31 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται μετά τη λήξη της συμφωνίας σιτηρών από τη Ρωσία

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται μετά τη λήξη της συμφωνίας σιτηρών από τη Ρωσία

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 8 / 2023 , 2:04 από news_room

Παρά την πτώση των τιμών των σιτηρών οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται – Έληξε η συμφωνία σιτηρών από τη Ρωσία

Υπάρχουν νέοι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μετά την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών και την Ινδία περιόρισε ορισμένες εξαγωγές ρυζιού.

NewsRoom| Οι παγκόσμιες τιμές για τρόφιμα όπως το ρύζι και το φυτικό λάδι έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά εδώ και μήνες αφότου η Ρωσία αποχώρησε από μια συμφωνία εν καιρώ πολέμου που επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά στον κόσμο και ανάγκασε την Ινδία να περιορίσει ορισμένες από τις εξαγωγές ρυζιού της, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων διατροφής, αυξήθηκε 1,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, λόγω του υψηλότερου κόστους για το ρύζι και τα φυτικά έλαια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο FAO. Ήταν η πρώτη άνοδος από τον Απρίλιο, όταν οι υψηλότερες τιμές της ζάχαρης ανέβασαν ελαφρά τον δείκτη για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώνονται από τότε που έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διακοπή του εφοδιασμού από τις δύο χώρες επιδείνωσε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επειδή είναι κορυφαίοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιέλαιου και άλλων προσιτών προϊόντων διατροφής, ειδικά σε χώρες σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου εκατομμύρια παλεύουν με την πείνα.

Ο κόσμος εξακολουθεί να ανακάμπτει από αυτά τα σοκ τιμών, που αύξησαν τον πληθωρισμό, τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές.

Τώρα, υπάρχουν νέοι κίνδυνοι μετά την έξοδο της Ρωσίας στα μέσα Ιουλίου από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, η οποία παρείχε προστασία στα πλοία που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Μαζί με τις ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού κινούνται ζιγκ-ζαγκ στις παγκόσμιες αγορές.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκε κατά 1,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, την πρώτη αύξηση σε εννέα μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο.

Πιο ανησυχητική είναι η απαγόρευση του εμπορίου της Ινδίας σε ορισμένες ποικιλίες λευκού ρυζιού που δεν είναι Basmati, προκαλώντας συσσώρευση του βασικού σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα ήρθαν καθώς το νωρίτερα από το αναμενόμενο Ελ Νίνιο έφερε ξηρότερο, θερμότερο καιρό σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και αναμενόταν να βλάψει την παραγωγή ρυζιού.

Οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν 2,8 τοις εκατό τον Ιούλιο σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα και 19,7 τοις εκατό φέτος για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2011, ανέφερε ο FAO.

Το πιο ακριβό ρύζι «εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά εκείνους που είναι πιο φτωχοί και αφιερώνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους για να αγοράσουν τρόφιμα», ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωση.

Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την υποσαχάρια Αφρική, επειδή είναι μεγάλος εισαγωγέας ρυζιού, είπε ο Torero στους δημοσιογράφους.

Ακόμη πιο απότομη ήταν η άνοδος των τιμών των φυτικών ελαίων όπως παρακολουθεί ο FAO, σημείωσε άνοδο 12,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά από πτώση για επτά συνεχόμενους μήνες. Ο οργανισμός επεσήμανε μια άνοδο 15 τοις εκατό στις τιμές του ηλιελαίου μετά από «ανανεωμένες αβεβαιότητες» σχετικά με τις προμήθειες μετά το τέλος της συμφωνίας σιτηρών.

Προκλήσεις εφοδιασμού

«Ενώ ο κόσμος έχει επαρκείς προμήθειες τροφίμων, οι προκλήσεις για τις προμήθειες από τους μεγάλους παραγωγούς λόγω συγκρούσεων, περιορισμών στις εξαγωγές ή ελλείψεων παραγωγής που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης σε όλες τις περιοχές», δήλωσε ο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του FAO. Αυτό θα οδηγήσει σε «έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα λόγω των αυξανόμενων τιμών και της πιθανής επισιτιστικής ανασφάλειας».

Σημείωσε ακόμα ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων είναι διαφορετικές από αυτές που πληρώνουν οι άνθρωποι στις αγορές και τα παντοπωλεία. Παρά την πτώση των τιμών στις παγκόσμιες αγορές από πέρυσι, αυτή η ανακούφιση δεν έχει φτάσει στα νοικοκυριά.

Οι τιμές των τοπικών τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες επειδή τα νομίσματά τους έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αγορά σιτηρών και φυτικών ελαίων.

«Αυτή η μετάδοση από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων στις τελικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες περιλαμβάνουν άλλα συστατικά όπως τα logistics και άλλα προϊόντα που παράγουμε — ψωμί, για παράδειγμα — δεν συμβαίνει ακόμη στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Torero.

Η επιστροφή στις υψηλότερες τιμές των βασικών τροφίμων «θα μπορούσε να κάνει αυτή την έλλειψη μετάδοσης να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο», είπε.

Πηγή : AP

Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 10 / 2021 , 17:26 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον […]

Ποινή φυλάκισης 15 ετών σε 26χρονο από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για υπόθεση ανθρωποκτονίας που αφορούσε σε απαγωγή και ληστεία 33χρονου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 / 11 / 2020 , 17:39 από Σε ποινή φυλάκισης 15 ετών, καταδίκασε σήμερα το Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λάρνακα, 26χρονο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε υπόθεση που αφορά ανθρωποκτονία. Ο 26χρονος, είχε συλληφθεί στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης απαγωγής 33χρονου και ληστείας, που διαπράχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, στη Λάρνακα. Ακολούθως της σύλληψης […]