέα
Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ H I.M. Νέας Ιωνίας τίμησε την επέτειο των 100 ετών από τα εγκαίνια της πόλεως Νέας Ιωνίας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας Τους έταζε αυτοκίνητα και δεν τα παρέδιδε ποτέ – Έκλεψε χιλιάδες ευρώ Ανασκαφή στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτει ίχνη του 4ου αιώνα Γιατί χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν στη Γερμανία Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Σπυρίδωνα Πειραιώς Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου Μνημόσυνο και συναυλία Θρακιώτικης Μουσικής στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων

Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες»

Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 29 / 10 / 2023 , 22:42 από news_room

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Κατ’ αυτή την ημέρα η Αγία μας Εκκλησία, επίσης, τιμά την φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ως Υπέρμαχος Στρατηγός ενδυνάμωνε τους προγόνους μας στα πεδία των μαχών, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωϊσμό το καθήκον τους προς την Πατρίδα.

Ιδιαιτέρως, όμως, η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει λαμπρώς την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Πονολυτρίας», της οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιών) φυλάσσεται στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών.

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, τελέσθηκε στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό Ναό, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Η διακονία του θείου λόγου ανετέθη, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου, στον πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Γκουζούνη, Ιεροκήρυκα της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Σήμερα, Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ιερούργησε στην πανηγυρική θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών.

Μετά το τέλος της θ. Ιερουργίας, στις 11:00 το πρωΐ, τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για το ηρωϊκό έπος του 1940, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου και την συμμετοχή του ευαγούς κλήρου της πόλεως των Σερρών.

Συμπροσευχητικώς παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θ. Αλαμπάση, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Μπούμπας, Περιφεριακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο νυν Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, η εκλεγμένη νέα Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Σερρών με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς η Δημοτική Σύμβουλος και εκπαιδευτικός κ. Χ. Παλάζη.

Προ της απολύσεως της ακολουθίας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στους ενδόξους αγώνες, που έδωσαν οι Έλληνες κατά το έπος του 1940, με εφόδιο την μεγαλειώδη πίστη στον Θεό και την εμπιστοσύνη στην κραταιά Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, την οποία, οφθαλμοφανώς έβλεπαν στα πεδία των μαχών, ως φιλόστοργη μητέρα, να τους ενδυναμώνει και να χαρίζει τη νίκη στα ελληνικά στρατεύματα, στον φαινομενικώς άνισο αλλά δίκαιο αγώνα τους κατά των ιταμών επιδρομέων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην αντιστασιακή αλλά και φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τους σκοτεινούς και πικρούς χρόνους της σκληράς κατοχής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας, ήταν παρούσα στις δύσκολες εκείνες ώρες κατά τις οποίες η Πατρίδα μας εδοκίμαζε το πικρότατο ποτήριον της ξενικής κατοχής,

παρέμεινε επί των επάλξεων και κράτησε υψηλά το φρόνημα του λαού του Θεού.
Η πίστη στον Θεό, όπως ορθοδόξως λατρεύεται στην Πατρίδα μας, αποτελεί διαχρονικώς το σέμνωμά της, την δόξα και τον εγγυητή της ασφαλούς πορείας του Έθνους μας.

Αυτή, η μάνα Εκκλησία έθρεψε με τα συσσίτιά Της τον εμπερίστατο λαό των Αθηνών και ολόκληρης της Ελλάδος.

Αυτή, στα πρόσωπα φωτισμένων Ιεραρχών και ιερέων Της εμψύχωσε τον καθημαγμένο λαό.

Αυτή, η ίδια ήταν στα βουνά και πολεμούσε τον ιταμό κατακτητή.

Αυτή, φιλοξενούσε, σε ναούς και μοναστήρια ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου, που μετέφεραν την ελεύθερη φωνή του πολιτισμένου κόσμου στην Πατρίδα.

Αυτή, στα πρόσωπα των ιερέων Της, ως οι μετέπειτα Μητροπολίτες Τρίκκης Διονύσιος και Τριφυλίας Δαμασκηνός, συγκακουχούσε με τα τέκνα Της στα φρικτά κρεματόρια του Άουσβιτς.

Αυτή, στο πρόσωπο φωτισμένων Ιεραρχών, ως οι Δημητριάδος Ιωακείμ, Ζακύνθου Χρυσόστομο και Αθηνών Δαμασκηνός, φρόντισαν να προστατεύσουν από την ναζιστική θηριωδία, εκδίδοντας σωτήρια πιστοποιητικά για τους συμπολίτες μας ιουδαίους κατά το θρήσκευμα, Έλληνες.

Εκεί ήταν η Εκκλησία, στην πρώτη γραμμή, στο πρόσωπο και το έργο των μεγάλων Αρχιεπισκόπων Αθηνών Χρυσάνθου και Δαμασκηνού, στην πρωτοπορία του αγώνος για την σωτηρία της Πατρίδος.

Η αγία μητέρα ορθόδοξος Εκκλησία ήταν παρούσα και κράτησε από την πρώτη στιγμή αναμμένο το «καντήλι» της πίστεως και της ελπίδος για αισία έκβαση του αγώνος υπέρ της διαφυλάξεως του πολυτίμου αγαθού της ελευθερίας, θέτουσα τα ελληνικά όπλα υπερασπίσεως της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ελευθερίας κάτω από την ακαταγώνιστη προστασία της Θεοτόκου.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία στην Ελλάδα μας δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες!

Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι, πάντοτε, ως μητέρα του λαού μας, παρούσα στις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου!

Σήμερον, όλοι υποκλινόμεθα με σεβασμό ενώπιον των ηρωϊκών πατέρων μας, των κληρικών και λαϊκών, που αγωνίσθηκαν με θάρρος και πίστη για την ελευθερία της Πατρίδος και αποδίδουμε τιμή στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, την ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία μας, την ανδρεία, την φιλοθεΐα και την φιλοπατρία των Ελλήνων.

Ζήτω η ορθόδοξος μητέρα Εκκλησία μας! Ζήτω το ένδοξο Έθνος μας! Ζήτω η Ελλάς», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος καταχειροκροτούμενος από το πυκνό εκκλησίασμα.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες του τόπου και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβησαν εν πομπή, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» της πόλεως των Σερρών. Εκεί, ενώπιον του ανδριάντα του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Εμμ. Παπά, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων της πόλεως, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες» Σερρών Θεολόγος: «Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες»

Σχετικά Άρθρα

H ITA Airways στην Αθήνα, καλωσόρισε τους συνεργάτες της στο Roadshow - Tρεις καθημερινές πτήσεις μεταξύ Αθήνας & Ρώμης για το Καλοκαίρι

H ITA Airways στην Αθήνα, καλωσόρισε τους συνεργάτες της στο Roadshow – Tρεις καθημερινές πτήσεις μεταξύ Αθήνας & Ρώμης για το Καλοκαίρι

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 6 / 2022 , 15:21 από news_room Η ITA Airways εγκαινιάζει την καλοκαιρινή περίοδο στην ελληνική αγορά  με τρεις καθημερινές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης Η εταιρεία καλωσόρισε τους συνεργάτες της στις 31 Μαΐου 2022 σε Roadshow στην Αθήνα Αθήνα, 1η Ιουνίου 2022 — Χθες, στο Eleon Loft, με εκπληκτική θέα […]

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Εγνατίας σήμερα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 6 / 4 / 2021 , 14:22 από news_room Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Εγνατίας Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Ιόνια Οδό και πιο συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Εγνατίας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης ιστών οδοφωτισμου. Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, ισχύει αποκλεισμός στους […]