24 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ η πρώτη προσφυγή κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ η πρώτη προσφυγή κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 8 / 2023 , 16:03 από news_room

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ η πρώτη προσφυγή κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Αρχίζει σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ η ακρόαση της πρώτης από μία σειρά προσφυγών κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του θρησκευτικού/εθνικιστικού κυβερνητικού συνασπισμού που έχει προκαλέσει πρωτοφανή κρίση.

Τροπολογία του Μαρτίου στον «θεμελιώδη νόμο» περιορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας πρωθυπουργός κρίνεται ανάξιος, ή ανίκανος, να κυβερνήσει και παύεται από τα καθήκοντά του. Οι προσφεύγοντες, υποστηριζόμενοι από τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα του Νετανιάχου, ζητούν την ακύρωσή της.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά σήμερα ενώπιον τριών δικαστών και φέρνει το Ανώτατο Δικαστήριο σε αντιπαράθεση με την Κνεσέτ.

«Σύγκρουση ανάμεσα στις εξουσίες – Το Πρώτο Τεστ», είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας Israel Hayom.

Η μεταρρύθμιση φέρνει σε σύγκρουση δύο πλευρές της ισραηλινής κοινωνίας: τους υποστηρικτές του Νετανιάχου, υπόδικου για υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίοι θεωρούν ότι μη εκλεγμένοι δικαστικοί δεν μπορούν να έχουν λόγο επί της διακυβέρνησης από μία δημοκρατικά εκλεγμένη εκτελεστική εξουσία και τους πολέμιους της μεταρρύθμισης που θεωρούν ότι σε μία χώρα χωρίς Σύνταγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί την ύστατη ασφαλιστική δικλείδα για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας που επιπροσθέτως στην περίπτωση του Ισραήλ έχει υπό τον έλεγχό της την νομοθετική εξουσία, την Κνεσέτ.

«Εδώ υπάρχει πρόθεση για την δημιουργία δικαστικής δικτατορίας», δήλωσε στο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης Kan ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν.

Η σημερινή προσφυγή έχει κατατεθεί από το Κίνημα για Χρηστή Διακυβέρνηση στο Ισραήλ που θεωρεί ότι ο νόμος του Μαρτίου «συνιστά άλλο ένα βήμα προς την δικτατορία και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ως προς το ότι ένα πρόσωπο που ασκεί την πρωθυπουργία μπορεί να αλλάζει τις συνταγματικές ρυθμίσεις όπως το βολεύει με βάση την πλειοψηφία που κατέχει».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στο Ισραήλ, στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα παρουσιασθεί προσφυγή κατά άλλης τροπολογίας του θεμελιώδους νόμου η οποία περιορίζει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο νόμος, που επικυρώθηκε στις 24 Ιουλίου, αφαιρεί από τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου την ρύθμιση «περί του εύλογου χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων, η οποία έδινε στο Δικαστήριο την δικαιοδοσία να απορρίπτει αποφάσεις της κυβέρνησης.

Βάσει της ρύθμισης αυτής, το Ανώτατο Δικαστήριο ανάγκασε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αριέ Ντέρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για φορολογική απάτη.

Η δικαστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ως στόχο την «εξισορρόπηση των εξουσιών» και ειδικότερα τον περιορισμό των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει γίνει «υπερβολικά» επεμβατικό.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής εναντίον του απόφασης.

Στο Ισραήλ εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Η μεταρρύθμιση έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία, έχει πυροδοτήσει πρωτοφανές πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας και έχει προκαλέσει ανησυχία στο εξωτερικό για την κατάσταση της 75χρονης ισραηλινής δημοκρατίας.

Πηγή: Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ , Φωτογραφία: Kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Επιχείρηση έρευνας – διάσωσης του ΚΣΕΔ για εντοπισμό αγνοούμενου ναυτικού

Επιχείρηση διάσωσης από το ΚΣΕΔ Λάρνακας στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 4 / 2021 , 14:04 από news_room Επιχείρηση διάσωσης από το ΚΣΕΔ Λάρνακας στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας ανακοινώνει ότι στις 24 Απριλίου 2021 και ώρα 21:20 διεξήγαγε επιχείρηση διάσωσης δύο ατόμων τα οποία τέθηκαν σε κίνδυνο […]

Το 12ο Παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 4:23 από news_room Η δυναμική προβολή της ελληνικής φέτας και των άλλων προϊόντων της περιοχής καθώς και η ομορφιά και ο πλούτος του Ολύμπου ήταν τα κεντρικά θέματα του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ελασσόνας το διήμερο […]

Pin It on Pinterest