23 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

Τυνησία και Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιούν τη συμφωνία για τη μετανάστευση

Τυνησία και Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιούν τη συμφωνία για τη μετανάστευση

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 7 / 2023 , 4:07 από news_room

Τυνησία και Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιούν τη συμφωνία για τη μετανάστευση

Οι Βρυξέλλες και η Τύνιδα υπογράφουν συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που στοχεύει στην καταπολέμηση των εμπόρων ανθρώπων και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τυνησία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για μια «στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση» με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ του μπλοκ και της βορειοαφρικανικής χώρας , η οποία βρίσκεται σε σημαντικό δρόμο για μετανάστες και πρόσφυγες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. .

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η ιταλική πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχαν εκ νέου συνομιλίες με τον Τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ την Κυριακή, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούν από την Τυνησία και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο της Τυνησίας, η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία ως επένδυση στην «κοινή ευημερία και σταθερότητα».

«Η Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται από την κοινή μας ιστορία και γεωγραφία και μοιραζόμαστε στρατηγικά συμφέροντα», είπε.

Ο Σαγιέντ είπε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για μια συλλογική σύμβαση για αυτό που αποκάλεσε «απάνθρωπη μετανάστευση», για την οποία κατηγόρησε τα εγκληματικά δίκτυα.

«Αυτό το μνημόνιο θα πρέπει να συνδυαστεί όσον το δυνατόν νωρίτερα με ένα σύνολο δεσμευτικών συμφωνιών που θα απορρέουν από τις αρχές του», είπε.

Ο Ρούτε είπε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των εμπόρων ανθρώπων.

«Περιλαμβάνει συμφωνίες για τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων και των εμπόρων ανθρώπων, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής. Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των προσπαθειών για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση», έγραψε ο Ρούτε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Μελόνι χαιρέτισε «ένα νέο και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» και κάλεσε τον Τυνήσιο Σάιεντ σε μια διεθνή διάσκεψη για τη μετανάστευση στις 23 Ιουλίου.

Τον περασμένο μήνα, οι τρεις ηγέτες επισκέφτηκαν την Τυνησία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε τότε ότι σκέφτεται να στηρίξει την Τυνησία με ένα πακέτο βοήθειας έως και 900 εκατομμυρίων ευρώ (1.010 εκατομμυρίων δολαρίων), καθώς η χώρα ταλαιπωρείται από οικονομικά δεινά και αυξανόμενο αριθμό μεταναστών. και πρόσφυγες που ταξιδεύουν μέσα από αυτό καθώς προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η ειδική βοήθεια που ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν την Κυριακή περιελάμβανε ένα πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ (11 εκατομμύρια δολάρια) για την ενίσχυση των ανταλλαγών μαθητών και 65 εκατομμύρια ευρώ (73 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων της Τυνησίας.

Για τη μετανάστευση, η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική συνεργασία περισσότερο από ποτέ».

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με την Τυνησία για μια εταιρική σχέση κατά του λαθρεμπορίου, θα αυξήσει τον συντονισμό στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τη διαχείριση των συνόρων, είπε. Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ (112 εκατομμύρια δολάρια) για αυτές τις προσπάθειες – ποσό που είχε ήδη ανακοινώσει στην προηγούμενη επίσκεψη των ηγετών.

Μέχρι την Παρασκευή, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περισσότερους από 75.000 μετανάστες που είχαν φτάσει με βάρκα στις ιταλικές ακτές από την αρχή του έτους σε σύγκριση με περίπου 31.900 την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Προσπάθεια για αστυνομική μετανάστευση»
Η Yasmine Akrimi, ερευνήτρια στο Διεθνές Κέντρο των Βρυξελλών, είπε ότι η συμφωνία ήταν μια προσπάθεια «αναδιαμόρφωσης της αφρικανικής κινητικότητας».

«Αυτός είναι ένας νέος δρόμος που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρώπη στη σχέση της με την Αφρική –ειδικά τη Βόρεια Αφρική, που είναι ο πλησιέστερος γείτονας– και προσπαθεί να αστυνομεύσει την αφρικανική μετανάστευση και να αναδιαμορφώσει την κοινωνική δυναμική στην Τυνησία και τη Βόρεια Αφρική σε μεγαλύτερο βαθμό», είπε.

Η ΕΕ προσπαθεί να επιτύχει αυτή τη συμφωνία εδώ και δεκαετίες, είπε η Akrimi, με την ιδέα να μετατρέψει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής σε «πλατφόρμα αποβίβασης» για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η Ιταλία θέλει να θεωρήσει την Τυνησία ως μια ασφαλή τρίτη χώρα – που σημαίνει ότι όλοι όσοι περνούν από την Τυνησία μπορούν τελικά να μετεγκατασταθούν πίσω στην Τυνησία», είπε.

Η Ιταλία είναι ένας κοινός προορισμός για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διαφύγει από περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Το λιμάνι του Σφαξ -της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Τυνησίας- και δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, είναι ένα σημείο αναχώρησης για πολλούς υποσαχάρους μετανάστες από φτωχές και κατεστραμμένες από τη βία χώρες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη κάνοντας μια επικίνδυνη διάβαση στη Μεσόγειο, συχνά με αυτοσχέδια σκάφη.

Τον Μάρτιο, 29 αιτούντες άσυλο πέθαναν προσπαθώντας να ταξιδέψουν.

Στις 3 Ιουλίου, εκατοντάδες μετανάστες τράπηκαν σε φυγή ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Σφαξ μετά από φυλετικές εντάσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία ενός Τυνήσιου σε συμπλοκή μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Την Κυριακή, οι λίβυοι συνοριοφύλακες διέσωσαν δεκάδες μετανάστες που λένε ότι είχαν αφεθεί στην έρημο από τις τυνησιακές αρχές χωρίς νερό, τροφή ή στέγη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι παρείχε καταφύγιο σε περισσότερους από 600 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί μετά τις 3 Ιουλίου στη στρατιωτικοποιημένη ζώνη και στη συνοριακή πόλη Ras Jedir βόρεια του Al-Assah στις ακτές της Μεσογείου.

Η Amine Snoussi, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος στην Τύνιδα, είπε ότι το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έχει χτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Τυνησία, μια χώρα που δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο για να υποδέχεται μετανάστες.

«Το αντιμεταναστευτικό και το ρατσιστικό αίσθημα που έχει αυξηθεί οδήγησε ανθρώπους να εκδιώκονται από τα σπίτια τους και να απολύονται από τις δουλειές τους», είπε. «Οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα μέλλον για αυτούς στην Τυνησία αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι».

Πηγή: Al Jazeera.com – Φωτογραφία άρθρου: Fethi Belaid/AFP

 

Σχετικά Άρθρα

Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στη Μητρόπολη Κερκύρας

Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στη Μητρόπολη Κερκύρας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 4 / 2023 , 8:52 από news_room Στον ιερό ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 2 Απριλίου 2022, Ε’ Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος έλαβε αφόρμηση από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της […]

Τριντό: Καταρρίφθηκε «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας» στον Καναδά

Τριντό: Καταρρίφθηκε «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας» στον Καναδά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 2 / 2023 , 10:47 από news_room Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας» καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μια ημέρα μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ άλλου «αντικειμένου» που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την […]

Pin It on Pinterest