24 °C Athens, GR
24/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Στο μέτωπο της Δαδιάς εστιάζουν στον Έβρο οι δυνάμεις πυρόσβεσης – Όλες οι εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών

Στο μέτωπο της Δαδιάς εστιάζουν στον Έβρο οι δυνάμεις πυρόσβεσης - Όλες οι εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 8 / 2023 , 15:41 από news_room

Στην ανάσχεση των μεγάλων αναζωπυρώσεων των πύρινων μετώπων νοτιοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στο χώρο αναψυχής «Κατρατζήδες» ενώ αναπτύσσεται στο πεδίο και η δύναμη των 56 πυροσβεστών από τη Ρουμανία που συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης με δέκα υδροφόρα οχήματα.

Η αύξηση της έντασης των ανέμων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ωστόσο ο βορειοανατολικός άνεμος είναι πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Δαδιάς, η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα.

Με τη συνδρομή και των δασικών υπηρεσιών έχουν διαπλατυνθεί οι υφιστάμενες αντιπυρικές ζώνες πέριξ του οικισμού, ενώ έχουν ζητηθεί και δύο προωθητήρες για την περαιτέρω διάνοιξη των αντιπυρικών.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του ο δήμος Σουφλίου καλεί όσους εθελοντές δύνανται να συνδράμουν στην προσπάθεια διαφύλαξης των αντιπυρικών ζωνών πέριξ του οικισμού της Δαδιάς να επικοινωνήσουν με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Γκαϊδατζή στο τηλέφωνο 6938689858.

Με τη συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την αδιάλειπτη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συνεχίζονται σήμερα οι προσπάθειες ανάσχεσης των πύρινων μετώπων στον Έβρο. Με την ένταση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες στα 3 μποφόρ και να ενισχύονται στη διάρκεια της ημέρας φτάνοντας τα 5-6 οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν για έκτη συνεχόμενη ημέρα να ανακόψουν την καταστροφική πορεία των πυρκαγιών. Ειδικότερα από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις στην Καβάλα

Οι συνεχιζόμενες και πολυάριθμες αναζωπυρώσεις και το απρόβλεπτο της πορείας των μετώπων της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν έχουν κοπάσει ούτε μέρα από την έναρξη της φωτιάς τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι ο μεγάλος αντίπαλος στις αγωνιώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της πύρινης λαίλαπας. Οι διάσπαρτες μικροεστίες, τα «καντηλάκια», που σιγοκαίνε συναντώντας στο διάβα τους καύσιμη ύλη μετατρέπονται με τη βοήθεια του αέρα σε φλόγα που μόλις πάρει ύψος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν ειδικότερα οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού η οποία χθες άνοιξε μόλις για δύο ώρες γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και οδηγεί στον «εγκλωβισμό» τους καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν είτε την Αλεξανδρούπολη, είτε το αεροδρόμιο ούτε να μετακινηθούν οδικώς εκτός Νομού. Τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος θα επιχειρήσουν με την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος μέσα στην Εγνατία ώστε να σβήνει άμεσα τις όποιες εστίες δημιουργούνται εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς που είναι το πιο κρίσιμο για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ήδη, από χθες, υπάλληλοι του δασαρχείου με τη συνδρομή δασεργατών από δασικούς συνεταιρισμούς προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηλά στον ορεινό όγκο αντιπυρική ζώνη, εκμεταλλευόμενοι και τα τμήματα που έχουν καεί, προκειμένου ν’ ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα δυτικά. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και περάσει τον συγκεκριμένο άξονα τότε θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο μέσα σε παραγωγικό δάσος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει στο Μεγάλο Δέρειο και σ’ ένα μεγάλο τμήμα του Νομού Ροδόπης, είτε κινούμενη η πυρκαγιά βορειότερα να προσεγγίσει τον μικρό πυρήνα με τ’ αρπακτικά ακόμη και να πλησιάσει τον οικισμό της Δαδιάς. Μία ακόμη μεγάλη αντιπυρική ζώνη έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Πετρωτών και παράλληλα με τα όρια Έβρου-Ροδόπης προκειμένου να διακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τη Μαρώνεια αλλά και να διαφυλαχθεί η Μαύρη Πεύκη.

Τα ενεργά μέτωπα του Έβρου στα οποία επιχειρούν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Εγνατία και Εθνική Οδό

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Επιτέθηκαν σε πυροσβέστες στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου – Παρενέβη η αστυνομία

Δραματικές είναι οι ώρες στην Πάρνηθα, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τρίτη από την Φυλή έχει περάσει στον Εθνικό Δρυμό και καίει ένα τμήμα του. Οι πυροσβέστες που επιχειρούν στο μέτωπο της Πάρνηθας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τον δασικό πλούτο της Αττικής και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Δυστυχώς όμως κάποιοι δεν σέβονται την αυτοθυσία των πυροσβεστών. Λίγο πριν από τις 11 σήμερα το πρωί, δόθηκε εντολή για εκκένωση της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, καθώς οι φλόγες από τη φωτιά είχε επεκταθεί σε σπίτια του οικισμού.

Αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα ατόμων που βρισκόταν στην περιοχή αρνήθηκε να φύγει από τον οικισμό και στη συνέχεια επιτέθηκαν σε πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο σημείο.

Άμεσα υπήρξε παρέμβαση αστυνομικών προκειμένου να λήξει το επεισόδιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στους πυροσβέστες δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής αλλά τελείως άσχετοι με το σημείο.

Β.Κικίλιας: Εμπρηστές πίσω από τις 9 φωτιές από το πρωί στους πρόποδες της Πάρνηθας στον Αυλώνα – Προσαγωγές υπόπτων

Εννέα απόπειρες εμπρησμού στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα έχουν γίνει από τις 8 το πρωί, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας έστειλε αυστηρό μήνυμα τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει «είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο αλλά αισχρό και εγκληματικό».

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση , τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές. Στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή Αυλώνα από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού, 8.13 περιοχή Αυλώνας πρώτη προσπάθεια, 8.57 περιοχή Σύκαμινο Αυλώνας 3 προσπάθειες, 9.47 περιοχή Συκάμινο Αυλώνας άλλες 3 προσπάθειες, 10.51 βόρεια της Αυλώνας μία προσπάθεια, 12.02 βόρεια της Αυλώνας στους πρόποδες της Πάρνηθας μία προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο αλλά αισχρό και εγκληματικό», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε ασημί, αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά και προσέθεσε ότι γίνονται προσαγωγές υπόπτων.

«Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής , κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές», είπε ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισε: «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

Τέλος ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές κι όλη Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Δώδεκα πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στους πρόποδες της Πάρνηθας, στον Αυλώνα – Δύο προσαγωγές

Με τις αναζωπυρώσεις σε διάφορες πυρκαγιές στη χώρα βρίσκονται αντιμέτωπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, «τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της», και προσέθεσε ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις για αυτό το λόγο εκδόθηκαν 2 νέα μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή. Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία καθώς και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία καθώς και η Περιφέρεια Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, στους πρόποδες της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Πολλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης, επισήμανε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία , 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία. Επίσης συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δίστομο Βοιωτίας ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.

Επιπλέον τόνισε ότι στη μάχη των πυρκαγιών έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα 60 πυροσβέστες.

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα κάποιοι χρησιμοποιούν συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Σας γνωρίζουμε ότι ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας των πτήσεων και μπορεί να προκληθεί ατύχημα», υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για σήμερα σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ενώ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς οι πολίτες για τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Ά. Σκέρτσος: Άκρως δυσμενείς φέτος οι συνθήκες – Γίνεται υπερπροσπάθεια

Για πρωτοφανείς, άκρως δυσμενείς συνθήκες του φετινού ελληνικού καλοκαιριού και πώς αυτές επέδρασαν στις φωτιές (έναρξη – αντιμετώπιση) μίλησε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αναφέρθηκε, όμως, και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων συμμετέχουν στο έργο της πυρόσβεσης, αναγνωρίζοντας, συγχρόνως, ότι απαιτείται επανασχεδιασμός.

Όπως παρατήρησε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας, ζούμε έναν «παρατεταμένο καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους, ξηρασία στο έδαφος -όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, εύφλεκτο μείγμα σε κάθε περιοχή της χώρας. Και όσο περνά το καλοκαίρι και ξηραίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα, το έδαφος, τα δάση μας, όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι, τα μελτέμια τον Αύγουστο, τότε γίνονται πιο δύσκολες οι συνθήκες. Πέρυσι τον Αύγουστο, από τις 10 Αυγούστου και μετά, είχαμε βροχές. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να μην έχουμε αυτής της έντασης πυρκαγιές».

Επιπλέον, «το επίπεδο κινδύνου 5 φέτος έχει χτυπήσει “κόκκινο” επτά φορές. Το 2021 ήταν τέσσερις φορές, δύο φορές το 2019, μία φορά το 2012. Έχουμε ένα πολύ χειρότερο καλοκαίρι από τον καύσωνα του 1987, που έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη […] Τις τελευταίες έξι μέρες, από την Παρασκευή ως χθες, είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές, όχι απλές, σύνθετες και δύσκολες πυρκαγιές, οι οποίες οδηγούν προφανώς και σε μια πολυδιάσπαση. Είναι 70, κατά μέσο όρο, πυρκαγιές την ημέρα σε όλη τη χώρα, με μία mega-fire, μεγάλη πυρκαγιά, όπως ορίζεται, στα σύνορά μας στον Έβρο. Μόνο στην Αττική ταυτόχρονα ξέσπασαν πυρκαγιές στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στο Λαύριο, στα Καλύβια, στην Πάρνηθα, εννιά πυρκαγιές, επίσης στη Βοιωτία έξι πυρκαγιές, στην Εύβοια μια μεγάλη πυρκαγιά. Συνολικά 16 πυρκαγιές που οδηγούν σε μια πολυδιάσπαση αναγκαστικά των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας….».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «από το 2021 και μετά – για να μην πω από το 2019 και μετά – έχει υπάρξει ανασύσταση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και της Πυροσβεστικής. Το 2019 υπήρχαν 59 εναέρια μέσα, φέτος έχουμε 90 εναέρια μέσα. Οι πυροσβέστες μας μαζί με τους εποχικούς αγγίζουν τους 16.500, δεν ήταν τόσοι το 2019. Οι εθελοντές ήταν 2.000 -2.500, αγγίζουν πλέον τους 5.000».

Υπεράνθρωπη προσπάθεια

Εξ άλλου, «ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί, δίνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αξίζει τιμή και σεβασμός στη δουλειά που κάνουν οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι δασικοί […] οι άνθρωποι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχουν να κοιμηθούν δυο μήνες. Οι πυροσβέστες μας είναι στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους, δίνουν μια αγωνιώδη προσπάθεια να σώσουν την Πάρνηθα τη στιγμή αυτή».

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προετοιμασίας της χώρας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: «Από το 2021 και μετά η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά ένα μεγάλο εθνικό κεντρικό πρόγραμμα για καθαρισμούς, διαπλατύνσεις, αντιπυρικές ζώνες ύψους 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν γίνει χιλιάδες διαπλατύνσεις, αντιπυρικές ζώνες». Όταν, όμως μια μεγάλη πυρκαγιά διαπερνά τα εθνικά οδικά δίκτυα που αποτελούν από μόνα τους τη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη αντιπυρική ζώνη (Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, Εγνατία Οδός), αυτό σημαίνει ότι και «τα εργαλεία αυτά δεν επαρκούν», ανέφερε επικαλούμενος και το φαινόμενο της κηλίδωσης, της μεταφοράς, δηλαδή, φλόγας.

«Ποτέ δεν είναι αρκετή η προετοιμασία, πάντα θα υπάρχουν πυρκαγιές που θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ακόμη και του πιο άρτια οργανωμένου πυροσβεστικού μηχανισμού», τόνισε ακόμη και ζήτησε «όλοι συνολικά να καταλάβουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο δύσκολα. Η Μεσόγειος είναι μια ζώνη που θα φλέγεται…». Υπογράμμισε δε, ότι ήταν άμεση η επέμβαση στη φωτιά στα ‘Ανω Λιόσια, καθώς τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν εκείνη την ώρα στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο. «Έκαναν ρίψεις νερού μέσα σε πέντε λεπτά. Αμεσότερη, πιο έγκαιρη παρέμβαση δεν θα μπορούσε να υπάρξει», όμως φυσούσαν άνεμοι έως 9 Μποφόρ, συμπλήρωσε.

Διαφορετική κουλτούρα

Σε κάθε περίπτωση, «το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Πρέπει ο καθένας μας να καθαρίζει την αυλή του και όλοι να έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Όταν υπάρχει συναγερμός επιπέδου 5, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη παρουσία ή ανθρωπογενής δραστηριότητα απαγορεύεται “δια ροπάλου” στα δάση μας. Γιατί ακόμη και από μια αμέλεια μπορεί να προκύψει πυρκαγιά. Να παρακολουθούμε τα καιρικά δεδομένα, να ακολουθούμε τις συστάσεις της Πυροσβεστικής της Πολιτικής Προστασίας», ζήτησε εν κατακλείδι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ‘Α. Σκέρτσος επεσήμανε ότι «έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις φέτος για εμπρησμούς. Δεν είναι όμως η μοναδική αιτία για την πρόκληση των πυρκαγιών. Σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός – και αυτό είναι ένα από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του τρόπου διοίκησης και επιτελικής λειτουργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια – κάθεται στο ίδιο τραπέζι. Με το που τελειώνει η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την αμέσως επόμενη ημέρα η προετοιμασία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σε ένα τέτοιο τραπέζι κάθεται η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι δασικές υπηρεσίες, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι -όλοι, πλέον, κάθονται και συνεργάζονται. Αν δεν έχουμε αυτό το πνεύμα συνεργατικότητας – διακλαδικότητας, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που πολλές φορές υπερβαίνει τις δυνάμεις τις δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού».

Όχι πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση

Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι «η Πολιτική Προστασία, η Δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ όλοι υπερασπιζόμαστε το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και την ανθρώπινη ζωή πρώτα και πάνω από όλα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα που δεν πρέπει να απαξιώνουμε. Η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμούνται ότι μετά το Μάτι είχε συσταθεί μια επιτροπή ειδικών υπό τον επιστήμονα κ. Γκολντάμερ». Και, από τα πορίσματα και τις συστάσεις της έκθεσης Γκολντάμερ «έχει εφαρμοσθεί σχεδόν το 90%. ‘Αρα να μην απαξιώνουμε, να μην ισοπεδώνουμε, να μην υποκύπτουμε στην ευκολία μιας εύκολης αντιπολίτευσης». Ειδικότερα, «η έκθεση Γκολντάμερ προέβλεπε τη δημιουργία επιτελικής δομής. Δημιουργήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το οποίο έρχεται και συγκεντρώνει πλέον όλες τις κρίσιμες δυνάμεις. Έλεγε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν και να αλλάξουν χαρακτήρα τα εναέρια μέσα. Πήραμε περισσότερα και πιο στοχευμένα (μέσα)», για να καλυφθούν οι γεωμορφολογικές ανάγκες της χώρας.

Και, σε έναν πρώτο απολογισμό, «πέρυσι πήγαμε καλύτερα, φέτος δεν έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα μπορούσαμε αλλά σε ένα ακραίο καιρικά καλοκαίρι, το χειρότερο ιστορικά. Όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Στο επίπεδο συνεργασίας με τους δήμους πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Υπάρχουν δήμοι που ανταποκρίνονται, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα της κλιματικής κρίσης. Εκεί ο εποπτικός μηχανισμός πρέπει να γίνει καλύτερος, αυστηρότερος, πιο αποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα».

Για τον Έβρο

Στα αίτια της πυρκαγιάς του Έβρου, είπε πως δεν θέλει να μπει σε σενάρια. Άλλωστε, «τη στιγμή αυτή γίνεται έρευνα από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη». Επικαλούμενος, όμως, τα ψυχρά δεδομένα, όπως είπε, «όταν έχεις 15 μέτωπα και εστίες παράλληλα, σχεδόν ταυτόχρονα, σε μια ευαίσθητη περιοχή, σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως αυτό της Δαδιάς και της Αλεξανδρούπολης, τότε ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα. Να ερευνήσουμε γιατί σε ένα δάσος με αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες», επεσήμανε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «όταν έχεις τέτοια πολυδιάσπαση εστιών, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις μια πυρκαγιά», πολλώ μάλλον όταν συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες (ισχυροί άνεμοι, υψηλή ξηρασία).

Και, σε επόμενο σημείο, «το κράτος υπάρχει, λειτουργεί, συνεργάζεται, θέλω να το ακούσουν οι πολίτες. Γιατί εύλογα μπορεί να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Είναι εικόνες που μας πληγώνουν όλους και μας κάνουν να ανησυχούμε […] ο Έβρος ξέρουμε ότι είναι σημείο διέλευσης μεταναστών, έχουμε πολύ αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική ως προς την φύλαξη των συνόρων. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται καλύτερη φύλαξη και των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχισμένοι, έρχονται από μακριά, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους είναι το τι συμβαίνει με την κλιματική κρίση ή πώς θα συμμορφωθούν με συστάσεις του κράτους. Το οποίο όμως κάνει τη δουλειά του όταν στέλνει μήνυμα μέσω του 112 το λαμβάνει και ο αλλοδαπός που βρίσκεται στη χώρα μας, είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αυτό που μας απασχολεί είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλα τα υπόλοιπα θα τα ερευνήσουμε και θα αποδοθεί δικαιοσύνη όπου χρειάζεται».

Ερωτηθείς, τέλος, για τυχόν ευθύνες του επιχειρησιακού μηχανισμού, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σημειώνοντας ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορούσε. Ζούμε συνθήκες μιας ασύμμετρης κατάστασης που υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τις δυνατότητες των Σωμάτων που ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση. Δεν είναι η ώρα των ευθυνών. Μετά από κάθε αντιπυρική περίοδο γίνεται απολογισμός. Να περιμένουμε όλοι λίγο και να δούμε τι πήγε καλά και τι όχι».

Πηγή: Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  – ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Κίνα:Το απόθεμα των κινεζικών σιτηρών επαρκεί για να τροφοδοτήσει τον πληθυσμό για ένα χρόνο και περισσότερο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 8 / 2020 , 18:53 από Πεκίνο, Κίνα, 24 Αυγούστου (Xinhua) – Το απόθεμα σιτηρών της Κίνας διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο, με άφθονα κρατικά αποθέματα σιτηρών και αποθέματα πολιτικής, δήλωσε αξιωματούχος της Εθνικής Διοίκησης Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων τη Δευτέρα. Η αναλογία του αποθέματος σιτηρών της […]

Αμεσα σωστικά για το μνημείο του Αγρίππα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Αμεσα σωστικά για το μνημείο του Αγρίππα ​Αυτοψία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη  συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ακαδημαϊκό καθ. Μανόλη Κορρέ, τον  Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο  Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, στην Ακρόπολη. Η υπουργός ενημερώθηκε για την […]

Pin It on Pinterest