13 °C Athens, GR
07/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) Νέο Δρομολόγιο της Volotea από Αθήνα για Ανκόνα το προσεχές έτος Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο Απόψεις: Τι έχουμε να δώσουμε στην Τουρκία στην συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ξεκίνησε τις εργασίες του το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου

Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη - Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 9 / 2023 , 7:35 από news_room

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την πλευρά μας σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης) στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκφράζω τη χαρά μου γιατί είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας, αλλά και για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση.

Και χαίρομαι που με ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας όσον αφορά τις δικές του προθέσεις. Να πω, δυστυχώς, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Υπάρχει και η αυριανή μέρα.

Όπως γνωρίζετε, (ο Γενικός Γραμματέας) θα δει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας –δεν έγινε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο– θα δει και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά που θα ολοκληρωθούν όλες οι επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, και εγώ εξέφρασα για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα ότι είμαστε εδώ, ακόμη και αύριο, να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Θέλω να σημειώσω και κάτι άλλο που μου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ιδιαίτερης σημασίας για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ, έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά. Άρα, εδώ είμαστε μέχρι αυτή τη στιγμή και αναμένουμε να δούμε».

Ερωτηθείς αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα απευθύνει πρόσκληση για τριμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, έχει απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση και η απάντηση ήταν αρνητική, και αύριο θα υπάρξει και η συνάντηση που σας είπα, θα προηγηθεί και η συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, δεν έγινε δυστυχώς η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, και εγώ ανέφερα ότι και αύριο, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κρίνει να παραστούμε σε μια τέτοια συνάντηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ανέφερε πως για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου είναι στην ίδια κατεύθυνση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, διότι και ο Γενικός Γραμματέας βλέπει την ανάγκη διορισμού μιας τέτοιας προσωπικότητας, εξάλλου αυτό καλεί και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ο ίδιος, όμως, όπως μου ανέφερε, βλέπει την ανάγκη για διορισμό μιας τέτοιας προσωπικότητας».

Ερωτηθείς αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει αύριο τις συναντήσεις που σας ανέφερα. Οι προσπάθειες και του ιδίου συνεχίζονται και θεωρώ σημαντικό ότι δεν είναι μόνο η δική μας θέση, είναι και η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τόσο όσον αφορά μια κοινή τριμερή συνάντηση, όσον αφορά τον διορισμό προσωπικότητας, αλλά το ίδιο και από ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ που έθεσαν το Κυπριακό, όπως ο ίδιος μου ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν αυτή τη βδομάδα. Άρα, να αναμένουμε να δούμε και αύριο και θα είμαστε εδώ».

Πηγή: ΓΤ&Π

Σχετικά Άρθρα

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 6:03 από news_room Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «ΒΒ+» με σταθερή προοπτική (από «ΒΒ») προχώρησε χθες Παρασκευή το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Πρόκειται για βαθμίδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, εξέλιξη που χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για […]

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα «θα» ενός ανίκανου, αποτυχημένου & σε αποδρομή πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να δραπετεύσει, δεν πείθουν κανέναν

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την ομιλία του στη ΔΕΘ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέροντας ότι «χωρίς να αναγνωρίσει ούτε μισό λάθος και με πλήρη άγνοια πραγματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στον πανικό του από τη ραγδαία κυβερνητική φθορά και την οργή της κοινωνίας που εισπράττει πλέον όπου και αν βρεθεί, ανέβηκε στη ΔΕΘ για να […]