11 °C Athens, GR
11/12/2023

Τελευταια Νέα
Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ H I.M. Νέας Ιωνίας τίμησε την επέτειο των 100 ετών από τα εγκαίνια της πόλεως Νέας Ιωνίας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας Τους έταζε αυτοκίνητα και δεν τα παρέδιδε ποτέ – Έκλεψε χιλιάδες ευρώ Ανασκαφή στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτει ίχνη του 4ου αιώνα Γιατί χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν στη Γερμανία Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη Ιερό Λείψανο του Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Σπυρίδωνα Πειραιώς Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου Μνημόσυνο και συναυλία Θρακιώτικης Μουσικής στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 10 / 2023 , 23:30 από news_room

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου στους ομώνυμους Ενοριακούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραβόλας, με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Παραβόλας, Πρωτοπρ. Σπυρίδωνα Ιωάννου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Δημητρίου τονίζοντας, ότι ο κατεξοχήν στόχος και ο ιερός σκοπός της ζωής του ήταν να προσελκύσει τους νέους της Θεσσαλονίκης στην αληθινή πίστη. Έτσι στο περιθώριο των υποχρεώσεών του είχε επιδοθεί σε ένα ιερό και άγιο έργο να προσκαλεί τα νέα παιδιά της Θεσσαλονίκης να τα κατηχεί, να τα διδάσκει, να εμφυτεύει μέσα στις καρδιές τους την αγάπη για τον Χριστό και τη φλόγα της πίστεως, προστατεύοντάς τα από το σκοτάδι της αθεΐας, τις προκλήσεις της ειδωλολατρίας, την ανηθικότητα και τον πνευματικό θάνατο.

Ο Νέστορας κατείχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους μαθητές του Δημητρίου, στον οποίο αναγνώριζε τον έμπλεο πίστης και δύναμης διδάσκαλο, που δίδασκε με την ανδρεία, την τόλμη και το γνήσιο ιεραποστολικό φρόνημα. Ο Νέστορας επικαλούμενος τον Θεό του Δημητρίου, με όπλο την πίστη του, περικεφαλαία την εμπιστοσύνη στο Θεό, ασπίδα την ομολογιακή του διάθεση και τον πυρσό της πίστης στα χέρια του αντιμετωπίζει και νικά το γιγαντόσωμο Λυαίο.

Και μόνο η επίκληση του Θεού είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα, να ανατρέψει τους όρους της φύσεως, να επιλύσει προβλήματα δυσεπίλυτα, να μας δώσει το θάρρος να μην λυγίσουμε κάτω από το βάρος της δοκιμασίας, της θλίψης και του φόβου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Η Εκκλησία έχει αποδείξει στο διάβα της ιστορίας, ότι προσευχόμενη πάντοτε νίκησε. Κανείς δεν μπόρεσε να την κατατροπώσει, γιατί στηρίζεται στην προσευχή, στην πίστη και στον Αρχηγό της, που είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε η προσευχητική επίκληση του Αγίου Νέστορα «ὁ Θεός τοῦ Δημητρίου βοήθει μοι» να γίνει καθημερινή προσευχητική εμπειρία όλων μας. «Μην φοβηθείτε ποτέ κανέναν Λυαίο, όποιος και αν είναι αυτός. Μην δειλιάσετε ποτέ μπροστά σε κανένα μεγάλο πρόβλημα. Μην καμφθεί το φρόνημά σας μπροστά σε καμία απειλή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή του Χριστού. Δεν υπάρχει ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο από αυτόν που είναι αφιερωμένος στο θέλημα του Χριστού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Κωνσταντίνο Λαζαρίνη και στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της Παραβόλας.

Το πρωί της Πέμπτης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέλυσε τη φράση «και τον Λυαίον νικήσεις και υπέρ Χριστού μαρτυρήσεις» και αναφέρθηκε στην νίκη και στο μαρτύριο που πορεύονται μαζί στην ζωή του αγίου Δημητρίου και στη ζωή κάθε πιστού.

Ο Άγιος Δημήτριος ήξερε, ότι η πνευματική νίκη δεν οφείλεται σε εκείνον, αλλά στο Χριστό, γιατί όποιος νικά μέσα στον πνευματικό αγώνα δεν νικά χάρη στις δικές του δυνάμεις, αλλά χάρη στη δύναμη του Χριστού.

«Νίκη και μαρτύριο είναι το βαθύτερο νόημα της σημερινής εορτής. Ο καθένας από εμάς δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονήσει τις δύο αυτές έννοιες και εμπειρίες της εκκλησιαστικής ζωής. Με τη δύναμη του Θεού, τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και τις πρεσβείες του Αγίου Δημητρίου μπορούμε να νικήσουμε στο πνευματικό μας στάδιο. Να νικήσουμε την αμαρτία, τον διάβολο και τον κακό μας εαυτό, τον φίλαυτο, τον εγωιστή, τον υπερφίαλο, τον αλαζόνα που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Να νικήσουμε την ατομοκεντρικότητά που μας κρατά δέσμιους της ιδιοτέλειας. Να νικήσουμε τη μοναξιά και την απομόνωσή μας και να λάβουμε το στεφάνι της νίκης, που είναι η αγάπη, η μετάνοια, η ταπείνωση και η συγχωρητικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Δεν μπορούμε όμως να περιορίσουμε την εκκλησιαστική ζωή μόνο μέσα στα όρια της νίκης. Οφείλουμε να αγαπήσουμε και να ποθήσουμε το μαρτύριο. Όταν μιλάμε σήμερα για μαρτύριο, δεν εννοούμε το μαρτύριο του αίματος, αλλά για το μαρτύριο της συνειδήσεως. Να παραμείνουμε, δηλαδή, αμετακίνητοι στην πίστη και ανυποχώρητοι στην απολογία. Να αγαπήσουμε το Ευαγγέλιο, όπως το αγάπησε και ο Άγιος Δημήτριος και να ταυτίσουμε τη ζωή μας με το θέλημα του Θεού, όπως το ταύτισε και ο Άγιος».

Και κατέληξε λέγοντας, ότι όσο επιθυμούμε το στεφάνι της νίκης του πνευματικού μας αγώνα, τόσο πρέπει να επιθυμούμε να ντυθούμε και το χιτώνα του μαρτυρίου και να ομολογούμε με τα λόγια, τις πράξεις, τις αποφάσεις, τη ζωή μας ολόκληρη, ότι είμαστε στρατιώτες του Ιησού Χριστού.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε το χωριό Πετροχώρι του Δήμου Θέρμου, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεθέορτου Εσπερινού.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε σε στοιχεία του βίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου που χαρακτηρίζουν και τη ζωή κάθε μάρτυρα της Εκκλησίας και προέτρεψε τους πιστούς να έχουν οδηγό και πρότυπο στη ζωή τους τον Άγιο Δημήτριο, που αποτελεί και τον προστάτη του χωριού τους.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Κωνσταντίνο Γιολδάση και προσέφερε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Ενορίας στον κ. Θωμά Παπασάββα, ο οποίος διετέλεσε πολλά χρόνια ιεροψάλτης του Ιερού Ναού.

Σχετικά Άρθρα

Απόψεις Η κρίση άλλαξε την εμφάνιση και στους σερβιτόρους

Απόψεις: Η κρίση άλλαξε την εμφάνιση και στους σερβιτόρους

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 11 / 2023 , 1:48 από news_room Απόψεις: Η κρίση άλλαξε την εμφάνιση και στους σερβιτόρους Πάνε οι εποχές που παρακολουθούσες εκπομπές στην τηλεόραση και τον κόσμο γενικότερα εκεί έξω να είναι φρεσκοξυρισμένοι και περιποιημένοι καθημερινά. Το ξύρισμα σταδιακά από τον ερχομό της οικονομικής κρίσης αντικαταστάθηκε με αξυρισιά και η αξυρισιά […]

Συγχαρητήριο Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τους επι κεφαλής της BioNTech

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 11 / 2021 , 12:17 από news_room Για την απονομή στους δύο επιστήμονες του Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε θερμό συγχαρητήριο Γράμμα προς τους ιδρυτές της BioNTech, Ελλογιμ. Ιατρούς κ. Uğur Şahin και κυρία Özlem Türeci, στους οποίους απενεμήθη το “Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων […]