21 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο

Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 8 / 2023 , 23:45 από news_room

Την περιοχή της νέας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, μίας από τις πλέον πυκνοκατοικημένες συνοικίες του Καΐρου, επισκέφθηκε, σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023,ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος πραγματοποιεί ιερό προσκύνημα στους Αγ. Τόπους, επικεφαλής 83 Σερραίων προσκυνητών, κατά το χρονικό διάστημα από 20 έως 28 Αυγούστου, με αφορμή την πάνσεπτη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου (28 Αυγούστου με το π. ημ.).

Πρώτος σταθμός της ως είρηται ιεράς αποδημίας υπήρξε η παλαίφατη Πατριαρχική Μονή του Αγ. μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, 5 περίπου χιλιόμετρα νοτίως του κέντρου του Καΐρου, απέναντι από τις Πυραμίδες της Γκίζας. Κατά την ιερά παράδοση ο μεγάλος στρατιωτικός Άγιος της πίστεώς μας ομολόγησε την πίστη του στον Τριαδικό Θεό στη νέα Βαβυλώνα της Αιγύπτου, όπου φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε.

Ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Alazrai, Καθηγούμενος της παλαιφάτου ιεράς Μονής του Αγ. Γεωργίου, υποδέχθηκε προφρόνως τον Σεβ. κ. Θεολόγο και τους Σερραίους προσκυνητές, στο μεγαλοπρεπές Καθολικό της Μονής, γνωστό και ως «Ροτόντα της Ανατολής», το οποίο κτίσθηκε επάνω σε τριώροφο αρχαίο ρωμαϊκό Πύργο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα της Νειλοχώρας. Εκεί, με αισθήματα βαθείας κατανύξεως και ευλαβείας, οι προσκυνητές ασπάσθηκαν την θαυματουργό εικόνα του Αγ. Γεωργίου, η οποία διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του έτους 1904, που κατέκαψε το Ναό, καθώς και τεμάχια ιερών λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται στην ιερά Μονή, από αιώνων πολλών, ως πολυτιμότατος πνευματικός θησαυρός και πηγή ευλογίας και αγιασμού.

Ο πανοσιολ. π. Δαμασκηνός, αφού μετέφερε καθηκόντως στον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ. Θεοδώρου Β’, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου, η οποία αποτελεί πόλο πνευματικής και πολιτιστικής έλξεως, όχι μόνο για τους Ορθοδόξους, αλλά και για τους Κόπτες, Καθολικούς και Μουσουλμάνους. Επεσήμανε επίσης το γεγονός της από του έτους 2005 εκ βάθρων ανακαινίσεως της ιεράς Μονής, τονίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα αρμονικής και αγαστής συνεργασίας Ελλήνων και Αιγυπτίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που με την πεπνυμένη καθοδήγηση του Μακ. Πατριάρχου κ. Θεοδώρου Β’, διέσωσαν από την φθορά του χρόνου και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς. Επίσης, το έτος 2020 ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων το ιερό Παρεκκλήσιο-Κρύπτη του Αγ. ένδοξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου καθώς και οι ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β’ για την ευλογία του προσκυνήματος, συνεχάρη τον άξιο Ηγούμενο της Μονής π. Δαμασκηνό, τόσο για την αγλαόκαρπη διακονία του στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κοντά στον ιεραπόστολο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο Β’, όσο και για την καρποφόρο προσπάθειά του για την αναβάθμιση, τον εξωραϊσμό και την διασφάλιση των αρχαίων προνομίων της Μονής, η οποία, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε, αποτελεί μία προκεχωρημένη έπαλξη Ορθοδοξίας πρώτου μεγέθους, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, ένα ενεργό σημείο συναντήσεως λαών, πολιτισμών και θρησκειών, αλλά και μία ζωντανή μαρτυρία της μακραίωνης Ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αίγυπτο. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το σπουδαίο ανακαινιστικό έργο, το οποίο επιτελείται στην ιερά Μονή με την ανύστακτη φροντίδα και το συνεχές ενδιαφέρον του Μακ. Πατριάρχου κ. Θεοδώρου Β’ και την φιλότιμη και εργώδη επιστασία του π. Δαμασκηνού, με σκοπό την διαφύλαξη, την άρτια διατήρηση, αλλά και την ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Αφρικανική γη.

Ακολούθως, ο πανοσιολ. Καθηγούμενος π. Δαμασκηνός, προσέφερε στον Σεβ. κ. Θεολόγο μία ιερά εικόνα εγκαυστικής τεχνοτροπίας με την παράσταση της φυγής της Θεοτόκου στην Αίγυπτο, ως αγαθή ενθύμηση του προσκυνήματος.

Οι Σερραίοι προσκυνητές είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κειμηλιαρχείο, στις ελληνορωμαϊκές Κατακόμβες, στην Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Μελετών και Διαλόγου και στο παρακείμενο Κοιμητήριο, όπου ευρίσκονται οι τάφοι κεκοιμημένων επιφανών Ελλήνων και ο ιερός Ναός προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου κατά την παράδοση έζησε η Αγ. Οικογένεια κατά την φυγή της στην Αίγυπτο, όπως επίσης και στους τάφους των Αγ. νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, οι οποίοι εμαρτύρησαν το έτος 1522, επί Πατριαρχίας Αγ. Ιωακείμ του Πάνυ και τον βίο τους συνέγραψαν ο Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β’. Στις υπόγειες κατακόμβες της ροτόντας όπου αναπαύονται τα σκηνώματα των αοιδίμων Πατριαρχών του Θρόνου του Αποστόλου Μάρκου, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων ψυχών τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος και η Σερραϊκή προσκυνηματική αποστολή, αφού γεύθηκαν το αβραμιαίο κέρασμα στο αρχονταρίκι της ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου, ανεχώρησαν κατάφορτοι από ιερές αναμνήσεις νωρίς το μεσημέρι για το θεοβάδιστο όρος Σίνα.

Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο Προσκυνηματική επίσκεψη της Ι.Μ. Σερρών στους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο

Σχετικά Άρθρα

Γερμανία: Η Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις της αύριο και μεθαύριο με την ελληνική πολιτική ηγεσία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 27 / 10 / 2021 , 15:51 από news_room Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα […]

Κουρά νέας Μοναχής στη Λέρο - Adologala.gr

Κουρά νέας Μοναχής στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 7 / 2022 , 2:01 από news_room Κουρά νέας Μοναχής στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου – Adologala.gr Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, το πρωΐ της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης […]

Pin It on Pinterest