31 °C Athens, GR
20/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πενήντα χρόνια κατοχής. Χρόνια εγκαρτέρησης Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου DEELforHOST Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ Kυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο Συναντήσεις με συνδέσμους του τομέα της οινογαστρονομίας πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Πλήθος πιστών από την Λέρο στον πρώτο εορτασμό της Οσίας Γαβριήλιας της Κωνσταντινουπολίτιδος Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στη Λιθουανία Λιτανέυτηκε ο Άγιος Αιμιλιανός στον Λόφο Σκουζέ Μνημόσυνο πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Αιμιλιανού στον Λόφο Σκουζέ

Ρουμανίας Δανιήλ: «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι»

Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 8 / 2023 , 22:35 από news_room

Ρουμανίας Δανιήλ: «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι»

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στη Μονή Pasărea στην κομητεία Ilfov την Κυριακή και μίλησε στους πιστούς, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα πνευματικά έναντι των υλικών.

Αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής για τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των δύο ψαριών, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο Σωτήρας κήρυξε στα πλήθη, θεράπευε τους αρρώστους και μόνο στο τέλος τάιζε τον κόσμο.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στη Θεία Λειτουργία, όπου οι πιστοί τελούν τη Θεία Ευχαριστία με άδειο στομάχι και μόνο στο τέλος μοιράζεται σε όλους το αντίδωρο.

«Πρώτον, ο άνθρωπος είναι ένα πνευματικό, λογικό ον προικισμένο με θέληση και συναίσθημα. Επομένως, πρέπει πρώτα να τραφεί με τα πνευματικά νοήματα από τις Αγίες Γραφές και τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Μετά από αυτό, και το σώμα τρέφεται ακολούθως», είπε ο Πατριάρχης Δανιήλ στις 30 Ιουλίου 2023.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τόνισε τη λεπτότητα της θαυματουργής πράξης που έκανε ο Χριστός ο Λυτρωτής κατά τον πολλαπλασιασμό των άρτων: «Κανείς δεν είδε μεγάλους σωρούς ψωμιού, ούτε μεγάλους σωρούς ψαριών».

Ο Ιησούς Χριστός ευλόγησε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια από την τσάντα ενός νεαρού άνδρα και μέσω της ευλογίας, οι μαθητές τάισαν με έναν πραγματικό, όχι απατηλό, τρόπο περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα και έμειναν 12 καλάθια με ψίχουλα.

«Τα ψωμιά και τα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν καθώς μοιράστηκαν», εξήγησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ, υπενθυμίζοντας τα λόγια του πατέρα Nicolae Steinhardt: «Δίνοντας, θα λάβετε».

«Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δεν ξεχνά ότι και ο άνθρωπος έχει σώμα. Πρώτον, ανέθρεψε την ψυχή κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της αιώνιας ζωής. Θεράπευε τους αρρώστους και πρόσταξε τους μαθητές Του να ταΐσουν τους πεινασμένους».

«Το Ευαγγέλιο μας δείχνει ότι το πνευματικό έργο της Εκκλησίας πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνικό, φιλανθρωπικό ή φιλανθρωπικό έργο», σημείωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας, εξηγώντας ότι οι Χριστιανοί ανέπτυξαν τη φιλανθρωπία μαζί με τη Λειτουργία από τους πρώτους αιώνες.

Σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την πειθαρχία του πλήθους

Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ολοκλήρωσε το κήρυγμά του επισημαίνοντας ορισμένες πρακτικές, επίκαιρες και πολύτιμες πτυχές για την κοινωνία που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ψαριών.

«Επίσης, από το σημερινό Ευαγγέλιο μαθαίνουμε κάτι αποτελεσματικό: Εκεί που έτρωγαν πέντε χιλιάδες άνδρες, εκτός από γυναίκες και παιδιά, όπως λέει το Ευαγγέλιο, έμειναν πολλά ψίχουλα, όπως συμβαίνει μερικές φορές όταν γίνονται πικνίκ και μπάρμπεκιου. Και δεν μαζεύουν όλοι σκραπ. Αλλά ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δίδαξε τους μαθητές Του να αποφεύγουν τη σπατάλη, και ό,τι απέμεινε συγκεντρώθηκε σε καλάθια για να επαναχρησιμοποιηθεί».

«Λοιπόν, ο Σωτήρας μας Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι», σημείωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

«Επίσης, ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός μας διδάσκει ότι ο φυσικός τόπος, στο γρασίδι, όπου έγινε το θαύμα, και τα πλήθη τρέφονταν, πρέπει να μείνει καθαρός. Έτσι, ας μην μολύνουμε το όμορφο πράσινο γρασίδι και ας μην αφήνουμε απόβλητα αφού χρησιμοποιήσουμε την ευλογημένη φύση του Θεού».

«Φυσικά, μας διδάσκει και πειθαρχία στην Εκκλησία. Ας αποφύγουν οι άνθρωποι να μπουν μέσα όταν λάβουν κάτι (…) Βλέπουμε στο σημερινό Ευαγγέλιο ότι οι άνθρωποι δεν συνωστίζονταν, δεν πάτησαν ο ένας στα πόδια του άλλου, δεν προσβλήθηκαν, αλλά με καλή τάξη έλαβαν το δώρο από τον Θεό και ό,τι απέμεινε συγκεντρώθηκε για να βοηθηθούν άλλοι και να είναι ένα καθαρό μέρος για τη δόξα του Θεού και τη σωτηρία μας. Αμήν.”

Ο Πατριάρχης Δανιήλ έδωσε πολλά δώρα στη μοναστική κοινότητα της Πασαρέας και στη συνέχεια λειτούργησε ευλογία για μια νέα λειψανοθήκη που προοριζόταν για τεμάχια λειψάνων δεκαοκτώ αγίων που θα φυλάσσονται στο μοναστήρι.

Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2 Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2 Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2 Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2

Σχετικά Άρθρα

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών για τη νοθεία της φέτας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 5 / 2021 , 13:21 από news_room Ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία επιβάλλει τις ποινές για τις παραβάσεις, όπως τη νοθεία, στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), σχεδιάζει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, […]

Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

Κωνσταντινουπόλεως: «Ενθαρρύνουμε τον διάλογο για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ιστορικού Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 14 / 1 / 2024 , 12:27 από news_room Απηύθυνε χαιρετισμό σε Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος της Europa Nostra για τα επτά περισσότερο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης “H αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος, δεν υπηρετεί μόνο σαν μία μαρτυρία του πλούσιου πολυπολιτισμικού και θρησκευτικού παρελθόντος […]