21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Η φοροδιαφυγή βασικό θέμα στο 19ο Annual Tax forum του Αμερικανο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 10 / 2023 , 17:40 από news_room

Ξεκίνησε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ το 19ο Tax Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κορυφαίοι ομιλητές σε συνεχόμενα διαδοχικά πάνελ παρουσιάζουν θέματα που αφορούν την φορολογία, την οικονομία και τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από την υψηλότερη φορολόγηση προιόντων στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό.

Επίσης οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από κυβερνητικά στελέχη για τις νέες τεχνολογικές και άλλες δράσεις της Κυβέρνησης που στοχεύουν μεσοσταθμικά στην πάταξη του παρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, αλλά και στη σημαντικότητα της δημιουργίας φορολογικής κουλτούρας στη χώρα καθώς όπως ανέλυσαν κορυφαίοι στο είδος της οικονομίας αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, τα δημόσια έσοδα είναι κρατικός πλούτος – δημόσιος πλούτος και τονίστηκε πώς είναι ανάγκη της θέσπισης μίας καλύτερης φορολογικής εκπαίδευσης των πολιτών – επιχειρηματιών καθώς τα έσοδα αυτά επιστρέφονται όπως ειπώθηκε στους φορολογούμενους μέσω δράσεών, ενεργειών κλπ.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος περιέγραψε τα βασικότερα μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής τα οποία είναι:

1) Η περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με επέκταση χρήσης του POS.

2) Την παροχή κινήτρων για την χρήση των καρτών.

3) Την παροχή αποτελεσματικότερων φοροκινήτρων

4) Αναβάθμιση των εργαλείων της ΑΑΔΕ.

5) Σταθερότητα και απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.

6) Εντατικοποίηση ενεργειών φορολογικής συνείδησης και φορολογικής παιδείας για την μείωση και εξάλειψη των πλαστών δαπανών απο εταιρίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω είναι βασικός στόχος για την σταδιακή μείωση του Φ.Π.Α. έως το 2026 στο 9%.

19th Tax Forum – Οι ψηφιακές πλατφόρμες 

Οι ψηφιακές πλατφόρμες και η σχέση τους με την ανάσχεση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του συνεδρίου «Tax Forum 2023: Tackling Tax Evasion – Thinking out of the box for future shifts» που πραγματοποιείται σήμερα από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι δύο σημαντικών πλατφορμών στην χώρα, ο Κωσταντίνος Ακρίβος, οικονομικός διευθυντής της Online Delivery (efood) και ο Νίκος Λυσιγάκης, Senior Public Afairs Manager, Freenow. Οι δύο ομιλητές εστίασαν στο ειδικό νομοθετικό που υπάρχει για τις πλατφόρμες και στην υποχρέωση που υπάρχει να δίνονται στοιχεία στη φορολογική διοίκηση όταν αυτή το αιτηθεί, επισημαίνοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει η πολιτεία να αφουγκραστεί τις πλατφόρμες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου (εστίαση, μεταφορές κ.ά). Επίσης θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στην φυσική αγορά ώστε να παταχθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ειδική αναφορά έγινε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οργανισμοί και επιχειρήσεις ως προς τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθενται οι αλλαγές του επιχειρηματικού μοντέλου των ομίλων που κατ’ επέκταση φέρνουν ως αναγκαιότητα την αλλαγή του τρόπου χειρισμού των φορολογικών υποθέσεων. Την ίδια ώρα οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο εντείνονται και οι οργανισμοί καλούνται να τις διαχειριστούν και να συμμορφωθούν. Η Μαρία Θεοδουλίδου, Group Finance Director Controlling, Planning & Corporate Governance, Fourlis Group of Companies ανέφερε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και απαιτείται συνεχής συμμόρφωση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μιχάλης Γιαλούρης, Group CFO, Onassis Foundation Maria Theodoulidou, εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης φορολογικής στρατηγικής από επιχειρήσεις και οργανισμούς προκειμένου να γίνεται καταγραφή και επικαιροποίηση όλων των υποχρεώσεων που έχουν. Σύμφωνα με τον ίδιο η καταγραφή είναι απολύτως αναγκαία στον συνολικό σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο συνέδριο συζητήθηκε επίσης ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες Tax & Legal. Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα ε έρευνες, σε ένα χρόνο από τώρα τις εργασίες που τώρα εκτελεί ένα ασκούμενος δικηγόρος θα τις αναλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη και σε τρία με πέντε χρόνια τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει τις εργασίες ενός έμπειρου δικηγόρου. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα εποχή επαυξημένης νοημοσύνης. Ο Στέφανος Τεντολούρης, Chief Technology Officer, Tax & Legal, Deloitte Greece αναφέρθηκε στις νέες τάσεις δίνοντας παραδείγματα εφαρμογής σε επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος, Head of Digital Transformation Division, National Bank of Greece αναφέρθηκε στο πώς η Εθνική Τράπεζα έχει διαχειριστεί τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της.

19th Tax Forum- Ηλίας Σπυρτούνιας: Εθνικό σπόρ η φοροδιαφυγή και μεγάλη πληγή για την οικονομία

Έμφαση στο πολύ σοβαρό θέμα της φοροδιαφυγής που ταλανίζει την οικονομία της χώρας μας και δημιουργεί άνισες συνθήκες μεταχείρισης επιχειρήσεων και πολιτών, έδωσε  ο Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανοίγοντας τις εργασίες του 19ου ετήσιου φορολογικού Συνεδρίου του Επιμελητήριου, με θέμα «Tackling Tax Evasion- Thinking out of the box for future shifts».

Ο κ. Σπυρτούνιας θέλοντας να αναδείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί «ένα εθνικό σπορ» και μια μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και θα πρέπει να τελειώσει. Αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να έχει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, καθώς και η σημασία εύρεσης τρόπων για την ανάσχεση της φοροδιαφυγής.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην εισαγωγική του παρέμβαση ανέδειξε τη φοροδιαφυγή στη διεθνή της διάσταση, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί απλά ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά ένα σοβαρό θέμα δικαιοσύνης, ισότητας και κοινωνικής σταθερότητας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έδωσε έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πέραν των δράσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Μπακατσέλος έκανε λόγο για μια έξυπνη φορολογική πολιτική με τη χρήση σειράς ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσουν να συμβάλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Η ψηφιακή εποχή είναι ένας τρομερός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτήν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του  Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στο απόφθεγμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου «σε αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι σίγουρο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους» επισήμανε ότι για τη χώρα μας ισχύει μόνον το πρώτο, καθώς παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ο κ. Σταυρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στη μάχη αυτή, είπε ο κ.Σταυρόπουλος, δίνοντας επίσης έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση αυτήν. Ο κ.Σταυρόπουλος επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις στο τομέα της φοροδιαφυγής αλλά υστερούμε ακόμη σε σχέση με άλλες χώρες.

Το Tax Forum διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Φορολογίας, για 19η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα, και το εξωτερικό. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, έχει πλέον καθιερωθεί ως η κορυφαία ετήσια φορολογική συνάντηση ειδικών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Φωτογραφίες : Ευάγγελος Καρπαθάκης

Φωτογραφίες - Κείμενο: Ευάγγελος Καρπαθάκης

Σχετικά Άρθρα

Ο Μανώλης Μητσιάς στη Βόρεια Εύβοια - Ελεύθερη Είσοδος

Ο Μανώλης Μητσιάς στη Βόρεια Εύβοια – Ελεύθερη Είσοδος

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 / 7 / 2023 , 0:45 από news_room «50 χρόνια χρυσάφι» Μια κιβωτός τραγούδια… Μια σπουδαία διαδρομή σε μια μοναδική βραδιά! Σάββατο 15 Ιουλίου | 21:30 | Λίμνη Ευβοίας | είσοδος ελεύθερη Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ο Ιούλιος των τραγουδιών» (15–29 Ιουλίου) και του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι γέφυρες της […]

Ελλάδα και Κύπρος μαζί για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού

Ελλάδα και Κύπρος μαζί για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 9 / 7 / 2023 , 18:24 από news_room Εκκλησιαστικά μουσεία που εκσυγχρονίζονται με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, διαδρομές θρησκευτικές και πολιτιστικές, ψηφιακές περιηγήσεις, καμπάνιες προβολής και δημιουργία branding για Ελλάδα και Κύπρο είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που γίνονται για τη δημιουργία ενός κοινού τουριστικού προϊόντος, θρησκευτικού και προσκυνηματικού περιεχομένου που αφορά […]