11 °C Athens, GR
11/12/2023

Τελευταια Νέα
Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ H I.M. Νέας Ιωνίας τίμησε την επέτειο των 100 ετών από τα εγκαίνια της πόλεως Νέας Ιωνίας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας Τους έταζε αυτοκίνητα και δεν τα παρέδιδε ποτέ – Έκλεψε χιλιάδες ευρώ Ανασκαφή στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτει ίχνη του 4ου αιώνα Γιατί χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν στη Γερμανία Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Σπυρίδωνα Πειραιώς Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου Μνημόσυνο και συναυλία Θρακιώτικης Μουσικής στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων

Ο Καναδάς απομακρύνει 41 διπλωμάτες από την Ινδία αφότου το Νέο Δελχί απειλεί να ανακαλέσει την ασυλία τους

Ο Καναδάς απομακρύνει 41 διπλωμάτες από την Ινδία αφότου το Νέο Δελχί απειλεί να ανακαλέσει την ασυλία τους

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 10 / 2023 , 0:36 από news_room

ΤΟΡΟΝΤΟ | Ο Καναδάς ανακάλεσε 41 διπλωμάτες του από την Ινδία αφού η ινδική κυβέρνηση είπε ότι θα ανακαλέσει τη διπλωματική τους ασυλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη, σε μια κλιμάκωση της διαμάχης τους για τη δολοφονία ενός Σιχ αυτονομιστή στον Καναδά.

Οι κινήσεις έρχονται μετά τους ισχυρισμούς του Καναδά ότι η Ινδία μπορεί να είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Καναδού πολίτη Hardeep Singh Nijjar τον Ιούνιο στα προάστια του Βανκούβερ. Η Ινδία κατηγόρησε τον Καναδά ότι φιλοξενεί αυτονομιστές και «τρομοκράτες», αλλά απέρριψε τον ισχυρισμό ότι εμπλέκεται στη δολοφονία ως «παράλογο» και έχει λάβει διπλωματικά μέτρα για να εκφράσει την οργή της για την κατηγορία.

Η υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly δήλωσε την Πέμπτη ότι 41 από τους 62 διπλωμάτες του Καναδά στην Ινδία απομακρύνθηκαν, μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη τους. Η Τζόλι είπε ότι έχουν γίνει εξαιρέσεις για 21 Καναδούς διπλωμάτες που θα παραμείνουν στην Ινδία.

«Σαράντα ένας Καναδοί διπλωμάτες και τα 42 εξαρτώμενα μέλη τους κινδύνευαν να αφαιρεθεί η ασυλία τους σε αυθαίρετη ημερομηνία και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια», είπε η Τζόλι. «Οι διπλωμάτες μας και οι οικογένειές τους έφυγαν τώρα».

Η Τζόλι είπε ότι η άρση της διπλωματικής ασυλίας δεν είναι μόνο άνευ προηγουμένου, αλλά αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, και είπε για αυτόν τον λόγο ο Καναδάς δεν θα απειλούσε να κάνει το ίδιο πράγμα με Ινδούς διπλωμάτες.

«Μια μονομερής ανάκληση των διπλωματικών προνομίων και ασυλίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και σαφή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για τις διπλωματικές σχέσεις. Το να απειλείς να το κάνεις είναι παράλογο και κλιμακωτό», είπε η Τζόλι.

Η Τζόλι είπε ότι η απόφαση της Ινδίας θα επηρεάσει το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες και των δύο χωρών. Είπε ότι ο Καναδάς διακόπτει τις προσωπικές υπηρεσίες σε Chandigarh, Mumbai και Bangalore.

Ο Καναδάς απομακρύνει 41 διπλωμάτες από την Ινδία αφότου το Νέο Δελχί απειλεί να ανακαλέσει την ασυλία τους

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Arindam Bagchi, είχε ζητήσει προηγουμένως μείωση του αριθμού των καναδών διπλωματών στην Ινδία, λέγοντας ότι υπερτερούν του προσωπικού της Ινδίας στον Καναδά.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχαν «αξιόπιστες καταγγελίες» για εμπλοκή των Ινδών στη δολοφονία του Νιτζάρ, ενός 45χρονου ηγέτη των Σιχ που σκοτώθηκε από μασκοφόρους ένοπλους τον Ιούνιο στο Σάρεϊ, έξω από το Βανκούβερ.

Για χρόνια, η Ινδία έλεγε ότι ο Nijjar, ένας Καναδός πολίτης γεννημένος στην Ινδία, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία, έναν ισχυρισμό που ο Nijjar αρνήθηκε.

Η Ινδία ακύρωσε επίσης τις βίζες για τους Καναδούς, και ο Καναδάς δεν ανταπέδωσε γι’ αυτό. Η Ινδία απέλασε προηγουμένως έναν ανώτερο Καναδό διπλωμάτη, αφού ο Καναδάς απέλασε έναν ανώτερο Ινδό διπλωμάτη.

Ο Τριντό είχε προηγουμένως εμφανιστεί να προσπαθεί να κατευνάσει τη διπλωματική σύγκρουση , λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο Καναδάς «δεν θέλει να προκαλέσει ή να κλιμακώσει».

Ο ισχυρισμός για εμπλοκή της Ινδίας στη δολοφονία βασίζεται εν μέρει στην παρακολούθηση Ινδών διπλωματών στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που παρέχονται από έναν σημαντικό σύμμαχο, δήλωσε στο Associated Press χωριστός Καναδός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι επικοινωνίες αφορούσαν Ινδούς αξιωματούχους και διπλωμάτες στον Καναδά και ότι ορισμένες από τις πληροφορίες παρασχέθηκαν από ένα μέλος της συμμαχίας ανταλλαγής πληροφοριών “Five Eyes”, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. στον Καναδά. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν το θέμα δημόσια.

Οι τελευταίες απελάσεις από την Ινδία έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των χωρών. Ο Τριντό είχε παγερές συναντήσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της Ομάδας των 20 στο Νέο Δελχί, και λίγες μέρες αργότερα, ο Καναδάς ακύρωσε μια εμπορική αποστολή στην Ινδία που είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας εν μέσω της διαμάχης που σιγοβράζει. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το θέμα τέθηκε. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι οι συνέπειες από τους ισχυρισμούς θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις με την Ινδία, αλλά φρόντισαν να μην ρίξουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Nijjar.

Ο Nijjar, ένας υδραυλικός, ήταν επίσης ηγέτης σε αυτό που απομένει από ένα άλλοτε ισχυρό κίνημα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης πατρίδας των Σιχ, γνωστής ως Khalistan. Μια αιματηρή εξέγερση των Σιχ ταρακούνησε τη βόρεια Ινδία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, έως ότου συντρίφτηκε σε μια κυβερνητική καταστολή στην οποία χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων εξέχοντες ηγέτες των Σιχ.

Το κίνημα Χαλιστάν έχει χάσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του δύναμης, αλλά εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές στην ινδική πολιτεία Παντζάμπ, καθώς και στην μεγάλη υπερπόντια διασπορά των Σιχ. Ενώ η ενεργή εξέγερση τελείωσε πριν από χρόνια, η ινδική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι Σιχ αυτονομιστές προσπαθούσαν να επιστρέψουν.

Ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης Marc Miller σημείωσε ότι το 2022 η Ινδία ήταν η κορυφαία χώρα για μόνιμους κατοίκους, προσωρινούς αλλοδαπούς εργαζόμενους και διεθνείς φοιτητές στον Καναδά. Ο Μίλερ είπε ότι ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ινδίας να άρει την ασυλία, το τμήμα μετανάστευσης του Καναδά θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Καναδών υπαλλήλων στην Ινδία. Ο Μίλερ είπε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα προσωπικού θα εμποδίσουν την έκδοση βίζας και αδειών.

Ανώτεροι Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ινδία είναι σταθερή ως προς τον αριθμό και την τάξη των Καναδών διπλωματών για τους οποίους θα άρει τη διπλωματική ασυλία. Η Ινδία ανέφερε επίσης ότι θα ακυρώσει διάφορες άδειες, όπως αυτές που επιτρέπουν στους συζύγους να εργάζονται στην Ινδία και επιτρέπουν τη χρήση διπλωματικών πινακίδων στα αυτοκίνητα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Nelson Wiseman, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι δεν θα είχε νόημα ο Καναδάς να ανταπαντήσει την τελευταία κίνηση της Ινδίας.

«Οι απελάσεις των Καναδών διπλωματών αποκαλύπτουν το λεπτό δέρμα των Ινδών. υποδηλώνει ότι γνωρίζουν ότι είναι συνένοχοι στη δολοφονία ενός Καναδού στον Καναδά», είπε ο Wiseman. «Προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή από την έλλειψη συνεργασίας τους με τον Καναδά στην έρευνα της δολοφονίας».

Πηγή: Assosiated Press

Σχετικά Άρθρα

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα του δώσουν αυτοδυναμία

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 6 / 2022 , 13:20 από news_room Ενώ οι εφημερίδες του Σαββάτου κάλυψαν πρωτίστως τον θάνατο του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και δευτερευόντως τις εκλογές, οι Γάλλοι καλούνται σήμερα, για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες, να προσέλθουν στις κάλπες, αυτή τη φορά για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους. Ωστόσο, πάνω από τους […]

Λ. Μενδώνη: Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO είναι μία δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 4 / 10 / 2021 , 20:38 από news_room Λ. Μενδώνη: Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO είναι μία δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης «Αυτή τη φορά η Σύνοδος είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη διατύπωση μιας ευχής […]. Η UNESCO αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των […]