23 °C Athens, GR
17/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Νέα Ιωνία Αττικής

Βαριά σύννεφα πάνω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

Βαριά σύννεφα πάνω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 9 / 2023 , 11:48 από news_room

Πληθαίνουν τα σύννεφα για το μεγαλεπήβολο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος, τον EuroAsia Interconnector.

Μετά τις επιφυλάξεις της κυπριακής κυβέρνησης να «βάλει πλάτη» στο έργο, εξέπνευσε χθες η προθεσμία χωρίς να καταστεί δυνατή η πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στη νορβηγική Nexans, με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Πηγές με σφαιρική γνώση της υπόθεσης επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη μη πληρωμή της συμφωνημένης δόσης, με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν ρήτρες που περιλαμβάνουν μικρή περίοδο χάριτος, κατά την οποία θα γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, άλλες καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι αυτό καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιφάνειας του φορέα του έργου και επί της ουσίας έρχονται να δικαιώσουν τις επιφυλάξεις της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να γίνει πρώτα μελέτη και μετά να ληφθεί η όποια απόφαση εμπλοκής της.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ανάθεση της μελέτης σε εξειδικευμένο οίκο εκκρεμεί ακόμη, ενώ η ολοκλήρωση της θα απαιτήσει εύλογο χρόνο τουλάχιστον έξι μηνών.

Την ίδια στιγμή, έχει καταγραφεί και η δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα του έργου. Σύμφωνα με διαρροές, η Επιτροπή διαμήνυσε αρμοδίως ότι δεν θα συνεχίσει επ’ άπειρον να κρατά δεσμευμένα, μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», τα 657 εκατ. ευρώ για το καλώδιο, που έχει ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το έργο έχει εξασφαλίσει και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του έχει εκτιναχθεί στο 1,9 δισ. ευρώ, ο φορέας διαχείρισης, η εταιρία EuroAsia Interconnector Holdings Ltd, για να μπορέσει να ξεκλειδώσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ζήτησε δάνειο περί τα 600 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η Τράπεζα έκανε δική της μελέτη, που υποδεικνύει ως φθηνότερη λύση εκτεταμένα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Μπροστά στην απροθυμία της ΕΤΕπ, ο φορέας διαχείρισης απευθύνθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ζητώντας να παρέχει εγγυήσεις για το δάνειο. Ούτε αυτό συνέβη. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Κύπρου προσφεύγει στην εκπόνηση άλλης μελέτης για τη βιωσιμότητα και τη γεωστρατηγική σημασία του έργου, ώστε να καθορίσει τη στάση της.

Με αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λένε πηγές στη Μεγαλόνησο, η μη καταβολή χθες της πρώτης δόσης στη Nexans, προφανώς δεν δίνει και τα καλύτερα μηνύματα για την τύχη της υλοποίησης του έργου. Αντίθετα, αυξάνει τον σκεπτικισμό.

Στον φορέα διαχείρισης του project έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ο ΑΔΜΗΕ, μάλιστα, έχει υπογραφεί και Letter of Intent για αρχικό ποσοστό 25%, που μπορεί να γίνει και 33%. Ακόμη δεν έχει υπογραφεί το οριστικό κείμενο.

Μέτοχος ήδη με 40% είναι η εταιρία NKGEKTERNA Ltd, με έδρα την Κύπρο, στην οποία το 50% ελέγχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις Μ.Α.Ε., που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ενδιαφέρον συμμετοχής φέρεται να υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν πρόσφατα, και από ισραηλινό Fund, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Για την ιστορία να πούμε ότι η απόπειρα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου αριθμεί μία δεκαετία. Το έργο αναβαθμίστηκε επί της ουσίας επί θητείας Αναστασιάδη, με τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο να φαίνεται ότι ανακρούει πρύμναν.

Κι ένα τελευταίο στοιχείο με τη δέουσα σημασία για τη δυνατότητα χρηματοδοτικής ικανότητας του φορέα EuroAsia Interconnector. Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθει ως μέτοχος στην Αριάδνη Interconnector, τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, στο αρχικό στάδιο σχεδιασμού της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας μας, αλλά τελικά έκανε πίσω, γιατί δεν δόθηκαν επαρκή στοιχεία για την αξιόπιστη συμμετοχή της.

Πηγή: Euro2Day.gr

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα τροχιά το Ωδείο Αθηνών

Σε νέα τροχιά το Ωδείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 4 / 2021 , 6:32 από news_room Εκσυγχρονισμένο και ολοκληρωμένο αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το κτίριο του Ωδείου Αθηνών μέσα στο τρέχον έτος, τιμώντας τα 150 χρόνια από την ίδρυση του. Το νέο κτίριο φέρνει άνεμο αισιοδοξίας για την αναβάθμιση του ρόλου του Ωδείου στην εκπαίδευση και τις τέχνες καθώς […]

Meteo: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε περιοχές της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 16 / 10 / 2021 , 0:29 από news_room Ισχυρές ήσαν οι βροχοπτώσεις στην Αττική από την κακοκαιρία «Μπάλλος», προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων στην πόλη των Αθηνών. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης […]