21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Ο κώδικας των μοναστηριών

Ο κώδικας των μοναστηριών

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 10 / 2023 , 1:27 από news_room

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΑΝ∆ΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το νοµικό καθεστώς Μονών και Ησυχαστηρίων στην ελληνική επικράτεια – Εκκλησία της Ελλάδος
Βιβλιοθήκη Εκκλησιαστικού ∆ικαίου, Σειρά Β΄: Μελέτες 10 εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Στον χώρο του εκκλησιαστικού δικαίου και παρά την ύπαρξη των δημοσιευμένων «εσωτερικών κανονισμών» των μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενταγμένων στις «πηγές» της «Βιβλιοθήκης εκκλησιαστικού δικαίου», των εκδόσεων Σάκκουλα, ήταν διαπιστωμένη η ανάγκη της παρουσίασης του νομικού καθεστώτος που διέπει τις μονές και τα ησυχαστήρια υπό το φως των ισχυουσών νομοθετικών ρυθμίσεων. Με πνεύμα σύγχρονο, γραφή ουσιώδη, κριτική αποτίμηση και στοχευμένη νομολογιακή και θεωρητική επεξεργασία του αντικειμένου, το κενό ήρθε να καλύψει το παρόν έργο του Γιώργου Ανδρουτσόπουλου.

Στη μονογραφία αυτή, το τοπικό πλαίσιο αναφοράς είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, νοούμενη ως η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και οι «επιτροπικώς» παραχωρηθείσες εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, κατά τη διοίκηση, μητροπόλεις. Κατά συνέπεια, τα λοιπά εκκλησιαστικά καθεστώτα της επικρατείας, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, το Αγιον Ορος και οι εκκλησιαστικές επαρχίες της Δωδεκανήσου, δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα παρουσίαση, με τον συγγραφέα να επιφυλάσσεται για τον επόμενο τόμο του έργου.

Το κατ’ ουσίαν αντικείμενο της μονογραφίας αφορά το δίκαιο των μονών ως ΝΠΔΔ και των ησυχαστηρίων ως ΝΠΙΔ, εξαιρώντας και με παρεμπίπτουσα μόνον αναφορά το προσωπικό και περιουσιακό καθεστώς των μοναχών. Η εξαιρετική παρουσίαση του περιεχομένου του παρόντος τόμου, ήδη από την εισαγωγή, μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε με τρόπο εύληπτο, κατατοπιστικό και ευχερή το περιεχόμενο της μονογραφίας. Η ιστορική προσέγγιση του θέματος ανάγεται ήδη στην πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια να συγκροτήσει, αμέσως μετά την άφιξή του, αρχιερατική επιτροπή προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση των εκκλησιών και των μονών. Ακολουθεί η παρουσίαση του σχεδιασμού της αντιβασιλείας για το θέμα, ερευνάται η πορεία των ιδιόκτητων μονών και εμφανίζεται ο θεσμός της κτητορείας, ενώ η ιστορική αναφορά ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του βασιλικού διατάγματος του 1858 με τον τίτλο «Κανονισμός περί των μοναστηρίων» και την, μέχρι και σήμερα, εφαρμογή του.

Στο δεύτερο κεφάλαιο της μονογραφίας παρουσιάζεται η νομική τυποποίηση των μονών κατά το ισχύον δίκαιο, εμφανίζεται αναλυτικά το είδος και η διάκριση κάθε τύπου και γίνεται αναφορά στην ίδρυση, συγχώνευση, διάλυση και ανασύστασή τους. Ακολουθεί στο τρίτο κεφάλαιο η οργάνωση και διοίκηση των μονών με αναλυτική παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας τους, εκτενή αναφορά στον τρόπο ανάδειξης, αρμοδιότητας και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, ενώ παρουσιάζεται και ο ρόλος της επισκοπικής εποπτείας επί των μονών δικαιοδοσίας του επισκόπου. Στο τέταρτο κεφάλαιο ξεδιπλώνεται ένα από τα πλέον φλέγοντα, συγκρουσιακά και μάλλον δυσεπίλυτα θέματα της πολιτικής και εκκλησιαστικής ζωής της χώρας, η μοναστηριακή περιουσία. Τίτλοι κυριότητας, χρησικτησία μοναστηριακών ακινήτων, απογραφή και τακτοποίηση κυριότητας, εκποίηση και εκμίσθωση μοναστηριακών ακινήτων και εκκλησιαστικά έργα, αναλύονται διεξοδικά με τη σαφήνεια που προσφέρει η πλήρης προσέγγιση του θέματος. Τα ησυχαστήρια, οι «μονές ιδιωτικού δικαίου», εξετάζονται ως προς τη νομική τους φύση, τη σύσταση και λειτουργία, ιδίως μετά το πρόσφατο νομοθετικό του 2018 και κανονιστικό του 2021 πλαίσιο που τα διέπει. Το έργο ολοκληρώνεται με την παράθεση εκτενούς βιβλιογραφίας και ενός πολύτιμου μεθοδολογικού εργαλείου, του παραρτήματος με πίνακες κατά χρονολογική σειρά των εσωτερικών κανονισμών που έχουν εκδοθεί από τον Απρίλιο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2022 και περιλαμβάνει το όνομα της μονής, τη μητρόπολη στην οποία ανήκει, καθώς και την ακριβή δημοσίευση του κάθε κανονισμού στο περιοδικό «Εκκλησία».

Εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη, ακριβής επιστημονικά αλλά οικεία και ζωντανή γλώσσα, ακάματη συλλογή βιβλιογραφίας και νομολογίας, κριτικό πνεύμα και δημιουργικές προτάσεις, χωρίς να στερούνται ρεαλισμού και σεβασμού της πραγματικότητας ενός δύσκολα προσεγγίσιμου χώρου, αυτού της περίκλειστης ζωής των μονών. Ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος πετυχαίνει να μας κάνει κοινωνούς ενός εξειδικευμένου, ιστορικά φορτισμένου, κοινωνικά διχαστικού, πολιτικά εύφλεκτου, εκκλησιαστικά σεβάσμιου χώρου, του χώρου των μονών, από τη νομική του κατ’ αρχάς, αλλά όχι μόνον σκοπιά. Οι μονές δεν παύουν να αποτελούν, παρά τη βαθιά πνευματική τους υπόσταση, ισχυρές προσωπικότητες του δικαιϊκού μας συστήματος. Αυτό το σύστημα παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο η μονογραφία αυτή, ευπρόσδεκτη για την επιστημονική κοινότητα, πολύτιμη για τη στοιχειοθέτηση ισχυρής άποψης στη θεωρία και την πράξη.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους - Adologala.gr

Η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 6 / 2022 , 16:48 από news_room Η Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr Ἡ Πέμπτη, 20ή Μαΐου/ 2ρα Ἰουνίου 2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ὡς ἡ Δεσποτική ἑορτή τῆς Ἀναλήψεως. Κατ’ αὐτήν ἡ Ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ ἡ τῶν Ἱεροσολύμων, ἀναμιμνῄσκεται καί πανηγυρίζει τό γεγονός ὅτι ὁ Κύριος ἡμῶν […]

Υπεγράφη η αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώρισης των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Κύπρου-Ελλάδας

Υπεγράφη η αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Κύπρου-Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 2 / 2023 , 14:49 από news_room Υπεγράφη χθές 1η Φεβρουαρίου 2023, στην Αθήνα, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Συμφωνία αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία έρχεται να επισφραγίσει την τόσο στενή συνεχή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Μαζί με […]