18 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Απόψεις: Θα σβήσουν τα καντήλια με την κρίση στο ελαιόλαδο

Απόψεις: Θα σβήσουν τα καντήλια με την κρίση στο ελαιόλαδο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 10 / 2023 , 20:52 από news_room

Φωτογραφία άρθρου: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Το λάδι ως εμπορικό προϊόν αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφού τόνοι σπορέλαιου μεταφέρονταν σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Το προϊόν αφού αυξήθηκε έφερε και ντόμινο ανατιμήσεων στα προϊόντα της εστίασης εφόσον για να διατεθούν χρειάζονταν τηγάνισμα.

Τώρα, με την φαινομενική ακαρπία στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τις πληγές από τις πλημμύρες αλλά και τις πυρκαγιές που έπληξαν όλη τη χώρα αναμένεται όπως φαίνεται να εκλείψει το ελαιόλαδο από την Ελλάδα αλλά και περαιτέρω να επέλθει μεγαλύτερη μείωση από αυτή που είχε σημειωθεί κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στις Εκκλησίες.

Ενδεικτικά το πυρηνέλαιο είχε φθάσει 5 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα θα αυξηθεί και αυτό αν δεν υπάρξει και διακοπή του προϊόντος. Το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο είναι λάδια τα οποία διαθέτουν οι χριστιανοί για το άναμμα των καντηλιών στις εκκλησίες ενώ το χρησιμοποιούν και πολλοί στα σπίτια.

Ένα καντήλι αναμμένο για 9-10 ώρες την ημέρα ανά εβδομάδα χρειάζεται ένα λίτρο λάδι την εβδομάδα τουλάχιστον δηλαδή τέσσερα λίτρα τον μήνα ήτοι με τα τωρινά δεδομένα 55 με 60 ευρώ έτσι πλέον έχει βαρύνει τον οικιακό προϋπολογισμό και φαίνεται πως αν οι τιμές του ελαιολάδου φθάσουν τα 20 ευρώ το λίτρο το επόμενο διάστημα αυτό (σσ το λάδι) να εκλείψει και από τις εκκλησίες εφόσον οι χριστιανοί δεν θα μπορούν να διαθέσουν ποσά για την αγορά και προσφορά στις ενορίες που τα καντήλια ανάβουν σε πολλές από αυτές 24 ώρες το 24ώρο.

Το βασικό λοιπόν ερώτημα είναι πέραν της προσφοράς που μπορεί να μην περιοριστεί το ποιός θα ανάβει καντήλι στο σπίτι αν έχει μισθό 600 ευρώ και ενοίκιο 350;. Ποιός θα αγοράζει 55 ευρώ ελαιόλαδο για το καντήλι όταν είναι ανειδίκευτος εργάτης με δύο παιδιά;. 

Η κυβέρνηση έχει μείνει απλός θεατής στις αυξήσεις  που βαρύνουν τους καταναλωτές και κυρίως του ευσεβείς χριστιανούς που θέλουν να προσφέρουν από το υστέρημα τους στην ενορία τους και την εκκλησία εν γένει λάδι για τα καντήλια των αγίων και την ακοίμητη καντήλα της Αγίας Τραπέζης.

Εκτός των παραπάνω δεκάδες εκκλησιαστικά συσσίτια χρησιμοποιούν ώς πρώτη ύλη το ελαιόλαδο για την προετοιμασία γευμάτων για την προσφορά στους οικονομικά αδύναμους και εμπερίστατους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και οικονομική δυσχέρεια.

Η μικρή μείωση της ανεργίας, τα ελάχιστα κοινωφελή προγράμματα είναι  η απατηλή καλή εικόνα της οικονομίας που δεν είναι παρά ένα δείγμα καλυτέρευσης αφού όλα τα κέρδη από τα έσοδα στο κράτος μετά από 13 χρόνια οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές του φυσικού πλούτου της χώρας από τις πυρκαγιές δίνονται ως αποζημιώσεις στους πληγέντες και στην ανακατασκευή και επισκευή των δεκάδων ασυντήρητων έργων (βλέπε στάδιο ΟΑΚΑ).

Η οικονομία σε οικονομικά μεγέθη και η σταθερότητα της αυξάνεται ολοένα και περισσότερο αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των προσωπικών οικιακών αναγκών πόσο μάλλον στην προσφορά μας προς την εκκλησία. Πάντως το λάδι στους ναούς είναι απαραίτητο ακόμα και για τα μυστήρια της εκκλησίας πχ το Βάπτισμα.

Χρ. Ρ. στο adologala.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Πέθανε ο Καρλ Λέβιν, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών που πρόβαλε θαρραλέα αντίσταση στον πόλεμο στο Ιράκ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 7 / 2021 , 15:03 από news_room Ο Καρλ Λέβιν, ο αμερικανός γερουσιαστής που εκπροσώπησε την πολιτεία Μίσιγκαν περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον, σημαίνουσα μορφή των Δημοκρατικών που πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στον πόλεμο στο Ιράκ, διενήργησε έρευνα για την κακοποίηση – τα βασανιστήρια – που υπέστησαν φυλακισμένοι στην Αμπού Γράιμπ και […]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 23ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 23ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2022

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 5 / 2022 , 6:59 από news_room Πραγματοποιήθηκε, σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 23ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ είναι […]