21 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο»

Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 26 / 10 / 2023 , 22:53 από news_room

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο των δημόσιων δηλώσεων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε χθεσινή ενημέρωση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει στον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, ως απεσταλμένου, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν διακοπεί. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή της, ενημέρωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την προσδοκία πως θα πράξουν το ίδιο και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος στις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να κυριαρχήσει η συζήτηση για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει, τόνισε, να έχει έναν πιο ενεργό και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικότερα στις προσπάθειες που γίνονται για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία – ως το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή και το οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη – θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα για τη σημασία αποκλιμάκωσης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια πολιτική ειρηνευτική διαδικασία για εξεύρεση λύσης δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος τονίζει τη σημασία ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εκκένωση πολιτών από την περιοχή, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που έχει λάβει από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και άλλες.

Το θέμα της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ιδιαίτερης σημασίας, ενώ αναφέρθηκε και σε τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η Κύπρος. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Κύπρου, θέμα το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η προστασία του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δηλώνοντας ρητά ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όπου κι αν προέρχεται. Μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, κατέληξε.

Όσον αφορά στη διάσταση του μεταναστευτικού, ανέφερε πως πρόκειται για μία από τις θεματικές συζήτησης των ηγετών ως ανεξάρτητο θέμα, αλλά και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Προσδοκία μας είναι, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει περισσότερη βούληση, μεγαλύτερη ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, μέσω της ενίσχυσης των χωρών της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης φυσικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα εάν η κρίση στην περιοχή επεκταθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος υποστήριξε πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά «απελευθερωτικό κίνημα», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ακούσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς του Τούρκου Προέδρου απλά ενθαρρύνουν στην ουσία την τρομοκρατία, πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε τρομοκρατικές ενέργειες και αυτή είναι και μια απάντηση προς όσους στηρίζουν τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους και στην ουσία μέσα από τέτοιες ενέργειες επιχειρεί να υποσκάψει και την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Στους 23 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη γραμμή Καΐρου – Μανσούρας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 4 / 2021 , 21:01 από news_room Στους 23 νεκρούς ανήλθε ο θλιβερός απολογισμός από το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Αίγυπτο, στη γραμμή Καΐρου – Μανσούρας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές απέδωσαν κατηγορίες σε 23 υπαλλήλους των σιδηροδρόμων της Αιγύπτου για ευθύνες για το δυστύχημα αυτό. Ήδη, από […]

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 8 / 2020 , 18:19 από   Με τον δέοντα σεβασμό και με χριστιανική ευλάβεια εορτάστηκε κι εφέτος η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Ο εορτασμός ξεκίνησε την Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020, στην Ιερά Μονή «Παναγίας Φανερωμένης» Χιλιομοδίου όπου εφέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση […]