20 °C Athens, GR
01/10/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Ρουμανίας Δανιήλ: «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι»

Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 8 / 2023 , 22:35 από news_room

Ρουμανίας Δανιήλ: «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι»

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στη Μονή Pasărea στην κομητεία Ilfov την Κυριακή και μίλησε στους πιστούς, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα πνευματικά έναντι των υλικών.

Αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής για τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των δύο ψαριών, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο Σωτήρας κήρυξε στα πλήθη, θεράπευε τους αρρώστους και μόνο στο τέλος τάιζε τον κόσμο.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στη Θεία Λειτουργία, όπου οι πιστοί τελούν τη Θεία Ευχαριστία με άδειο στομάχι και μόνο στο τέλος μοιράζεται σε όλους το αντίδωρο.

«Πρώτον, ο άνθρωπος είναι ένα πνευματικό, λογικό ον προικισμένο με θέληση και συναίσθημα. Επομένως, πρέπει πρώτα να τραφεί με τα πνευματικά νοήματα από τις Αγίες Γραφές και τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Μετά από αυτό, και το σώμα τρέφεται ακολούθως», είπε ο Πατριάρχης Δανιήλ στις 30 Ιουλίου 2023.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τόνισε τη λεπτότητα της θαυματουργής πράξης που έκανε ο Χριστός ο Λυτρωτής κατά τον πολλαπλασιασμό των άρτων: «Κανείς δεν είδε μεγάλους σωρούς ψωμιού, ούτε μεγάλους σωρούς ψαριών».

Ο Ιησούς Χριστός ευλόγησε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια από την τσάντα ενός νεαρού άνδρα και μέσω της ευλογίας, οι μαθητές τάισαν με έναν πραγματικό, όχι απατηλό, τρόπο περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα και έμειναν 12 καλάθια με ψίχουλα.

«Τα ψωμιά και τα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν καθώς μοιράστηκαν», εξήγησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ, υπενθυμίζοντας τα λόγια του πατέρα Nicolae Steinhardt: «Δίνοντας, θα λάβετε».

«Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δεν ξεχνά ότι και ο άνθρωπος έχει σώμα. Πρώτον, ανέθρεψε την ψυχή κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της αιώνιας ζωής. Θεράπευε τους αρρώστους και πρόσταξε τους μαθητές Του να ταΐσουν τους πεινασμένους».

«Το Ευαγγέλιο μας δείχνει ότι το πνευματικό έργο της Εκκλησίας πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνικό, φιλανθρωπικό ή φιλανθρωπικό έργο», σημείωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας, εξηγώντας ότι οι Χριστιανοί ανέπτυξαν τη φιλανθρωπία μαζί με τη Λειτουργία από τους πρώτους αιώνες.

Σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την πειθαρχία του πλήθους

Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ολοκλήρωσε το κήρυγμά του επισημαίνοντας ορισμένες πρακτικές, επίκαιρες και πολύτιμες πτυχές για την κοινωνία που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ψαριών.

«Επίσης, από το σημερινό Ευαγγέλιο μαθαίνουμε κάτι αποτελεσματικό: Εκεί που έτρωγαν πέντε χιλιάδες άνδρες, εκτός από γυναίκες και παιδιά, όπως λέει το Ευαγγέλιο, έμειναν πολλά ψίχουλα, όπως συμβαίνει μερικές φορές όταν γίνονται πικνίκ και μπάρμπεκιου. Και δεν μαζεύουν όλοι σκραπ. Αλλά ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός δίδαξε τους μαθητές Του να αποφεύγουν τη σπατάλη, και ό,τι απέμεινε συγκεντρώθηκε σε καλάθια για να επαναχρησιμοποιηθεί».

«Λοιπόν, ο Σωτήρας μας Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι», σημείωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

«Επίσης, ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός μας διδάσκει ότι ο φυσικός τόπος, στο γρασίδι, όπου έγινε το θαύμα, και τα πλήθη τρέφονταν, πρέπει να μείνει καθαρός. Έτσι, ας μην μολύνουμε το όμορφο πράσινο γρασίδι και ας μην αφήνουμε απόβλητα αφού χρησιμοποιήσουμε την ευλογημένη φύση του Θεού».

«Φυσικά, μας διδάσκει και πειθαρχία στην Εκκλησία. Ας αποφύγουν οι άνθρωποι να μπουν μέσα όταν λάβουν κάτι (…) Βλέπουμε στο σημερινό Ευαγγέλιο ότι οι άνθρωποι δεν συνωστίζονταν, δεν πάτησαν ο ένας στα πόδια του άλλου, δεν προσβλήθηκαν, αλλά με καλή τάξη έλαβαν το δώρο από τον Θεό και ό,τι απέμεινε συγκεντρώθηκε για να βοηθηθούν άλλοι και να είναι ένα καθαρό μέρος για τη δόξα του Θεού και τη σωτηρία μας. Αμήν.”

Ο Πατριάρχης Δανιήλ έδωσε πολλά δώρα στη μοναστική κοινότητα της Πασαρέας και στη συνέχεια λειτούργησε ευλογία για μια νέα λειψανοθήκη που προοριζόταν για τεμάχια λειψάνων δεκαοκτώ αγίων που θα φυλάσσονται στο μοναστήρι.

Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2 Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2 Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2 Ρουμανίας Δανιήλ «Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός διδάσκει να είμαστε φειδωλοί, όχι σπάταλοι» 2

Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον 67 τα θύματα από τις πλημμύρες στην Ευρώπη – Δραματική η κατάσταση στη δυτική Γερμανία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 7 / 2021 , 1:37 από news_room Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται ακόμη, στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τραγωδία», την ώρα που πολλοί πολιτικοί ηγέτες αποδίδουν το φαινόμενο […]

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Πορτ Σαϊντ της Αιγύπτου - Adologala.gr

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Πορτ Σαϊντ της Αιγύπτου – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 8 / 2022 , 2:28 από news_room Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Πορτ Σαϊντ της Αιγύπτου – Adologala.gr Την 6η Αυγούστου 2022, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως […]

Pin It on Pinterest