28 °C Athens, GR
13/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία Δημοτικά Ιατρεία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στην Μητρόπολη Λέρου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια» Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιρλανδίας στην Κύπρο Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επετειακή εκδήλωση: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» Στα ύψη ο υδράργυρος την ερχόμενη εβδομάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε τον πρώτο Ι. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην πέμπτη ήπειρο

ΔΙΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης

ΔΙΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 9 / 2023 , 16:17 από news_room

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά το πέρας των εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού η τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε 41 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, και σε 43 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024 ανέρχεται συνολικά σε 460.000 ευρώ. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. της 14ης Ιουνίου 2023.

Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους υποτρόφους, ανέφερε ότι η Εκκλησία εδώ και πολλά χρόνια μέσω των Υπηρεσιών Της προσφέρει κατ’ έτος υποτροφίες σε νέους και νέες που επιθυμούν να σπουδάσουν την ιερά επιστήμη της Θεολογίας και άλλες επιστήμες και με αυτόν τον τρόπο, ως στοργική Μητέρα, συνδράμει νέους ανθρώπους στις σπουδές τους. Ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εγκρίθηκαν για φέτος 150 υποτροφίες, 105 σε Έλληνες και 45 σε αλλοδαπούς σπουδαστές, συνολικού ποσού 460.000 ευρώ.

Κατόπιν, ο Γραμματεύς της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, αφού καλωσόρισε επίσης τους υποτρόφους, κάλεσε στο βήμα δύο εξ αυτών (έναν Έλληνα και έναν αλλοδαπό), οι οποίοι εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για τη χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας τη σημασία που αυτές έχουν για τους ίδιους και την πορεία των σπουδών τους.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τους υποτρόφους ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στις σπουδές τους, επέδωσε σε αυτούς τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις υποτροφίες.

Η Δ.Ι.Σ. θα συνεχίσει αύριο τις εργασίες Της.

Σχετικά Άρθρα

Σεισμός 6,4 βαθμών στον Κόλπο της Καλιφόρνιας

Σεισμός 6,4 βαθμών στον Κόλπο της Καλιφόρνιας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 6 / 2023 , 9:13 από news_room Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε στον Κόλπο της Καλιφόρνιας την Κυριακή (τοπική ώρα), ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χλμ, σύμφωνα με το EMSC. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, καθώς δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για […]

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Πειραιώς

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μητρόπολη Πειραιώς

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 3 / 2023 , 22:08 από news_room Με την ιδιαίτερη λαμπρότητα που αρμόζει στην εορτή τιμήθηκε και φέτος ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Χθες Παρασκευή 24 Μαρτίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ καθώς και η Δ΄ Στάση […]