20 °C Athens, GR
01/10/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Κύπρου Γεώργιος σε μαθητές: Οφείλετε να γρηγορείτε και για την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας

Archbishop of Cyprus - News - Adologala - Church - Orthodoxia - Georgios - Αρχιεπίσκοπος - Κύπρου - Γεώργιος - Ορθοδοξία

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 7 / 9 / 2023 , 14:24 από news_room

Μήνυμα της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να σας χαιρετήσω εγκάρδια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να σας διαβιβάσω τις ευλογίες της Εκκλησίας και τις δικές μου ευχές για κάθε πρόοδο, υγεία και επιτυχία στη νέα, μακρά περίοδο, που ξανοίγεται από σήμερα μπροστά σας.

Ξέρω πως δεν είναι και τόσο ευχάριστο από την ανεμελιά του καλοκαιριού να ρίχνεστε στη μελέτη. Η πείρα, όμως, όλων των μεγαλύτερων και των προηγούμενων γενιών επαληθεύει το αρχαίο γνωμικό που λέει ότι οι ρίζες της παιδείας είναι πικρές, αλλά είναι γλυκείς οι καρποί της. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να χρησιμοποιήσετε επωφελώς τη σχολική περίοδο για να αποκτήσετε γνώσεις και να τελειοποιήσετε τον χαρακτήρα σας. Γιατί δεν είναι μόνο γνώσεις που προσφέρει η Παιδεία, προσφέρει και αγωγή. Σήμερα, μάλιστα, που γνώσεις προσφέρονται από το διαδίκτυο και πολλές άλλες πηγές, ο ρόλος του σχολείου, για παροχή αγωγής και δημιουργία χρηστών πολιτών, καθίσταται ουσιωδέστερος.

Αγαπητά μου παιδιά,

Ζείτε σε μιαν εποχή με πολλές ευκολίες και ανέσεις για τη μάθηση. Ζουν, ακόμα, μεταξύ μας άνθρωποι, που μεγάλωσαν σε μιαν καθαρά γεωργική εποχή με τον λύχνο πετρελαίου και το Ησιόδειο άροτρο. Οι γονείς σας έζησαν σε μια βιομηχανική εποχή, κάνοντας χρήση των επιτευγμάτων της Επιστήμης, όπως είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, τα αυτοκίνητα και άλλα, που θεωρούνται, από σας, αυτονόητα σήμερα. Εσείς ζείτε σε μιαν ηλεκτρονική εποχή με αφθονία γνώσεων και πληροφοριών και ευκολία πρόσβασης σ’ αυτές.

Σ΄ αυτόν τον κατακλυσμό πληροφοριών ελλοχεύουν, όμως, και πολλοί κίνδυνοι. Ατονεί, πρώτα, η κρίση μας. Μάθαμε να εκτελούμε διαταγές, να εφαρμόζουμε οδηγίες. Η πιο μικρή βλάβη στις συσκευές μας μάς οδηγεί σε αδιέξοδο, ανατρέχουμε σε ειδικούς. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να σκέφτονται μόνον μερικοί, επί πληρωμή, εγκέφαλοι. Μα και η ελεύθερη βούλησή μας έχει περιθωριοποιηθεί. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο ή περισσοτέρων καταστάσεων. Μας επιβάλλουν η προπαγάνδα και η διαφήμιση τι θα επιλέξουμε. Μέσα στο κλίμα αυτό της εποχής μας, πολλές φορές, ατονούν και οι πνευματικές αξίες και υπερτονίζονται οι υλικές. Ένας μεγάλος του καιρού μας, ο Χαλκηδόνος Μελίτων είπε, πολύ πετυχημένα, πως η κατάσταση της κοινωνίας μας μοιάζει με προθήκη καταστήματος στην οποία εκτίθενται και ακριβά και φτηνά αντικείμενα και όπου το βράδυ, κάποιο χέρι άλλαξε τις τιμές και έβαλε τις χαμηλές τιμές στα ακριβά αντικείμενα και τις ψηλές στα φτηνά. Πλήρης ανατροπή της κλίμακας των αξιών, δηλαδή, αποπροσανατολισμός των ανθρώπων.

Ακριβώς εδώ φαίνεται η αξία του σχολείου. Θα αναπτύξει την κριτική μας σκέψη και θα ενισχύσει τη βούλησή μας στήνοντας αναχώματα στην ισοπεδωτική τάση της εποχής. Θα στήσει μέσα στους μαθητές και την ορθά ιεραρχημένη κλίμακα των αξιών.

Κι αν οι μαθητές της εποχής μας, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, οφείλουν να επαγρυπνούν για τους πιο πάνω κινδύνους, εσείς, οι Κύπριοι μαθητές του καιρού μας, οφείλετε να γρηγορείτε και για ένα άλλο θέμα: την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας, όπου βρισκόμαστε εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια. Η διαχείριση του εθνικού μας θέματος είναι ασφαλώς ευθύνη της εκλελεγμένης Κυβέρνησης του Κράτους. Οφείλουμε, όμως, όλοι να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στην προπαγάνδα των ξένων και στον πειρασμό της ευμάρειας. Το σχολείο θα σας διδάξει την Ιστορία, τις αξίες και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Κι εσείς να ενστερνισθείτε αυτές τις αξίες, να ακούσετε τους βηματισμούς των προγόνων μας και να τους μετατρέψετε σε κραδασμό συνείδησης. Στους ώμους όλων εναποθέτει η πατρίδα τις ελπίδες για την απελευθέρωση.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω και πάλι όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ευχόμενος κάθε ευλογία από τον Θεό στη νέα σχολική χρονιά.

Με πατρικές ευχές

+ Ο Κύπρου Γεώργιος

 

Σχετικά Άρθρα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο διαψεύδει ότι διαβουλεύτηκε πραξικόπημα με στρατιωτικούς ηγέτες

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο διαψεύδει ότι διαβουλεύτηκε πραξικόπημα με στρατιωτικούς ηγέτες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 / 9 / 2023 , 6:04 από news_room ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ | Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου διέψευσε μια αναφορά την Πέμπτη που ισχυριζόταν ότι διαβουλεύτηκε με κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες για τη διοργάνωση πραξικοπήματος για να εμποδίσει τον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να αναλάβει την […]

Πώς αναμένεται να κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Πώς αναμένεται να κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 1 / 2022 , 1:58 από news_room Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα 25 Ιανουαρίου 2022 κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η «Ελπίς» στην Αττική. Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της […]

Pin It on Pinterest