22 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 10 / 2023 , 22:37 από news_room

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940:

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί φοιτήτριες και φοιτητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Με αισθήματα περηφάνιας, τιμούμε και φέτος το ηρωικό έπος του 1940, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην Ιστορία ως μια μοναδική στιγμή αυτοθυσίας και αντίστασης του ελληνικού λαού. Το «ΟΧΙ» που αντέταξε η Ελλάδα, εκείνο το πρωινό 28ης Οκτωβρίου του 1940, ορθώθηκε ως ανάχωμα σε όσους επιβουλεύονταν την ελευθερία των λαών. Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ιστορίας, οι Έλληνες ενώθηκαν γύρω από την επιγραμματική αυτή απάντηση, καταξιώνοντας το βαθύτερο νόημα και την ουσία της.

Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας επέλεξαν, και σε αυτό το κάλεσμα της πατρίδας, να επιτελέσουν το ιστορικό τους καθήκον και να αντισταθούν στον ιταλικό φασισμό. Προτάσσοντας στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού την ομοψυχία, τον πατριωτισμό και την αγάπη για την ελευθερία, υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη. Η δική τους αυτή αντίσταση, όπως και η αντίστασή τους στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της γερμανικής κατοχής που ακολούθησαν, ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη και συνέβαλε καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των συμμάχων, αποτυπώνοντας το μεγαλείο του αγώνα του ελληνικού λαού.

Σε αυτή τη διαδρομή που χάραξε η Ελλάδα, η Κύπρος βρέθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της, καταθέτοντας τη δική της πολύτιμη συνεισφορά στην προάσπιση της ελευθερίας και στην αντίσταση ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Η ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Έλληνες, ενωμένοι ενάντια στην υποδούλωση της πατρίδας τους, θεμελιώθηκε στην πίστη τους στην αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας των λαών. Είναι στο πλαίσιο αυτό, που ο επικός εκείνος αγώνας, εκπληρώνοντας στο έπακρον το ηθικό χρέος του ελληνικού λαού απέναντι στον τόπο του αλλά και την ανθρωπότητα, αναγνωρίζεται ως φωτεινός οδοδείκτης, που καθοδηγεί την πορεία των λαών να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Φάρο σε αυτή την πορεία αποτελεί η παιδεία μας, η οποία καλλιεργεί την ιστορική συνείδηση των μαθητών και των μαθητριών μας. Εσείς, αποτελείτε πηγή έμπνευσης, εμφυσώντας στα παιδιά μας, μέσα από το παράδειγμά σας, τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, του αλληλοσεβασμού και της προαγωγής των δικαιωμάτων όλων των συνανθρώπων μας, ενάντια σε κάθε μορφής φασισμό.

Αγαπητά μου παιδιά, αγαπητές και αγαπητοί νέες και νέοι,

Η πίστη που διαπιστώνουμε καθημερινά ότι έχετε στις πανανθρώπινες αυτές αξίες, τιμά με τον καλύτερο τρόπο την 28η Οκτωβρίου του 1940 και όλους όσοι αγωνίστηκαν διαχρονικά για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, η πίστη σας αυτή, πέρα από περηφάνια, μας προκαλεί τη βεβαιότητα ότι θα αγωνιστείτε για την επικράτηση των αξιών αυτών και στη δική μας πατρίδα, οι οποίες καταπατούνται για σχεδόν μισό αιώνα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παρατεταμένης κατοχής, συνεχίζοντας μέχρι και την ευόδωσή του, τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας.

Χρόνια Πολλά!

Σχετικά Άρθρα

ieros_naos_agiou_spyridonos_peiraias_eorti_mitropolitis_esperinos_2021_eidiseis_nea_enimerosi_ekklisia (1)

Μέγας Εσπερινός του Πολιούχου του Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνος (Εικόνες) – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 12 / 2021 , 0:22 από news_room Μέγας Εσπερινός του Πολιούχου του Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνος (Εικόνες) – Adologala.gr Την πανίερο μνήμη του αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού τιμά η Πειραϊκή τοπική Εκκλησία σήμερα και αύριο, 11&12 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, έτσι σήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο μέγας εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό […]

Επαφές αποστολής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Ουάσιγκτον

Επαφές αποστολής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Ουάσιγκτον

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 10 / 2023 , 23:55 από news_room Επαφές αποστολής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην Ουάσιγκτον O βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης, συμμετείχε σε αποστολή αντιπροσωπείας της Συνέλευσης στις ΗΠΑ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Γενικός […]