13 °C Athens, GR
07/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η εορτή του Αγίου Νικολάου και τα ονομαστήρια του Επισκόπου Αμαθούντος στη Λεμεσό Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) Νέο Δρομολόγιο της Volotea από Αθήνα για Ανκόνα το προσεχές έτος Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο Απόψεις: Τι έχουμε να δώσουμε στην Τουρκία στην συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ι.Σ. Αντιοχείας: Ο κλήρος πρέπει να δείχνει το πρόσωπο του Χριστού εκτελώντας την υπηρεσία του με κάθε ταπείνωση και πίστη

Ι.Σ. Αντιοχείας: Ο κλήρος πρέπει να δείχνει το πρόσωπο του Χριστού εκτελώντας την υπηρεσία του με κάθε ταπείνωση και πίστη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 10 / 2023 , 23:52 από news_room

*Η Ιερά Αντιοχιανή Σύνοδος, υπό την προεδρία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’ (Γιαζιγκί), πραγματοποίησε τη δέκατη τέταρτη τακτική και τη δέκατη έβδομη έκτακτη σύνοδο στο Μπαλαμάντ από 16 έως 21 Οκτωβρίου 2023, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών κ.κ. Ηλία (Αρχιεπισκοπή Βηρυτού)· κ. Ηλία (Αρχιεπισκοπή Τύρου, Σιδώνoς). κ. Δαμασκηνού (Αρχιεπισκοπή Σάο Πάολο και Πάσης Βραζιλίας). Saba (Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης και Όλης της Βόρειας Αμερικής). κ. Σιλουάν (Αρχιεπισκοπή Βύβλου, Βότρυς)· κ. Βασίλειου (Αρχιεπισκοπή Ακκάρ)· κ. Εφραίμ (Αρχιεπισκοπή Τρίπολης, Κούρα); κ. Ιγνάτιου (Αρχιεπισκοπή Γαλλίας, Δυτικής και Νότιας Ευρώπης). Ghattas (Αρχιεπισκοπή Βαγδάτης, Κουβέιτ)· Silouan (Αρχιεπισκοπή Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας). κ. Αντώνιου (Αρχιεπισκοπή Zahleh, Baalbek)· Νικόλαος (Αρχιεπισκοπή Χάμα )· κ. Βασίλειου (Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Φιλιππίνων). κ. Ιγνάτιου (Αρχιεπισκοπή Μεξικού, Βενεζουέλας, Κεντρικής Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής)· κ. Αθανασίου (Αρχιεπισκοπή Λαττακίας)· Jacques (Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και πάσης Αργεντινής). κ. Εφραίμ (Αρχιεπισκοπή Χαλεπίου, Αλεξανδρέττας)· και κ. Νήφων Σαϊκάλη Μητροπολίτη Φιλιπποπόλεως και Αντιπρόσωπο του Πατριάρχη Αντιοχείας στον Πατριάρχη Μόσχας.

Παρόντες ήταν και οι: Επίσκοπος κ. Γρηγόριος Χούρι, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Επίσκοπος Ρωμανός Ελ-Χαννάτ, Πατριαρχικός Εφημέριος.

Οι Μητροπολίτες που ζήτησαν συγγνώμη που δεν μπόρεσαν να παραστούν είναι οι εξής: κ. Σέργιος (Αρχιεπισκοπή Σαντιάγο και Χιλής). κ. Ισαάκ (Αρχιεπισκοπή Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπούλος Γιαζίγκι είναι πάντα παρών στις προσευχές και τις επικλήσεις των Συνοδικών Πατέρων, παρά τη φυσική του απουσία που προκλήθηκε από την αρπαγή του.

Η Ιερά Σύνοδος ξεκίνησε με τη συμμετοχή των Πατέρων στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα: Προς μια ορθή κατανόηση της ιστορίας». Το Συνέδριο αυτό οργανώθηκε από το Πατριαρχείο και πραγματοποιήθηκε στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ιωάννη της Δαμασκού από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου 2023. Οι Συνοδικοί Πατέρες εκτίμησαν ιδιαίτερα τις αυστηρές επιστημονικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο συνέδριο. Ισχυρίστηκαν ότι αυτό που συνέβη το έτος 1724 θα έπρεπε να εμπνεύσει μαθήματα. Θα πρέπει να υποκινεί την αποχή από ψεύτικες κατηγορίες και την αντικειμενική ανάγνωση της ιστορίας, μια προσεκτική, βαθιά και αποδεκτή ανασκόπηση που θα έπρεπε να συμβάλλει στην επιθυμητή χριστιανική ενότητα, όπως εκφράζεται στη Διακήρυξη Μπαλαμάντ που ήταν ο καρπός των Ορθοδόξων. -Καθολικός Διάλογος το έτος 1993.

Αφού επικαλέστηκε το Άγιο Πνεύμα και ικέτευσε για το θείο έλεος, η Σύνοδος ξεκίνησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 19 Οκτωβρίου 2023. Οι Πατέρες εξέτασαν πρώτα την περίπτωση των Επισκόπων Χαλεπίου, Μπούλου Γιαζίγκι και Γιουχανά Ιμπραήμ, που έχουν απαχθεί από τον Απρίλιο του 2013. Απευθύνθηκαν στα παιδιά τους στην Αντιόχεια, προτρέποντάς τους να κρατούν τους απαχθέντες επισκόπους στις προσευχές τους και να μην πάψουν ποτέ να υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση φωναχτά. Οι Πατέρες κατήγγειλαν επίσης την πλήρη διεθνή σιωπή για πάνω από μια δεκαετία τώρα σχετικά με αυτό το θέμα. Ζήτησαν να διαλευκανθεί το μυστήριο αυτής της φροντίδας, αποτελώντας μια εικόνα που αποκαλύπτει τα συνεχή βάσανα των ταλαιπωρημένων ανθρώπων στην Ανατολή.

Μετά την παρουσίαση αναφορών από διάφορες Αρχιεπισκοπές, οι Συνοδικοί Πατέρες συλλογίστηκαν το αιματοβαμμένο τοπίο στην αγαπημένη μας Ανατολή, όπου επικρατεί η ατμόσφαιρα δολοφονικού μίσους. Προέτρεψαν κάθε άνθρωπο στον κόσμο να ακούσει το κάλεσμα του Βιβλίου των Παροιμιών (23:26): «Γιε μου, δώσε μου την καρδιά σου». Με αυτό το κάλεσμα απευθύνουν έκκληση σε όλες τις αρχές και τους φορείς λήψης αποφάσεων.

Παρά τις συμφορές που μας κατακλύζουν και παρά την απογοήτευση και την απόγνωση, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Θεός εμπιστεύτηκε αυτή τη γη στους ανθρώπους για να τη μετατρέψουν σε όαση ειρήνης, όχι σε τόπο κόλασης.

Ως εκ τούτου, σε μια στάση εμποτισμένη με πίστη, αξιοπρέπεια και ελπίδα, οι Συνοδικοί Πατέρες ανακοίνωσαν τη δόξα δύο Αντιοχιανών ιερομαρτύρων από μια οικογένεια: του πατέρα Νικολάου Χάσα, που μαρτύρησε στη Μερσίνα το 1917 και του κατά σάρκα γιου του, π. Χαμπίμπ Κασά, που μαρτύρησε στο Jabal al-Sheikh το 1948. Και οι δύο έζησαν μια ευωδιαστή ζωή αγιότητας και είναι παρόντες στη συνείδηση ​​των πιστών της Αντιόχειας. Και οι δύο ήξεραν πώς να προστατεύουν την καρδιά τους από το μίσος και την εχθρότητα. Επέλεξαν το μαρτύριο λόγω της αγάπης τους προς τον Θεό και της θυσίας τους για χάρη του πλησίον τους, αγωνιζόμενοι στον καλό αγώνα και διατηρώντας την Ορθόδοξη πίστη. Οι Συνοδικοί Πατέρες όρισαν την ημερομηνία της ετήσιας μνήμης των ιερομαρτύρων στις 16 Ιουλίου κάθε έτους, ημερομηνία που μαρτύρησε ο πατέρας Habib.

Κάλεσαν όλους τους πιστούς της Εκκλησίας της Αντιόχειας να αισθανθούν την ευωδία της αγιότητας σε αυτήν την Αποστολική Εκκλησία, αυτή την Εκκλησία που μαρτυρεί τον Κύριό της εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Προέτρεψαν τους πιστούς να ζητήσουν τις μεσιτείες αυτών των αγίων και να μιμηθούν τις αρετές και τον αποστολικό τους ζήλο που φάνηκε καλύτερα με το παράδειγμα της ζωής τους.

Οι Συνοδικοί Πατέρες, κατόπιν αιτήματος της Αρχιεπισκοπής Αντιοχείας της Βόρειας Αμερικής, προσέθεσαν στο Αντιοχιανό Ημερολόγιο των Αγίων τη μνήμη του Αγίου Ραφαήλ (Hawaweeny), Επισκόπου Μπρούκλιν. Επιπλέον, οι Συνοδικοί Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή μετά την εορτή της Αγίας Πεντηκοστής (δηλαδή την Κυριακή που ακολουθεί την Κυριακή των Αγίων Πάντων) ως Σύναξη των Αγίων Πάντων της Αντιοχείας.

Οι Πατέρες συζήτησαν επίσης για την κενή θέση της Αρχιεπισκοπής Bosra, Houran και Jabal al-Arab, καθώς και για την Αρχιεπισκοπή της Χομς.

Αφού άκουσαν τις εκθέσεις των Πατριαρχικών Εφημεριών για τις δύο προαναφερθείσες Αρχιεπισκοπές, του Επισκόπου Youhana Batash και του Μητροπολίτη Χάμα Νικολάου (Baalbaki), οι Πατέρες εξέλεξαν τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Σαάντ ως Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής Bosra, al-Arab και Houran. και τον Επίσκοπο Γρηγόριο Χούρι ως Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής Χομς. Οι Πατέρες εξέλεξαν επίσης τον Αρχιμανδρίτη Δημήτρη Μανσούρ ως βοηθό επίσκοπο του Πατριάρχη με τον τίτλο του «Επισκόπου Καρά». Επίσης εξέλεξαν τον Πατριαρχικό Βικάριο Επίσκοπο Ρωμανό Αλ-Χανάτ ως Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αντιοχείας.

Οι Συνοδικοί Πατέρες επανεξέτασαν το θέμα της «οικογένειας», ένα θέμα που συζητήθηκε σε πολλές προηγούμενες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα, η Σύνοδος εξέδωσε στη συνεδρίασή της του έτους 2019 την ποιμαντική επιστολή με τίτλο: «Οικογένεια, η χαρά της ζωής». Οι Πατέρες απέτησαν φόρο τιμής στο άρωμα της αγιότητας που αναβλύζει από την οικογένεια των Ιερομαρτύρων Νικολάου και Χαμπίμπ Χασά. Είναι μια οικογένεια που έκανε τον Χριστό κέντρο της ζωής της και υπηρέτησε την Εκκλησία Του μέχρι να χύσει θυσιαστικά αίμα. Οι Πατέρες επανέλαβαν την έμφαση στην ανάγκη επαγρύπνησης για την προστασία της οικογένειας, καλώντας όλους τους πιστούς να τηρούν την πίστη και τις ηθικές αρχές και τις κοινωνικές αξίες. Αυτή η προσήλωση προστατεύει την οικογένεια από όλες τις μηχανορραφίες και τις παρεκκλίσεις αυτής της εποχής και από όλα όσα διαχέονται στα σχολικά προγράμματα και αλλού στο όνομα της ελευθερίας και της ανεκτικότητας.

Οι Συνοδικοί Πατέρες έχουν επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας σε όλη την Αντιοχιανή εμβέλεια, ιδιαίτερα ό,τι επηρεάζει τα παιδιά και τους νέους μας. Εξήραν όλες τις προσπάθειες που κάνουν το Πατριαρχείο, οι Αρχιεπισκοπές Αντιοχείας και τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα, είτε σχολεία είτε πανεπιστήμια, για να παρέχουν στους μαθητές οικονομική υποστήριξη και αξιοπρεπή εκπαίδευση. Πράγματι, αυτό είναι το πιο διαρκές αγαθό στις κοινωνίες μας. Οι Πατέρες χειροκρότησαν την οικονομική και φιλανθρωπική στήριξη που παρέχεται για να βοηθηθούν πολλοί να επιβιώσουν στην πατρίδα τους, ιδιαίτερα στις περιοχές που εκτέθηκαν στον σεισμό της Αντιόχειας. Με την ευκαιρία αυτή, οι Πατέρες έδωσαν ένα λόγο ευγνωμοσύνης και εκτίμησης σε όλους τους δωρητές -είτε ιδιώτες είτε φορείς- για τη βοήθεια που παρέχεται στους Αντιοχείς σε αυτές τις σημερινές συμφορές. Οι Πατέρες σημείωσαν με επαίνους τη συνεχή αλληλεγγύη μεταξύ των Αρχιεπισκοπών Αντιοχείας, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο σεισμό.

Οι Πατέρες εξέτασαν επίσης τη γενική κατάσταση υπό το φως των όσων βιώνει η Αντιοχιανή Εκκλησία στην πατρίδα και στο εξωτερικό. Μελέτησαν πολλά άλλα θέματα, όπως: τα προς το ζην των ιερέων, οι ενοποιητικές λειτουργικές λειτουργίες και η ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, αναφέρθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με την ιερατική συμπεριφορά και την πειθαρχία, και πώς ο κλήρος πρέπει να δείχνει το πρόσωπο του Χριστού εκτελώντας την υπηρεσία του με κάθε ταπείνωση και πίστη και διασφαλίζοντας ότι η διακονία τους είναι άψογη, ενώ ενεργούν ως καλοί ποιμένες στις ενορίες τους.

Οι Πατέρες άκουσαν μελέτες και αναφορές για διάφορες εξελίξεις που συμβαίνουν στον κόσμο και τις επιπτώσεις τους στην εκκλησιαστική ζωή. Εξέτασαν επίσης το έργο των Πνευματικών Δικαστηρίων και μελέτησαν τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Νόμου περί Προσωπικής Κατάστασης που παρουσίασε η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή. Η Επιτροπή αυτή έλαβε υπόψη στη μελέτη της τις προκλήσεις και τα ζητήματα που προέκυψαν στο πραγματικό έργο των δικαστηρίων αυτών, τονίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης της οικογένειας. Οι Πατέρες αναφέρθηκαν στην αντιοχιανή κατάσταση στο εξωτερικό, τονίζοντας τη σημασία της αποστολής που επιτελούν οι Αντιοχιανοί που μαρτυρούν τον Χριστό στις χώρες όπου ζουν.

Όσον αφορά τα δημόσια ζητήματα, οι Πατέρες αναλογίστηκαν τι συνέβη και συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και τι ταλαιπώρησε και έπληξε τον έντιμο παλαιστινιακό λαό. Η θέση της Εκκλησίας της Αντιοχείας, που εκφράζεται από τους Πατριάρχες και τη Σύνοδο της από πολύ παλιά και μέχρι σήμερα, είναι ξεκάθαρη, φωτεινή και γνωστή. Επιβεβαιώνει τη σημασία της Ιερουσαλήμ στη συνείδηση ​​κάθε χριστιανού και μουσουλμάνου, καθώς και το δικαίωμα επιστροφής του παλαιστινιακού λαού και την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας καταδικάζει την πολιορκία που επιβάλλεται σήμερα στον παλαιστινιακό λαό και ειδικότερα στη Λωρίδα της Γάζας και καταγγέλλει έντονα τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εκεί, μπροστά στα μάτια του κόσμου. Η βία που λαμβάνει χώρα είναι αποτέλεσμα παραβίασης διεθνών νόμων και ψηφισμάτων που αποσκοπούν στην εφαρμογή της δικαιοσύνης. Είναι μια συνέχεια της παραποίησης της ταυτότητας της γης και της ιστορίας και μια προσπάθεια εξάλειψης της εξέχουσας παλαιστινιακής υπόθεσης.

Ως εκ τούτου, οι Συνοδικοί Πατέρες προσφέρουν ένθερμες προσευχές στον Βασιλιά της Ειρήνης και Κύριο των Ελέων, να σκουπίσει κάθε δάκρυ από τα μάτια του παλαιστινιακού λαού και να απομακρύνει κάθε αδικία, καταπίεση, αστέγους και εκτοπισμό. Καλούν όλα τα παιδιά τους και τις Αντιοχιαές ενορίες να αφιερώσουν την επόμενη Κυριακή στην προσευχή για δικαιοσύνη και για να επικρατήσει η ειρήνη στη χώρα της ειρήνης και να συγκεντρώσουν βοήθεια για την ανακούφιση αυτών των αναξιοπαθούντων ανθρώπων. Επειδή οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν εντατικοποίηση προσευχής και συνεργασίας, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποκαταστήσει την εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να αναθέσει επιτροπή στο Πατριαρχείο για επικοινωνία με τους αδελφούς στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της εκκλησιαστικής διαμάχης για τη δικαιοδοσία του «Κατάρ» με τρόπο που διατηρεί το δικαίωμα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της Έδρας της Αντιόχειας επ’ αυτού.

Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης να στείλει εκκλησιαστική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί το Αμμάν για να εκφράσει την αγάπη των πιστών στην Εκκλησία της Αντιοχείας προς τους πιστούς στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να σταθεί δίπλα τους σε αυτές τις δύσκολες μοιραίες συνθήκες.

Οι Συνοδικοί Πατέρες έκαναν τις προσευχές τους για τη σταθερότητα της Συρίας και για τον τερματισμό της τρομοκρατίας εναντίον της. Ζήτησαν την άρση του φαύλου οικονομικού αποκλεισμού. Αυτός ο αποκλεισμός ωθεί τους Σύριους να μεταναστεύσουν και δημιουργεί ένα κύμα εκτοπισμού που επηρεάζει τις γειτονικές χώρες, και κυρίως τον Λίβανο. Ο Συρία έχει το δικαίωμα να ζει με ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό το δικαίωμα τον καθιστά σταθερά αγκυροβολημένο στη γη όπου γεννήθηκε. Οι Πατέρες προσευχήθηκαν επίσης για την ενότητα του συριακού εδάφους και για τη Συρία σε όλες τις θρησκευτικές ομολογίες της, που πληρώνουν τον λογαριασμό της τρομοκρατίας από τις ζωές των παιδιών της, όπως συνέβη πρόσφατα στη στρατιωτική ακαδημία όπου χύθηκε αίμα. Επίσης, η ασφυκτική πολιορκία δημιουργεί πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο λαός μας στη Συρία έχει το δικαίωμα να ζει ειρηνικά και όχι να έχει τη γη του ως σκηνή συγκρούσεων άλλων ανθρώπων και διευθέτησης διεθνών λογαριασμών.

Όσον αφορά τον Λίβανο, υπό το φως των δύσκολων συνθηκών και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την περιοχή, οι Πατέρες καλούν όλους τους αξιωματούχους, ιδιαίτερα τους βουλευτές, να εκλέξουν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εγγυάται την καλή λειτουργία όλων των συνταγματικών θεσμών. Καλούν επίσης να δοθεί προτεραιότητα στο πνεύμα του διαλόγου και της συναίνεσης αντί να περιχαρακώνεται πίσω από τη λογική της αντιπαράθεσης και να επιβάλλεται η βούληση στον άλλο σε όλους τους φακέλους. Οι Πατέρες προσεύχονται για τη σταθερότητα του Λιβάνου. Οι Λιβανέζοι πληρώνουν τον λογαριασμό της απερισκεψίας και της πολιτικής εσωτερικής διαμάχης, με αποτέλεσμα τα κέρδη της ζωής τους να κρατούνται σε τράπεζες. Οι Πατέρες προσεύχονται για την ανάπαυση όσων έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και τονίζουν ότι η δικαιοσύνη που δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα βρίσκει τον δρόμο της και επικρατεί, με συμπόνια για τον Λίβανο και τους Λιβανέζους.

Οι Πατέρες προσεύχονται για το Ιράκ και για όλους τους λαούς της περιοχής. Καλούν να δοθεί προτεραιότητα στο πνεύμα του διαλόγου στην περιοχή αντί της γλώσσας της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, θύμα της οποίας είναι ο άνθρωπος αυτής της χώρας. Αυτό το ανθρώπινο ον αξίζει με το έλεος του Θεού να ζήσει μια ειρηνική ζωή επιδιώκοντας να ευχαριστήσει τον Κύριό του και να έχει καλή σχέση με τον πλησίον του/της.

Οι Πατέρες επανέλαβαν την έκκλησή τους για τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, προσευχόμενοι για τον Μητροπολίτη Ονούφριο, τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μιας ομολογιακής Εκκλησίας της οποίας τα παιδιά διώκονται από τις τοπικές αρχές για την πίστη τους.

Οι Πατέρες εξέτασαν τι συμβαίνει στον Ορθόδοξο κόσμο γενικότερα και καλούν όλες τις εκκλησίες να συσπειρωθούν και να συμφιλιωθούν, τονίζοντας ότι η Ορθοδοξία υπερβαίνει τις εθνικότητες για να κηρύξει τη δόξα του Θεού στη δημιουργία Του.

Τέλος, οι Συνοδικοί Πατέρες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και τον έπαινο τους για τα αποκαλυπτικά πνευματικά έργα των παιδιών τους στην πατρίδα και στο εξωτερικό μέσω της καθημερινής αγιότητάς τους και για τα επιτεύγματά τους σε όλα τα άλλα επίπεδα, μέσω της προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν στις κοινωνίες στις οποίες ζουν: προσφέρουν μια μαρτυρία αντάξια αυτού που τους εμπιστεύτηκε να δοξάσουν τον Κύριο.

Οι Πατέρες ζητούν από τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο της ειρήνης και τον Θεό κάθε παρηγοριάς, να εξαλείψει με το έλεός Του τη δύναμη του πολέμου και την αγριότητα του κακού και να θεραπεύσει τις πληγές των ταλαιπωρημένων και πενθούντων σε έναν κόσμο που λαχταρά και λαχταρά για Του γλυκιά ειρήνη, Αυτός ο ευλογημένος για πάντα, Αμήν.

*Ανεπίσημη μετάφραση από την Αγγλική

Σχετικά Άρθρα

Περίπου 250.000 άνθρωποι προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Περίπου 250.000 άνθρωποι προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 9 / 2022 , 16:26 από news_room Περί τους 250.000 άνθρωποι προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Γουέστμινστερ Χολ στο Λονδίνο, όπου είχε εκτεθεί η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν. “Βρισκόμαστε περίπου στους 250.000. Επεξεργαζόμαστε αυτούς τους τελικούς αριθμούς”, είπε η Ντόνελαν […]

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 10 / 2023 , 17:57 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Ελλάδος Εξοχ. κ. Στέφανο Κασσελάκη, με την οποία του εύχεται η ηγεσία του ως επί κεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και η όλη πολιτική του […]