20 °C Athens, GR
01/10/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Στη Φινλανδία ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Finland Ecumenical Patriachate - Bartholomew Archbishop and Patriach - News - Ecclesia - adologala.gr (2)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 10 / 9 / 2023 , 20:54 από news_room

Επίσημη επίσκεψη στην Φινλανδία πραγματοποιεί η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Ακολουθία των Ευχαριστιών παραχώρησε την εξής ομιλία:

Ο Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Ελσίνκι και πάσης Φινλανδίας Λέων,

Σεβασμιώτατοι αδελφοί Ιεράρχες,

Διακεκριμένοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί ηγέτες,

Αγαπητοί γιοι και κόρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας,

Σήμερα συγκεντρωνόμαστε σε χαρμόσυνη ανάμνηση εκατό χρόνων από την παραχώρηση της Αυτονομίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και σε ταπεινή φιλοδοξία για τα επόμενα εκατό χρόνια ενός φωτεινού ορίζοντα για την αγαπημένη σας Εκκλησία, η οποία επάξια γεμίζει τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με απέραντη ικανοποίηση και εκτίμηση.

Σήμερα βρίσκεστε στην κοινότητα των παγκόσμιων Εκκλησιών όχι μόνο ως ένδειξη σταθερότητας και εκπλήρωσης, αλλά και ως φάρος ελπίδας για το απεριόριστο μέλλον που περιμένει όλους όσους αναπαύονται στην απέραντη χάρη του Θεού. Αυτό είναι τελικά που καθοδηγεί τη Χριστιανική μας διακονία σε έναν κόσμο που λαχταρά τη συμφιλίωση και την παρηγοριά. Πολύ συχνά, βρισκόμαστε να δηλώνουμε επιτυχία και θρίαμβο κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία και την παράδοσή μας που αναμφίβολα μας έχουν διαμορφώσει. Αλλά οι Χριστιανοί καλούνται να κοιτάζουν μπροστά και προς τα πάνω, με πεποίθηση πίστης, ελπίδας και αγάπης. Άλλωστε, «όπου δεν υπάρχει όραμα, οι άνθρωποι χάνονται» (Παρ. 29.18).

Η δική σας είναι μια υποδειγματική Εκκλησία, μια κοινότητα πρότυπο. Είστε μια κοινωνία που είναι μικρή σε αριθμό, αλλά τεράστιες σε συνέπειες. Ανάμεσα στα αμέτρητα επιτεύγματα και τις εκκλησιαστικές διακονίες σας, έχετε δημιουργήσει μια σχολή πανεπιστημίου, μια θεολογική σχολή και μια λαϊκή ακαδημία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο, επειδή εκτιμάτε την πνευματική εκπαίδευση και την πνευματική διαμόρφωση ως θεμελιώδη και απαραίτητα. Η μουσική και η τέχνη σας, η ψαλμωδία και η εικονογραφία σας, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι σας στον εθνικό, θρησκευτικό και αισθητικό πολιτισμό σας.

Όπου σε άλλα έθνη, η Εκκλησία αγωνίστηκε για την υποταγή ή την εκμετάλλευση του Κράτους, έχετε μάθει πώς να αλληλεπιδράτε και να σχετίζεστε με τις κρατικές αρχές με αίσθημα ακεραιότητας και αξιοπρέπειας. Δεν ήταν έκπληξη, λοιπόν, που ήσασταν ο πρώτος που απαντήσατε μέσα σε λίγες μέρες στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας—μια ανήθικη και εγκληματική πράξη που ενθαρρύνθηκε και επικυρώθηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας . Εξάλλου, γνωρίζεις από τη δική σου εμπειρία τι σημαίνει να αντιστέκεσαι στην καταπίεση και τη δίωξη.

Όπου σε άλλες περιοχές του κόσμου, η Εκκλησία ήταν αναποφάσιστη ή αναποτελεσματική σε σχέση με την επαφή της ή τον αντίκτυπό της στην Κοινωνία, προσπαθήσατε να κρατήσετε μαζί τη διάσταση του να είσαι «εντός του κόσμου» αλλά «όχι του κόσμου» (Ιωάν. 15.19 και 17.14–16) με μια αίσθηση δικαιοσύνης και ισορροπίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που ήσασταν ο πρώτος που ασπάστηκες και εφάρμοσες τις αρχές που περιγράφονται στο κοινωνικό έγγραφο, με τίτλο «Για τη Ζωή του Κόσμου» που ανατέθηκε και εγκρίθηκε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο μας μόλις πριν από τρία χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενορίες και οι κοινότητές σας είναι μοναδικές και χωρίς αποκλεισμούς—περιλαμβάνουν λαϊκούς, ανεξαρτήτως φύλου. Σας επαινούμε ειλικρινά και ολόψυχα για αυτές τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες.

Από αυτή την άποψη, έχετε βιώσει μακρόχρονη αδιάλειπτη ηγεσία υπό τους Αρχιεπισκόπους Herman, Pavel, John, και τώρα Λέων. Αυτό, επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς έχετε απολαύσει ιδιαίτερες πνευματικές συναναστροφές με το ιστορικό Μοναστήρι του New Valamo και το γοητευτικό μοναστήρι Lintula. Ταυτόχρονα, δεν είστε ξένοι στο ήθος της Δύσης. Γι’ αυτό υποστηρίζετε και συμμετέχετε σε οικουμενικούς διαλόγους, εμπνέοντας άλλους να διατηρήσουν ανοιχτές και αμοιβαίες ανταλλαγές με άλλες ομολογίες και κοινότητες, καθώς και με την κοινωνία ευρύτερα.

Τέτοια είναι η πλούσια ιστορία και κληρονομιά που μνημονεύουμε και γιορτάζουμε σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέραμε στην αρχή της πατριαρχικής μας ομιλίας, προσβλέπουμε επίσης στο ολοένα και πιο ευλογημένο μέλλον αυτής της όμορφης Εκκλησίας. Έτσι, θα ήταν σκόπιμο να προσφέρουμε μια συνετή διορατικότητα και μια στοργική συμβουλή από μια Εκκλησία που χρονολογείται από τους πρώτους πατερικούς αιώνες, μια Εκκλησία που έχει βιώσει και έχει υπομείνει αγαλλίαση αλλά κυρίως θλίψεις, ευκαιρίες αλλά κυρίως εμπόδια, κέρδη αλλά κυρίως απώλειες. Συνολικά, αυτό το χρονικό χάρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο ένα αυτοθυσιαστικό προνόμιο και ανιδιοτελές πρωτείο εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και μια βαθιά διάκριση και διαχρονική σοφία που διευκολύνει και συντονίζει την Ορθόδοξη συναίνεση και ενότητα.

Ιδού, λοιπόν, μερικές πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τις οποίες σας προσφέρουμε ως θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές όπως η Εκκλησία σας κοιτάζει και ταξιδεύει προς τα επόμενα εκατό χρόνια αφοσίωσης και υπηρεσίας σε αυτό το έθνος και στον κόσμο γενικότερα.

Μείνετε ανοιχτοί στον κόσμο γύρω σας και αγκαλιάστε την αλλαγή με εμπιστοσύνη στον Κύριο και χωρίς φόβο για το κακό. Ο κόσμος εξελίσσεται συνεχώς στην τεχνολογία και την επικοινωνία. Μπαίνουμε τώρα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε. Το μέλλον του Ορθόδοξου Χριστιανισμού εξαρτάται από το πώς θα ανταποκριθούμε και θα ενσωματώσουμε αυτήν την πραγματικότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αρχές της πίστης και της παράδοσής μας. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, μάθαμε —αν και, ομολογουμένως, το κάναμε απρόθυμα— ότι μπορούμε να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο της ανάστασης κατά του θανάτου με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που είχαμε συνηθίσει. Καταλάβαμε ότι πρέπει να μάθουμε και να μην αποσυρθούμε από την επιστήμη και την ιατρική. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τόσους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη για να επεκτείνουμε την υποστήριξη, τη συμπόνια και την αλληλεγγύη μας. Αυτό δεν είναι μια απόκλιση από την παράδοση. συνεπάγεται μια αληθινά και πλήρως ζωντανή παράδοση. Η πρώτη μας συμβουλή λοιπόν προς εσάς είναι να θυμάστε και να συνειδητοποιήσετεπνεύμα διαφάνειας.

Επιβεβαιώστε και προωθήστε τη συμμετοχή σας σε όλους τους ανθρώπους και όλη τη δημιουργία. Αυτή ήταν σίγουρα η εξουσία της πρώιμης αποστολικής κοινότητας που εκπλήρωσε την εντολή του Κυρίου «πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη τη δημιουργία» (Μκ 16,15). Πράγματι, ο σεβάσμιος προκάτοχός μας στον Θρόνο της Κωνσταντινούπολης, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ερμηνεύει τη φράση «πάση κτίση» ότι περιλαμβάνει όλη την κτιστή φύση. Καθώς ο κόσμος παλεύει με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αφήστε την εκκλησία μας να συνεχίσει να πρωτοστατεί στη διακήρυξη της ιερότητας ενός βιώσιμου πλανήτη. Αυτή ήταν και η εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα. Κλήση μας δεν είναι να κρίνουμε ή να καταδικάζουμε τον κόσμο ότι το προνόμιο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στον Κύριο. Η αποστολή μας είναι να γίνουμε φάρος ελπίδας και σωτηρίας για όλους τους ανθρώπους – ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, πολιτισμού ή φύλου. Το μέλλον της Εκκλησίας σας έγκειται στο να είστε περιεκτικός και οικουμενικός—με άλλα λόγια, μη θρησκευτικός. Να θυμάστε πάντα ότι η οικουμενική προοπτική είναι κεντρικό μέρος της πίστης μας (όπως ομολογούμε «μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία»), αλλά και στο όνομά μας (ως μέλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Οι πόρτες και οι καρδιές μας πρέπει να καλωσορίσουν όλους. Η δεύτερη συμβουλή μας λοιπόν προς εσάς είναι να ενσωματωθείτε και να επιμείνετε αλλά και στο όνομά μας (ως μέλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Οι πόρτες και οι καρδιές μας πρέπει να καλωσορίσουν όλους. Η δεύτερη συμβουλή μας λοιπόν προς εσάς είναι να ενσωματωθείτε και να επιμείνετε αλλά και στο όνομά μας (ως μέλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Οι πόρτες και οι καρδιές μας πρέπει να καλωσορίσουν όλους. Η δεύτερη συμβουλή μας λοιπόν προς εσάς είναι να ενσωματωθείτε και να επιμείνετεπνεύμα ένταξης.

Τέλος, μην παραμελείτε την υποχρέωσή σας να ενδυναμώσετε τη νέα γενιά. Όπως τονίζουμε επανειλημμένα, τα νεαρά μυαλά και καρδιές ανάμεσά μας δεν είναι απλώς το μέλλον της Εκκλησίας μας. είναι το παρόν του. Πρέπει να βρούμε τρόπους να συμπεριλαμβάνουμε νέους και νέες σε κάθε πτυχή της εκκλησιαστικής ζωής, της διοίκησης και της διακονίας μας. Θα πρέπει να τους εμπλέκουμε στη λειτουργία και στην ηγεσία, στην αποστολή και την προβολή. Η νεολαία μας φέρνει νέα προοπτική και ενέργεια —ανανεωμένη ζωντάνια και πνεύμα— στις κοινότητές μας. Παρέχουν τα θεμέλια για μια Εκκλησία που επιθυμεί να παραμείνει σχετική στον κόσμο και να σχετίζεται με τα προβλήματά της. Μας διδάσκουν να μην φοβόμαστε την αλλαγή και την ανάπτυξη. Μας υπενθυμίζουν ότι ο ρόλος και η ευθύνη της Εκκλησίας δεν έγκειται σε κάποια «χρυσή εποχή» ενός μακρινού παρελθόντος ή σε κάποιο «ουτοπικό όραμα» ενός απομακρυσμένου μέλλοντος. αλλά στην προκλητική πραγματικότητα του παρόντος. Είναι εδώ και τώρα που το Σώμα και το Αίμα του Χριστού συντρίβονται και μοιράζονται —καθώς προσευχόμαστε στη Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου—«για τη ζωή του κόσμου». Ή, όπως θυμόμαστε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, «αυτή είναι η πίστη των Αποστόλων. Αυτή είναι η πίστη των Πατέρων. Αυτή είναι η πίστη των Ορθοδόξων. αυτή είναι η πίστη που έχει καθιερώσει το Σύμπαν». Έτσι, η τρίτη μας συμβουλή προς εσάς είναι να φανταστείτε τρόπους διατήρησης και επιβεβαίωσηςπνεύμα νεανικότητας.

Από την πλευρά μας, από την σεβαστή έδρα και Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, δεσμευόμαστε ότι θα βαδίσουμε μαζί σας σε αυτό το ταξίδι σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, όπου η χάρη του Θεού είναι το φως και η κατεύθυνσή σας, η αγάπη της Ορθόδοξης πίστης μας είναι η πυξίδα σας και η ασφάλεια, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είναι η διαρκής παρηγοριά και σύντροφός σας.

Είθε ο Θεός να σας ευλογεί—επισκόπους, ιερείς, διακόνους και μοναχούς. άνδρες και γυναίκες, πιστοί εργάτες στον αμπελώνα του Κυρίου—για όλα όσα έχετε επιτύχει τα τελευταία εκατό χρόνια και για όλα όσα καλείστε να πραγματοποιήσετε τα επόμενα εκατό χρόνια. Αμήν!

Finland Ecumenical Patriachate - Bartholomew Archbishop and Patriach - News - Ecclesia - adologala.gr (2) Finland Ecumenical Patriachate - Bartholomew Archbishop and Patriach - News - Ecclesia - adologala.gr (2) Finland Ecumenical Patriachate - Bartholomew Archbishop and Patriach - News - Ecclesia - adologala.gr (2) Finland Ecumenical Patriachate - Bartholomew Archbishop and Patriach - News - Ecclesia - adologala.gr (2) Finland Ecumenical Patriachate - Bartholomew Archbishop and Patriach - News - Ecclesia - adologala.gr (2)

Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 26 / 9 / 2021 , 22:26 από news_room O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του συνεχίζει να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, μια κίνηση που πυροδότησε τις αμερικανικές κυρώσεις και έκανε βαθύτερη τη ρήξη με […]

Pin It on Pinterest