33 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Αιμιλιανού στον Λόφο Σκουζέ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο

Σύρος: Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος

Σύρος Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 3 / 7 / 2023 , 19:12 από news_room

Στο ελλιμενισμένο έμπροσθεν του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου «της Καδένας», τον οποίο ανήγειρε η Αυτοκράτειρα Πασών των Ρωσιών Αικατερίνη η Μεγάλη, στο λιμάνι της Μυκόνου, ιστορικό ιστιοφόρο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», μετά την ολοκλήρωση της επισκευής του, που άρχισε το 2022, με δαπάνη του Δήμου Μυκόνου και της Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου κας Κατερίνας Δρακοπούλου-Χαριτάτου, τελέσθηκε το απόγευμα αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωροθρο Β’ συμπαραστατούμενο από τους Πρωτοπρεσβυτέρους Πέτρο Μαραγκό και Γεώργιο Κουσαθανά.

Στην τελετή, στην οποία πλήθος σκαφών με καπνογόνα και συριγμούς προσέδιδαν πανηγυρικό τόνο παρέστησαν ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Πρίγκος, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, η διατελέσασα Δήμαρχος κα Ειρήνη Γρυπάρη, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μυκόνου, Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας,ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου κ. Δημ. Κοκκίνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκαφών Μυκόνου και μέλη του Συλλόγου με τα σκάφη τους, Πρόσκοποι και πολλοί Μυκόνιοι και παραθεριστές.

Κατά την Εκδήλωση, ομίλησε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς, ειπών τα εξής:

«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεε,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, είναι μία ξεχωριστή μέρα για όλους εμάς που ζούμε στον ευλογημένο αυτό τόπο, γιατί υποδεχόμαστε το «Ευαγγελίστρια», ένα ιστορικό ιστιοφόρο που πλέον λειτουργεί ως Πλωτό Μουσείο Αιγαίου. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για να αναδείξουμε τη διακριτή πολιτιστική μας ταυτότητα, να υπενθυμίσουμε τη δύναμη της ιστορίας και της παράδοσης της Μυκόνου, να προβάλλουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό το αληθινό πρόσωπο του νησιού μας. Και σε αυτή η συγκυρία, όπου κάποιοι επιδιώκουν να προβάλλουν την εικόνα μιας άλλης Μυκόνου και να κάνουν την εξαίρεση κανόνα, σήμερα, όλοι εμείς εδώ, αποδεικνύουμε ποια είναι αυτά που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το νησί μας και ποια είναι αυτά που επιλέγουμε να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Η Μύκονος εξάλλου, επιδιώκει σήμερα να θέσει στέρεα τα θεμέλια της νομιμότητας, ώστε να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις Κυκλάδες, για να βαδίσουν στο μέλλον όλες μαζί βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου και προγράμματος προστασίας μπροστά στη νέα εποχή προκλήσεων που αναδύεται.

Το «Ευαγγελίστρια» που συμπληρώνει αισίως 84 χρόνια, είναι ένα από τα τελευταία γνήσια αιγαιοπελαγίτικα ιστιοφόρα που ναυπηγήθηκε στη Σύρο για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη, Αντώνη Μπόνη. Είναι ένα τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό σκάφος που σύμφωνα με τους ειδικούς ο τρόπος κατασκευής του θυμίζει τον τρόπο κατασκευής των πλοίων του πρώτου αιώνα π.Χ. και των Βυζαντινών πλοίων. Είναι κατάλληλο για τη θάλασσα του Αιγαίου και ανήκει στην κατηγορία που ονομάζεται «Πέραμα», δηλαδή εμπορικά σκάφη με μεγάλους χώρους, καλά πανιά και δυνατότητα πλεύσης σε όλες τις θάλασσες. Η αρχή για να αποκτήσει ξανά ζωή και δυνατότητα ναυσιπλοΐας έγινε το 1987, όταν ο Κωνσταντίνος Μπόνης, γιος του αρχικού ιδιοκτήτη, δέχτηκε να δωρίσει το «Ευαγγελίστρια» στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου και στο Δήμο Μυκόνου. Η αποκατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά πέτυχε και έτσι μετά από κάποια ταξίδια, τον Αύγουστο του 1989, το «Ευαγγελίστρια» μετέφερε στη Δήλο το πρώτο κυβερνητικό κλιμάκιο με σκοπό τη διαπίστωση των αναγκών και τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ιστορικών θησαυρών του νησιού, θέμα για το οποίο το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου αγωνίστηκε για χρόνια.

Με την πάροδο των ετών χρειάστηκε επιπλέον συντήρηση γι’ αυτό και το 2016 καλύψαμε το συνολικό κόστος για τις εργασίες επισκευής οι οποίες επαναλήφθηκαν και φέτος σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα πάλι με κάλυψη του δήμου μας και ολοκληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Σήμερα, το υποδεχόμαστε ξανά στη Μύκονο, πλέον ως Πλωτό Μουσείο, που προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία να αξιοποιηθεί ως πειραματικό σκάφος για τη μελέτη θεμάτων που έχουν σχέση με την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης και την ναυτική εθνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη οργανώνουμε πρόγραμμα με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ειδικών τεχνητών, με βασική προτεραιότητα την ψηφιοποίηση των εκθεμάτων ώστε να καταστεί πιο εύκολη η ενημέρωση και η πρόσβαση του κοινού σε αυτά. Όπως έχω πει πολλές φορές, το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα προϋποθέτει την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας.

Η ανάδειξη και η λειτουργία του «Ευαγγελίστρια» επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα και καταδεικνύουν το δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο μας στόχο να αναδείξουμε τη Μύκονο πέρα από κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό με παράλληλη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό. Γιατί η Μύκονος δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση και ψυχαγωγία. Έχει μία εξαιρετική Χώρα, μία γραφική Άνω Μερά, μία μοναδική Δήλο και πολλές σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Είμαι αισιόδοξος ότι το φιλότιμο, το μεράκι και η αγάπη των Μυκονιατών
θα μας επιτρέψει να πετύχουμε και αυτόν τον στόχο. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, Μύκονος σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει Φως, Ποιότητα, Φιλοξενία, Πολιτισμός. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ομίλησαν, επίσης, ο Σεβσσμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος ανέφερε ότι το ιστορικό αυτό σκάφος θα μας ταξιδεύει στο ιστορικό μας παρελθόν, μαζί με τους πατέρες μας, οι οποίοι για χρόνια ταξίδεψαν με το ιστιοφόρο αυτό, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας μετά τον πόλεμο επισιτιστική βοήθεια, και η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου κα Δρακοπούλου, η οποία αναφέρθη με συγκίνηση στον πατέρα της Γεώργιο Δρακόπουλο, ιδρυτή του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προσέφερε Εικόνα του Ευαγγελισμού στο ομώνυμο ιστιοφόρο, επί του οποίου, το μεσημέρι στην Ερμούπολη, τελέσθηκε, ωσαύτως αγιασμός, με την παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρα.

Σύρος Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Σύρος Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Σύρος Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Σύρος Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Σύρος Τον Αγιασμό του Ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» τέλεσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος

Σχετικά Άρθρα

Μητροπολίτης Δράμας: Στον εισαγγελέα θα προσφύγει για την «ανταρσία» ιερέων

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 5 / 2021 , 1:55 από news_room Μητροπολίτης Δράμας: Στον εισαγγελέα θα προσφύγει για την «ανταρσία» ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως του. Την πρόθεσή του να μεταβεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας προκειμένου να αναφερθεί σε ενέργειες ιερέων που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία την περίοδο του Πάσχα, εξέφρασε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης […]

«Νύχτες βραδύτητας» με πανσέληνο στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου στην Ελευσίνα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 6 / 2021 , 1:13 από news_room Με φόντο την πανσέληνο του Ιουνίου στις 24/6, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 εγκαινιάζει την πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 με τίτλο Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο, εξερευνώντας την έννοια του χρόνου στο σινεμά. Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον αρχαιολογικό χώρο […]