25 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Να αγαπήσουμε άνευ όρων όλους εκείνους που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας

Αμερικής Ελπιδοφόρος Να αγαπήσουμε άνευ όρων όλους εκείνους που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 8 / 2023 , 18:24 από news_room

Στην ενορία της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού τέλεσε την Θεία Λειτουργία της πανηγύρεως της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χριστού ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος. Ο σεβασμιώτατος στον λόγο του για την εορτή σημείωσε:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφοί εν Κυρίω,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας συναντήσω σήμερα στην εορτή της ενορίας σας – τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος παρουσία των Προφητών Μωυσή και Ηλία, και μπροστά στα μάτια του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη. Η ενορία σας έχει περάσει από μια μεταμόρφωση, καθώς έχετε ξαναχτίσει την εκκλησία σας μετά την τρομερή και ατυχή πυρκαγιά πριν από έξι χρόνια. Ανοίξαμε ξανά αυτήν την όμορφη εκκλησία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και επιστρέψατε πιο δυνατοί. Και για αυτό, όλοι ευχαριστούμε τον Θεό.

Υπάρχει κάτι σχετικά με αυτή τη γιορτή, και τη θέση της στη μέση της Νηστείας της Κοίμησης, που είναι εξίσου γεμάτο νόημα, όπως είναι η εποχή του χρόνου με τους πρώτους καρπούς του καλοκαιριού.

Αυτή είναι η μόνη φορά στην επίγεια διακονία του Κυρίου που Τον βλέπουμε όπως είναι αληθινά – ένδοξος και στολισμένος με κάθε είδους φως, ακόμα και με αστραπή! Οι Ευαγγελιστές αγωνίζονται να δώσουν μια επαρκή περιγραφή της εμφάνισής Του στο όρος Θαβώρ, γιατί ήταν τόσο εκθαμβωτική που οι λέξεις και οι μεταφορές έπεφταν χαμένες. Οι Μαθητές στάθηκαν με απόλυτη έκπληξη καθώς η μεταμόρφωση συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους.

Είδαν τον Κύριο της Δόξας σε όλη Του δόξα! Κι όμως, φίλοι μου, δίνουμε τον τίτλο, Ο Βασιλεύς της Δόξης, ὁ Βασιλεύς τῆς Δόξης, στον Σταυρικό Κύριο, στη θέση του πλακάτ που έγραψε ο Πόντιος Πιλάτος: Ιησούς ο Ναζωραίος: Ο Βασιλιάς των Ιουδαίων . *

Κάνοντας αυτό, η Εκκλησία εκπληρώνει μια από τις μεγαλύτερες προφητείες του Ψαλμού, που μιλάει για τον Σκληρό του Άδη – την κάθοδο του Χριστού στην Κόλαση – και την κατεδάφιση της αμαρτίας, του θανάτου και της κόλασης. Αυτή η εικόνα έχει απαθανατιστεί στην εκκλησία της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη και χρησιμοποιείται σε κάθε εικόνα που απεικονίζει την Ανάσταση. Ο Ψαλμός λέει:

Σηκώστε τις πύλες σας, πρίγκιπες. Και ανυψωθείτε, αιώνιες πόρτες.

Και ο Βασιλιάς της δόξας θα μπει.

Ποιος είναι αυτός ο Βασιλιάς της δόξας;

Ο Κύριος δυνατός και δυνατός, ο Κύριος ισχυρός στον πόλεμο.

Σηκώστε τις πύλες σας, πρίγκιπες. Και ανυψωθείτε, αιώνιες πόρτες.

Και ο Βασιλιάς της δόξας θα μπει.

Ποιος είναι αυτός ο Βασιλιάς της δόξας;

Ο Κύριος των δυνάμεων, είναι ο Βασιλιάς της δόξας. †

Ναι, αγαπημένοι μου Χριστιανοί, στο όρος Θαβώρ, ο Κύριος αποκάλυψε την αληθινή Του μορφή, την ένδοξη μορφή Του. Παρουσία του Μωυσή και του Ηλία, μιλώντας μαζί τους για τα ερχόμενα Πάθη και τον Θάνατό Του. Γιατί λοιπόν είναι ένδοξο;

Διότι μέσω του Πάθους, του Σταυρού και του τελικού Θανάτου και της Ταφής φτάνουμε στην Ανάσταση.

Αυτή είναι η «Έξοδος» για την οποία μίλησε ο Κύριος με τους Προφήτες στο Όρος Θαβώρ. Εδώ οδηγεί πάντα τα βάσανα, αν πιστεύουμε. Και αυτό δεν μπορούσαν να καταλάβουν οι Μαθητές Του εκείνη τη στιγμή.

Αλλά για εμάς, που γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση αυτή την Κυριακή, μπορούμε να δούμε καθαρά ότι ο Σταυρός είναι η ίδια η δόξα του Θεού, γιατί ανέβηκε από τον Κύριο από την άνευ όρων αγάπη Του για κάθε άνθρωπο – παρελθόν, παρόν και μέλλον. Και μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη δόξα με την προθυμία μας να αγαπήσουμε άνευ όρων όλους εκείνους που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις. Όπως δεν ήταν εύκολο για τον Κύριο να δεχτεί τον πόνο και τα βάσανα της εκτέλεσής Του στα χέρια σκληρών ανθρώπων. Αλλά υπέμεινε και δοξάστηκε πέρα ​​από κάθε ανθρώπινη αντίληψη.

Είθε να έχουμε πάντα επίγνωση της χάρης που μας έχει δοθεί για να Τον ακολουθήσουμε. Να Τον ακολουθήσουν στο όρος Θαβώρ. Και να Τον ακολουθήσω στον Γολγοθά. Όπου μαθαίνουμε από Αυτόν πώς να δίνουμε τον εαυτό μας για χάρη των άλλων. Εκεί που μαθαίνουμε τι είναι να αγαπάμε τους άλλους όπως τους αγαπά ο Θεός. Εκεί που μαθαίνουμε τι είναι να κουβαλάμε τους δικούς μας σταυρούς και ανακαλύπτουμε τη δόξα που δεν σβήνει ποτέ.

Είθε η σημερινή θριαμβευτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου να σας ευλογεί πάντα με αυτήν την αγάπη και να φέρει τη δόξα και το φως που έλαμψε πάνω στο Άγιο Όρος Θαβώρ στη ζωή του κόσμου και όλων όσοι το ζουν.

Αμήν.

* Ιωάννης 19:19.

† Ψαλμός 24:7-10; μετάφραση από το LXX, 23:7-10.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι την παραμονή της μεγάλης δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως ο σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον εσπερινό του πανηγυρίζοντα ιερού ναού στο Mattituck της Νέας Υόρκης όπου και ομίλησε καταλλήλως στους πιστούς της ενορίας. Ακολουθεί η ομιλία του σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου:

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα το απόγευμα για να γιορτάσουμε την εορτή της ενορίας σας – τη Μεταμόρφωση του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός στη ζωή του Κυρίου μας συνέβη στην κορυφή του όρους Θαβώρ, που βρίσκεται στην πεδιάδα της Γαλιλαίας. Τα Τρία Ευαγγέλια που καταγράφουν αυτό το θαυμαστό γεγονός συνέβησαν παρουσία του στενού κύκλου του Κυρίου: του Πέτρου και των αδελφών, του Ιακώβου και του Ιωάννη. Και βλέποντας αυτό το θαυμαστό γεγονός, βίωσαν και την παρουσία των Προφητών Μωυσή και Ηλία.

Εκεί, στο όρος Θαβώρ, ο Κύριός μας αποκάλυψε την πληρότητα της Θεότητάς Του και τον σκοπό της Ανθρωπότητάς Του. Ήταν εντελώς πλημμυρισμένος από Θείο Φως, τόσο που οι μαθητές δεν μπορούσαν καν να τον κοιτάξουν. Αλλά ήταν η επίγεια Σκηνή Του που ακτινοβολούσε φως σαν τον ήλιο. Δεν ήταν ένα απλό όραμα, αλλά η πληρότητα της Ανθρώπινης Φύσης που εκρήγνυται από τη φωτεινή καλοσύνη του Θεού. Έτσι, ο Κύριος έδειξε σε αυτούς τους Τρεις Μαθητές, και σε όλους όσοι θα Τον ακολουθούσαν, ότι αυτή είναι και η δική μας κλήση, να είμαστε σκεύη του φωτός του Θεού στον κόσμο.

Γιατί μας είπε:

«Είσαι το Φως του κόσμου!» * καθώς και

Είθε το φως σας να λάμψει τόσο μπροστά στους ανθρώπους, ώστε να δουν τις καλές σας πράξεις και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους Ουρανούς. †

Αλλά αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ικανό να λάμψει με αυτό το φως; Τόσο συχνά, μας κυριεύουν οι ανεπάρκειες και οι ανικανότητες που αντιλαμβανόμαστε από τον εαυτό μας, που χάνουμε τις ευκαιρίες να είμαστε αυτό το φως για τον κόσμο. Αλλά ακριβώς όπως ένα μόνο κερί μπορεί να αφαιρέσει το σκοτάδι, είναι στις μικρές μας πράξεις που εκδηλώνουμε το φως του Θεού. Αν θέλετε να δείτε αυτό το φως, να νιώσετε αυτό το φως στην καρδιά σας, έχετε την ικανότητα να εκπληρώσετε αυτή την επιθυμία.

Δείξτε αγάπη σε αυτούς που πιστεύετε ότι δεν την αξίζουν.

Δείξτε συγχώρεση σε όσους δεν το θέλουν.

Δείξτε συμπόνια σε όσους υποφέρουν και έχουν ανάγκη.

Πιστέψτε με, η ζωή σας θα φωτιστεί από χαρά, με ειρήνη, με μια ευτυχία καρδιάς που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει ποτέ.

Όταν οι μαθητές είδαν το φως του Κυρίου, δεν ήξεραν τι να κάνουν, ούτε καν τι να πουν. Τέλος, ο Πέτρος είπε:

«Ραββί, είναι καλό για εμάς που είμαστε εδώ. Ας φτιάξουμε τρεις σκηνές. ένα για σένα, ένα για τον Μωυσή και ένα για τον Ηλία». ‡

Αλλά ο Ευαγγελιστής προσθέτει την εξής παρατήρηση:

Στην πραγματικότητα, ο Πέτρος δεν ήξερε τι έλεγε, γιατί ήταν όλοι τρομοκρατημένοι. §

Ήταν μπερδεμένοι από τον φόβο για αυτό που δεν καταλάβαιναν. Σκεφτείτε το κάπως έτσι – αν ξαφνικά, μπορούσατε να δείτε ολόκληρο το φάσμα του φωτός, από το οποίο βλέπουμε μόνο ένα μικρό κλάσμα, θα είμαστε εντελώς συγκλονισμένοι. Εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι η Μεταμόρφωση του Κυρίου είναι πρότυπο για εμάς. Αντίθετα, ο Πέτρος θέλησε να αιχμαλωτίσει τη στιγμή – ας πούμε έτσι – και να εγκλωβίσει τον Κύριο και τους δύο Προφήτες, τον Μωυσή και τον Ηλία, σε κάτι που πίστευε ότι μπορούσε να ελέγξει. Ήθελε να συγκρατήσει τον ασυγκράτητο Θεό!

Και αυτό είναι κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε μερικές φορές, φίλοι μου. Βλέπουμε τις τοπικές μας ενορίες και τις εκκλησίες στις οποίες προσκυνούμε ως κουτιά που θα πρέπει να έχουν ακριβώς τους κατάλληλους ανθρώπους και τα στοιχεία των οποίων εγκρίνουμε. Θα μπορούσατε να σταθείτε στη λειτουργία του Παγγάριου μετά τη λειτουργία και να σκεφτείτε ότι μετράτε τα κεριά, αλλά το Φως του Κόσμου μπορεί να διαφεύγει της προσοχής σας. Αυτό ήταν πάντα αλήθεια, γιατί το βλέπουμε στο Θαβώρ στην επιθυμία του Πέτρου να περικλείσει την πραγματικότητα του Θεού με τρόπο που δεν τον απειλεί. Θυμηθείτε, φοβήθηκαν.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, γι’ αυτό προσπαθούμε να φωτίζουμε τη ζωή μας και τους γύρω μας με όση καλοσύνη, αγάπη και ελπίδα μπορούμε να συγκεντρώσουμε. Γιατί αυτό είναι το Φως που κυριαρχεί στη ζωή μας και μας επιτρέπει να φωτίζουμε τον κόσμο με τρόπους που δεν μπορούν απαραίτητα να φανούν στο ορατό φάσμα.

Στην αρχή τα πρώτα λόγια του Θεού ήταν: «Ας γίνει φως». ** Και δημιούργησε πολύ περισσότερο φως από αυτό που μπορούμε να δούμε με τα φυσικά μας μάτια. Είθε να έχουμε την ευλογία να ζούμε τη ζωή μας, φωτισμένη από το φως της αγάπης, για να είμαστε το φως του κόσμου, που καλούμαστε να είμαστε. Αμήν.

* Ματθαίος 5:14.

† Ματθαίος 5:16.

‡ Μάρκος 9:5.

§ Μάρκος 9:6.

* Γένεση 1:3.

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία:

Αμερικής Ελπιδοφόρος Να αγαπήσουμε άνευ όρων όλους εκείνους που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας Αμερικής Ελπιδοφόρος Να αγαπήσουμε άνευ όρων όλους εκείνους που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας Αμερικής Ελπιδοφόρος Να αγαπήσουμε άνευ όρων όλους εκείνους που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας

Σχετικά Άρθρα

Εκδημία μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου - Ζωντανά διαδικτυακά η Κηδεία - Adologala - Αδολο Γάλα

Εκδημία Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου – Θα μεταδοθεί Ζωντανά διαδικτυακά η Κηδεία – Adologala

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 12 / 2020 , 18:41 από news_room Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, πληροφορούμε το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, ότι εκοιμήθη εν Κυρίω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος. Σχετικά με την εξόδιο ακολουθία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Ο […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 5 / 2023 , 19:52 από news_room Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου επισκέφθηκε σήμερα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Στο πλαίσιο της επίσκεψής της ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε συναντήσεις με τον […]

Pin It on Pinterest