13 °C Athens, GR
07/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σήμερα η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του 2024 στη Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο Έναρξη Πανελληνίου Συνεδρίου και Απονομή του πρώτου «Βραβείου Γιάννη Κυριόπουλου» στον Ηλία Μόσιαλο Ο Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) Νέο Δρομολόγιο της Volotea από Αθήνα για Ανκόνα το προσεχές έτος Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο Απόψεις: Τι έχουμε να δώσουμε στην Τουρκία στην συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ξεκίνησε τις εργασίες του το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο

Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 9 / 2023 , 10:06 από news_room

Δεν θέτει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ

Κανένα περιθώριο για περαιτέρω παροχές δεν αφήνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς όχι μόνο δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος, αλλά ανησυχεί και για ενδεχόμενη διεύρυνση της έκτασης των ζημιών του «Daniel» ή ακόμη και για νέες ζημιές ενόψει «Elias».

Στο σχετικό σχόλιο, με το οποίο συνόδευσε χθες την ανακοίνωση για τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωνε ότι ο προϋπολογισμός «ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές συνέπειες της καταιγίδας “Daniel”». Οπως εξηγούσαν στο υπουργείο, αυτή η επισήμανση αφορά πλέον και τη νέα κακοκαιρία «Elias».

Με αυτά τα δεδομένα καταρτίζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το οποίο, σύμφωνα με πηγές, θα κινείται κι αυτό ακριβώς εντός των πλαισίων του προγράμματος σταθερότητας, δηλαδή θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Αλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης και ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου προϋπολογισμού (draft budgetary plan) στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου. Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων –όχι υπουργών– και η σχετική έκθεση των θεσμών θα υποβληθεί στο Εurogroup του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 39,838 δισ. στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, αυξημένα κατά 3,344 δισ. ή 9,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Ο ΦΠΑ και οι φόροι εισοδήματος είναι οι κύριοι τροφοδότες αυτής της υπεραπόδοσης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΟ:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,488 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 805 εκατ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,594 δισ., μειωμένα έναντι του στόχου κατά 60 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,938 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 10 εκατ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 12,853 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,710 δισ.

Η υπεραπόδοση δεν «ανήκει» εξ ολοκλήρου στη φετινή χρονιά. Τμήμα της αύξησης των εσόδων, 470 εκατ., αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχόλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: (α) έχει ήδη ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. για επιπλέον δαπάνες του τρέχοντος έτους (market pass, youth pass, δαπάνες υγείας, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κ.λπ.), (β) δίνονται άμεσα τουλάχιστον 600 εκατ. για τις πρώτες αποζημιώσεις και (γ) με βάση τα μέτρα της ΔΕΘ θα δαπανηθούν επιπλέον περίπου 400 εκατ. (ενίσχυση συνταξιούχων που δεν θα λάβουν προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές κ.λπ.).

Αν συνυπολογιστούν όλα τα παραπάνω δεν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος παρά μόνο περίπου 100 εκατ., που μπορεί να εξανεμισθούν τους επόμενους μήνες, αν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πηγή: Kathimerini.gr – Φωτογραφία: Intime

Σχετικά Άρθρα

Οι Puta Volcano στο An Club – Χωρίς αντίτιμο, στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 2 / 2021 , 17:35 από news_room ONASSIS PRESENTS: STAGES A/LIVE ΟΙ PUTA VOLCANO ΣΤΟ ΑΝ CLUB STAGES A/LIVE: Μια σειρά συναυλιών για την υποστήριξη της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής.  WE STAY CLOSE, NOT CLOSED Μπείτε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση PUTA VOLCANO Live YouTube premiere στο AN CLUB: Κυριακή […]

Εκλέγουν πρόεδρο και προεδρείο της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 10 / 2021 , 14:07 από news_room Η Εφορευτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών και την , Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση του 21μελούς συμβουλίου που εκλέχτηκε από τις ιστορικές και συνάμα τραυματικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021. Οι εκλογές, […]