13 °C Athens, GR
07/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η εορτή του Αγίου Νικολάου και τα ονομαστήρια του Επισκόπου Αμαθούντος στη Λεμεσό Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) Νέο Δρομολόγιο της Volotea από Αθήνα για Ανκόνα το προσεχές έτος Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο Απόψεις: Τι έχουμε να δώσουμε στην Τουρκία στην συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 9 / 2023 , 12:40 από news_room

Από απόλυτη επιτυχία εστέφθη η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – ένα γεγονός με ιστορικό χαρακτήρα, καθώς επρόκειτο για την πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που συνεκλήθη μετά το 2013 και για την τελευταία προ της συμπληρώσεως μιας εκατονταετίας ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου. Το γενικό θέμα της Συνελεύσεως, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, ήταν «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε». Κληρικοί και λαϊκοί από όλη την αυστραλιανή επικράτεια -περισσότεροι από 650 στο σύνολο- συναντήθηκαν επί διήμερο στις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου και ενημερώθηκαν, συζήτησαν και μοιράστηκαν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα οράματά τους για το μέλλον. «Έζησαν μια εμπειρία κοινωνίας», όπως εύστοχα διατύπωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στην καταληκτήρια ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου.

«Πέρα από τις εμπνευσμένες και μεστές εισηγήσεις και εκθέσεις των αγίων αρχιερέων και όλων των ομιλητών, οι οποίες μας έδωσαν πραγματικά τροφή για πολλή σκέψη, αλλά και μας άνοιξαν δρόμους και προοπτικές τις οποίες δεν υποψιαζόμασταν, φρονώ ταπεινώς ότι το σπουδαιότερο και το κρισιμότερο είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση της κοινωνίας και της ενότητος που αποκομίσαμε όλοι μας. Πρόκειται για την εσωτερική και καρδιακή πεποίθηση ότι ανήκουμε στο ένα Σώμα του Χριστού, μέσα στο οποίο “περπατάμε” όλοι μαζί. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο κάθε φορά∙ η συνοδοιπορία, η κοινή “περπατησιά” μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στην εισαγωγή της τοποθέτησής τους.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος διέκρινε ότι η δυναμική της συμπόρευσης υπάρχει πράγματι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και κατά τη διάρκεια των εργασιών της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αυτή η δυναμική έγινε φανερή και μέσα από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις εκθέσεις και τους απολογισμούς των καθιδρυμάτων και των οργανισμών της τοπικής Εκκλησίας. «Το όλο έργο τo οποίο ακούσατε», επισήμανε, «και το οποίο επιτελείται, με τη Χάρη του Θεού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, με την αγαστή συνεργασία των επισκόπων, των λοιπών κληρικών και λαϊκών αδελφών μας, είναι έργο εκκλησιαστικό και όχι κοινωνικός ακτιβισμός. Υπηρετεί την οικοδομή και την ενότητα του Σώματος του Χριστού και όχι απλώς την πρόσκαιρη ικανοποίηση βιοτικών, συναισθηματικών ή άλλων αναγκών των αδελφών μας και της κοινωνίας».

Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, κατέθεσε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της επιτυχούς διοργανώσεως της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως. Καταρχάς, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη ενός πνευματικά ωφέλιμου διαλόγου, τους προσκεκλημένους Αρχιερείς από το εξωτερικό και συγκεκριμένα: τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, ο οποίος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Ομοίως, θερμότατες ευχαριστίες απεύθυνε στους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – τους «συγκυρηναίους» του, όπως τους χαρακτήρισε – και στον Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη. Επίσης, μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους συντελεστές, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και όσους γενικότερα εργάζονται θυσιαστικώς επ’ αγαθώ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο.

Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου δε θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αυστραλία το 2024, έτος κατά το οποίο η τοπική Εκκλησία θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. «Αισθάνομαι την ανάγκη», σημείωσε, «κατακλείοντας τις εργασίες μας να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας, για ακόμη μια φορά, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο για την ιδιαίτερη μέριμνά Του προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, για την αγάπη του προς εμάς, για τη στοργή του και τη φροντίδα του, για το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μας έστειλε, και ασφαλώς για την αποστολή, ως εκ προσώπου Αυτού, ενός αξίου και λαμπρού Αρχιεπισκόπου». Απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Νικήτα, τον παρακάλεσε να μεταφέρει στον Πατριάρχη την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση του φιλόχριστου λαού της Αυστραλίας, καθώς και την προσδοκία όλων για την επίσημη Αποστολική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στη χώρα, το επόμενο έτος. Με αυτό το μήνυμα, άλλωστε, ολοκλήρωσε την ομιλία του:

«Παναγιώτατε, σάς περιμένουμε στην Αυστραλία!», το οποίο επανέλαβαν ομόθυμα και με ζωηρή φωνή όλοι οι αντιπρόσωποι της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Στην κληρικολαϊκή ομίλησαν Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Κρήτης. Οι εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών είχαν την ακόλουθη θεματολογία:

– Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου: «Ἱερωσύνη: Χάρισμα ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ καί διακονία ἐν τῷ κόσμῳ».
– Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου: «Τό σύνδρομο τῆς ψυχικῆς ἐξαντλήσεως (burn out) καί ὁ κληρικός».
– Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου: «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε: ἡ διά τοῦ ἐπισκόπου διασφαλιζομένη ἑνότητα τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας».
– Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου: «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε: τάσεις αὐτονομήσεως τῆς διακονίας μας ἀπό τήν τοπική Ἐκκλησία».
Τόσο o Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Αυστραλίας, όσο και οι θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, ο κλήρος και ο λαός, δέχθηκαν τις σοφές εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων με μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστησαν τους εισηγητές αγίους Αρχιερείς, ομολογώντας ότι οι ομιλίες τους ήταν ένα εντατικό μάθημα εκκλησιολογίας.

Σχετικά Άρθρα

Νέα επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα για εξοπλιστικά και… Μεγάλη Ιδέα

Νέα επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα για εξοπλιστικά και… Μεγάλη Ιδέα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 2 / 2023 , 9:00 από news_room Κωνσταντινούπολη – Μανώλης Κωστίδης | Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά και μηνύματα με αποδέκτη τις ΗΠΑ για τα F-16 περιελάμβανε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Milliyet». O Toύρκος υπουργός Αμυνας εξαπέλυσε βέλη κατά της Αθήνας για τα εξοπλιστικά με […]

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ: Όλα έτοιμα για την επιστροφή των μαθητών σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 9 / 1 / 2021 , 17:13 από news_room Όλα έτοιμα για την επιστροφή των μαθητών σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ιλίου Απολύτως έτοιμα και ασφαλή να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι τα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ιλίου, στο πλαίσιο της απόφασης του […]