30 °C Athens, GR
25/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024» Νέα Υόρκη: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο θα έχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έκτακτα μέτρα από τον δήμο Αθηναίων λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Οι 7 εστίες δροσιάς Στην Λευκάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Η Εορτή της Πεντηκοστής στους Αγίους Τόπους Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Κυριακή της Πεντηκοστής στη Μητρόπολη Αθηνών Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος H Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έδωσε επιτυχημένη συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο Τι προβλέπει η δράση «Thessaly & Evros Pass 2024»

Μέγας ευεργέτης της Νισύρου ο επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης

Μέγας ευεργέτης της Νισύρου ο επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 / 8 / 2023 , 21:56 από news_room

Μέγας ευεργέτης της Νισύρου ο επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης

Ο Δήμαρχος Νισυρίων  Χριστοφής Κορωναίος καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Νισύρικης Αμφικτυονίας αποφάσισαν και ανακήρυξαν ως «Μέγα Ευεργέτη της Νισύρου», τον επιχειρηματία και επίτιμο πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κ. Νίκο Ανδριώτη.

Η βράβευση αυτή πρόκειται για την ανώτατη τιμή σε ένδειξη αναγνώρισης της αέναης προσφοράς του ομογενή κ. Νίκου Ανδριώτη στην ομογένεια και στη Νίσυρο που αφορά κυρίως την δωρεά των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, με σκοπό την ολική ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών της Νισύρου.

Ο Δήμαρχος, κ. Χριστοφής Ι. Κορωναίος, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την ανακήρυξη του κ. Ανδριώτη ως Μέγα Ευεργέτη υποσχέθηκε ότι «θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πτέρυγα που θα ανακαινιστεί τώρα, να ονομαστεί: «Πτέρυγα Νικολάου Ανδριώτη», προς τιμήv του.

Παράλληλα οι νισύριοι απένειμαν το «Αριστείο Τιμής» στον Γιάννη Χαρτοφύλλη, για την προσφορά του ως προέδρου του Συλλόγου Νισυρίων – Αθηνών «Γνωμαγόρας» και ως εκδότη για περισσότερα από 30 συναπτά έτη της εφημερίδας «Νισυριακά Νέα», καθώς επίσης και επαίνους στους εθελοντές πυροσβέστες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Νίσυρο κάνει γνωστή  και ο επίσης Έλληνας Δωδεκανήσιος ομογενής Τζόν Κατσιματίδης ο οποίος είχε επισκεφθεί το νησί παλαιότερα.

Παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Δήμου Νισυρίων:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Αμφικτυονίας στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του Ζωσιμοπουλείου Θεάτρου. Παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Γεώργιος Νικητιάδης, και ο Έπαρχος Κώ-Νισύρου κ. Γιάννης Καμπανής.

Την πρώτη ημέρα εργασιών 11 Αυγούστου, έγινε η παρουσίαση δύο βιβλίων που εξέδωσαν ο Δήμος Νισύρου και η Εταιρία Νισυριακών Μελετών. Την εκδήλωση άνοιξε η παρουσίαση του 1ου βιβλίου, με τίτλο:  «Γιάννης Ν. Κατσιματίδης- Ένας ξεχωριστός Νισύριος ποιητής και λαογράφος», έκδοση του οποίου έκανε ο Δήμος μας, Δήμος Νισύρου. Την παρουσίαση ανέλαβε ο ίδιος ο  συγγραφέας του βιβλίου, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δήμαρχός κ. Χριστοφής Κορωναίος και η κ. Κυριακή Τορίζη.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου: 22ος Τόμος ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ, αφιερωμένος στον εκδότη και συντάκτη της 1ης ελληνόφωνης εφημερίδας στην Αμερική Κωνσταντίνο Δ. Φασουλαρίδη, έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος της ΕΝΜ κ. Κώστας Χαρτοφύλης, η κ. Αγγελική Γενά και η κ. Ασημένη Μπίλλη.

Τη Δεύτερη μέρα εργασιών, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Νισύρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το έργο της ύδρευσης των οικισμών του Εμπορειού και των Νικειών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, με το ποσό των 1.500.000 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών του συστήματος.

Σχετικά με το έργο της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, με το ποσό των 2.500.000 ευρώ, έχουν ξεκινήσει εργασίες και στο επόμενο έτος θα έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο αυτό περιλαμβάνει πέρα της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, την εγκατάσταση αγωγών και τη μεταφορά λυμάτων από το Μανδράκι προς τη μονάδα βιολογικού.

Το έργο της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Μανδρακίου και των Πάλων, που αφορά την  εγκατάσταση νέων δικτύων και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, με το ποσό των 3.500.000 ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης από την ΜΟΔ, Μονάδα Διαχείρισης έργων του υπουργείου ανάπτυξης. Το έργο περιλαμβάνει και την εγκατάσταση αγωγών για τη μεταφορά νερού από την αφαλάτωση στους Πάλους και στις κεντρικές δεξαμενές του Μανδρακίου, καθώς και αγωγό για τη μεταφορά λυμάτων από τους Πάλους στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Για την επέκταση του λιμανιού του Μανδρακίου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, με το ποσό των 2.000.000 ευρώ, ανέφερε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στη σύνταξη περιβαλλοντικών όρων, αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο της χάραξης του Αιγιαλού και της παραλίας. Η μελέτη του έργου αυτού, ύψους 205.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Λιμενικό ταμείο Κω, Αστυπάλαιας και Νισύρου.

Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά σε δεκάδες έργων που εκτλέστηκαν και ιδιαίτερα η ανακαίνισης των Δημοτικών κτιρίων σε όλους τους οικισμούς, αλλά και για τον καλλωπισμό τους, το νέο τσιμεντοστρωμένο δρόμο που συνδέει το Μανδράκι με το ηφαίστειο, τις πολλές ασφαλτοστρώσεις δρόμων, το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, τις νέες παιδικές χαρές κ.α.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ο Δήμος μας κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μετά το πέρας της αναφοράς των πεπραγμένων από τον Δήμαρχο, ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων της Νισύρου.

Ο συμπατριώτης μας Νισύριος Νικόλαος Ανδριώτης, ανακηρύχθηκε σε “Μέγα Ευεργέτη της Νισύρου”, για τη μεγάλη του προσφορά των 2.000.000,0 ευρώ, με σκοπό την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών  Λουτρών της Νισύρου. Στο σημείο αυτό, να τονιστεί πως ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει εγκατασταθεί εργολάβος στα Λουτρά και οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του Αυγούστου, μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας. Ο Δήμαρχος, κ. Χριστοφής Ι. Κορωναίος, στην ομιλία του για την ανακήρυξη, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πτέρυγα που θα ανακαινιστεί τώρα, να ονομαστεί: “Πτέρυγα Νικολάου Ανδριώτη”, προς τιμή του.

Αναφορά στον Νίκο Ανδριώτη έκαναν ο βουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης και ο Έπαρχος κ. Γιάννης Καμπανής.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε στο συμπατριώτη μας, Ιωάννη Διαμ. Χαρτοφύλη, το “Αριστείον Τιμής” του Δήμου μας, για τη μεγάλη του προσφορά στη Νίσυρο,  ως Πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων-Αθηνών “ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ” και ως εκδότης για περισσότερα από 30 συναπτά έτη της εφημερίδας “ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ ΝΕΑ”. Με ένθερμα λόγια αναφέρθηκαν στην προσφορά του κ. Χαρτοφύλη, ο Δήμαρχος, ο κ. Νικητιάδης και ο κ. Καμπανής.

Σχετικά Άρθρα

Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 9 / 2022 , 13:34 από news_room Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ Χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν σήμερα δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, με πολλούς να λένε ότι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του ως “ειρηνοποιού” που διέλυσε τον ολοκληρωτισμό και τους […]

Ένας Αζέρος στρατιώτης και ένας Αρμένιος μαχητής σκοτώθηκαν κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ένας Αζέρος στρατιώτης και ένας Αρμένιος μαχητής σκοτώθηκαν κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 8 / 2022 , 20:13 από news_room Ένας Αζέρος στρατιώτης και ένας Αρμένιος μαχητής σκοτώθηκαν σήμερα κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αυτονομιστικό θύλακα που υποστηρίζεται από την Αρμενία σε μια περιοχή που παραμένει ασταθής έπειτα από έναν πόλεμο στα τέλη του 2020, δήλωσαν οι αρχές και από τις δύο πλευρές. Σήμερα […]