24 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 7 / 2023 , 14:57 από news_room

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

ΚΥΠΡΟΣ | Η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και τόνισε πως η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA), κα Nina Gregory, και η κα Beate Gminder, Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης, ενώ έκαναν λόγο για πρόοδο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο ΥΠΕΣ κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου μαζί με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA), καθώς και την Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

Ο κ. Υπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, είπε ότι το Κέντρο «έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί και επεκταθεί, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA)».

Η επίσκεψη μαζί με τις δυο αξιωματούχους «σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Κέντρου και την έναρξη της λειτουργικής του φάσης, η οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και θα αρχίσει να φιλοξενεί διαμένοντες».

Ο Υπουργός εξήρε τη σημαντική στήριξη που παρείχε ο ΕUAA για την αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου «με την προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών και γραφειακών μονάδων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου», κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, που όπως τόνισε, υπάρχουν συνεχείς μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα υποδοχής.

Ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη αυτού του Κέντρου θα προχωρήσει σύντομα σε άλλη φάση, κατά την οποία η χωρητικότητά του Κέντρου θα αυξηθεί σημαντικά, επιτρέποντας τη φιλοξενία περίπου 700 διαμενόντων. «Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο πρώτο εξάμηνο του 2024», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΣ έκανε λόγο για ουσιαστική και συνεχή βοήθεια «που παρέχει o EUAA στις κυπριακές αρχές, σε διάφορες πτυχές της διαδικασίας ασύλου και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού, της εμπειρογνωμοσύνης, της κατάρτισης, της τεχνικής υποστήριξης και του εξοπλισμού», η οποία, όπως είπε «εκτιμάται ιδιαίτερα».

«Αναμφίβολα, o EUAA υπήρξε ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους μας στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες και δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς το νησί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

«Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και με την άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο EUAA είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση για καθιέρωση μιας ομοιομορφίας στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής μεταξύ των κρατών μελών με διαφορετικές εθνικές πολιτικές, πρακτικές και μηχανισμούς ασύλου», πρόσθεσε.

«Η αύξηση των προτύπων ποιότητας και εναρμόνισης μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση της συνολικής εμπιστοσύνης στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ και να συμβάλει στην εγκαθίδρυση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Ακόμα ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον Υπουργό «εκτός από την ενίσχυση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, έχουμε και άλλα σημαντικά έργα σε εξέλιξη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας για αιτούντες διεθνή προστασία χωρητικότητας 1.000 ατόμων και ενός Προαναχωρησιακού Κέντρου στις Λίμνες, με χωρητικότητα περίπου 800 ατόμων». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά με συνεισφορά ύψους 67,6 εκ. ευρώ», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, είπε, είναι και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά το οποίο, αναβαθμίζεται επίσης, «με απευθείας χρηματοδότηση από την Επιτροπή προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) της Ελλάδας».

«Τα εν εξελίξει αυτά έργα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αποσκοπούν, αφενός, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και στην ενίσχυση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και, αφετέρου, στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Αποτελούν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον EUAA και το γραφείο του στην Κύπρο, για τη συνεχή υποστήριξη προς την Κύπρο. Σημείωσε ότι η συνολική υποστήριξη του Οργανισμού σε προσωπικό στην Κύπρο ανέρχεται τα 280 περίπου άτομα.

Ευχαριστίες απηύθυνε, με ευκαιρία της παρουσίας της κ. Beate Gminder, και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αμέριστη, όπως δήλωσε, υποστήριξή της. «Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη και εκτιμάται βαθύτατα», κατέληξε ο Υπουργός.

Από πλευράς της η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, στην παρέμβασή της, εξέφρασε την ικανοποίηση για τη σπουδαία, όπως χαρακτήρισε, συνεργασία του Οργανισμού με τις κυπριακές αρχές. Σημείωσε πως τα σημερινά εγκαίνια είναι ένα παράδειγμα για το πώς συνεργάζονται οι πραγματικοί εταίροι και «για το πώς οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για τους αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας μπορούν να αποδώσουν καρπούς».

Εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επίσκεψη της στο Κέντρο, για το οποίο ως Ογκανισμός παρείχε με συνεισφορά 74 οικιστικών μονάδων φιλοξενίας, πρόσθετη χωρητικότητα για περίπου 150 αιτητές ασύλου, σε καταλύματα ευρωπαϊκών προτύπων.

Σημείωσε ότι ο EUAA προσπαθεί να παρέχει υποστήριξη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να υπάρχει το ίδιο επίπεδο συνθηκών υποδοχής, όπως επίσης και το ίδιο επίπεδο στις διαδικασείς ασύλου, μέσα στο πλαίσιο ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Αφού ενημέρωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο βρίσκεται στην Κύπρο από το 2014, και σήμερα στελεχώνεται με 280 άτομα προσωπικό, ανάφερε ότι έχει δεσμεύσει για φέτος περίπου 16 εκ. ευρώ. Στόχος είναι η παροχή στήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του κυπριακού συστήματος ασύλου, είπε.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

 

Πρόσθεσε ότι ο EUAA θα συνεισφέρει επίσης και στον εθελοντικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, ενώ αναφερθείσα στους ασυνόδευτους ανήλικους, είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, κάτι που η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, τόσο διοικητικά όσο και στον τομεα της στέγασης.

Μιλώντας η κα Gregori για τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε ότι βρίσκεται σε σημαντική καμπή των εξελίξεων. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν και έκαναν μια κοινή προσέγγιση στα πιο σημαντικά θέματα, όπως η αλληλεγγύη και η ευθύνη, είπε. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και κατέληξε λέγοντας ότι «ο Οργανισμός μας είναι εκεί για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες».

Η Αν. Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Gminder στις δικές της δηλώσεις, συνεχάρη για το ανακαινισμένο Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο, όπως είπε, δεν μοιάζει καθόλου με το Κέντρο που επισκέφθηκε πριν από δυο χρόνια.

Ανάφερε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης ξεκινά από τις χώρες από τις οποίες φεύγουν οι άνθρωποι, μέσα από παροχή βοήθειας αλλά και ενημέρωση των μεταναστών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λαθρομετανάστευση, η οποία «συχνά δεν οδηγεί στην ονειρεμένη ζωή που σκόπευαν να ζήσουν». Εξήγησε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά φυσικά και άνθρωποι που δεν την έχουν ανάγκη και πρέπει να επιστρέψουν».

Υπογράμμισε την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλλει η Κύπρος σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός Εσωτερικών προωθεί την αύξηση των χώρων υποδοχής, όπως είναι η αναβάθμιση του Κέντρου αυτού στην Κοφίνου, είπε, σημειώνοντας ότι η στέγαση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα σε όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο για τα άτομα που βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Κύπρου με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως είναι ο Frontex, για τη βελτίωση των επιστροφών των μεταναστών στις χώρες καταγωγής. Σημείωσε ότι πολλά άτομα που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής επιστρέφουν στην χώρα τους εθελοντικά, επειδή συνειδητοποιούν ότι έχουν πέσει θύματα των αφηγήσεων των διακινητών.

Καταλήγοντας, αναφερθείσα νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, είπε ότι αναπτύσσεται ένα νέο μεταναστευτικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρχουν εξελίξεις. Η Κύπρος, ανάφερε η Αν. Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν ένας βασικός εταίρος στη διαδικασία αυτή και την ευχαρίστησε για την εποικοδομητική της συνεργασία.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε προηγουμένως, το πρωί της Πέμπτης, με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (ΕUAA), καθώς και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν και υπηρεσιακοί, ο Υπουργός ενημέρωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό. Συζητήθηκαν, επιπλέον, θέματα όπως η χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς και η ανασκόπηση του Επιχειρησιακού Πλάνου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Στη συνάντηση με τις δυο ευρωπαίες αξιωματούχους, ο Υπουργός ανάφερε πως οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν κάποια θετική εξέλιξη και σημάδι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα, χωρίς όμως να υπάρχει, όπως τόνισε, εφησυχασμός με τις ροές να εξακολουθούν να είναι αυξημένες. Αναφέρθηκε ακολούθως στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αναμένει η Κύπρος με μεγάλη ανυπομονησία το περιεχόμενό του και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, με στόχο την αντιμετώπιση, κυρίως, των παράτυπων ροών από την πράσινη γραμμή.

Οι δυο Ευρωπαίες αξιωματούχοι εξήραν, τέλος, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα τόσο στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής, όσο και στον τομέα των επιστροφών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου:

Με ιδιαίτερη χαρά επισκεπτόμαστε το Κέντρο Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασία στην Κοφίνου, το οποίο έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA).

Η επίσκεψη στο Κέντρο, η οποία πραγματοποιείται από κοινού με την κα Nina Gregory, Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA, και την κα Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Κέντρου και την έναρξη της λειτουργικής του φάσης, η οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και θα αρχίσει να φιλοξενεί διαμένοντες.

Ο EUAA παρείχε σημαντική στήριξη με την προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών και γραφειακών μονάδων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συνεχών μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα υποδοχής μας.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Η ανάπτυξη αυτού του Κέντρου θα προχωρήσει σύντομα σε άλλη φάση, στην οποία η χωρητικότητά του θα αυξηθεί σημαντικά, επιτρέποντας να φιλοξενήσουμε περίπου 700 διαμένοντες. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όπως ανέφερα στη σημερινή μας συνάντηση με τη Nina, η ουσιαστική και συνεχής βοήθεια που παρέχει o EUAA στις κυπριακές αρχές, σε διάφορες πτυχές της διαδικασίας ασύλου και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού, της εμπειρογνωμοσύνης, της κατάρτισης, της τεχνικής υποστήριξης και του εξοπλισμού, εκτιμάται ιδιαίτερα.

Αναμφίβολα, o EUAA υπήρξε ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους μας στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες και δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς το νησί τα τελευταία χρόνια.

Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και με την άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο EUAA είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση για καθιέρωση μιας ομοιομορφίας στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής μεταξύ των κρατών μελών με διαφορετικές εθνικές πολιτικές, πρακτικές και μηχανισμούς ασύλου. Η αύξηση των προτύπων ποιότητας και εναρμόνισης μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση της συνολικής εμπιστοσύνης στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ και να συμβάλει στην εγκαθίδρυση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Εκτός από την ενίσχυση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, έχουμε και άλλα σημαντικά έργα σε εξέλιξη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας για αιτούντες διεθνή προστασία χωρητικότητας 1000 ατόμων και ενός Προαναχωρησιακού Κέντρου στις Λίμνες, με χωρητικότητα περίπου 800 ατόμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά με συνεισφορά ύψους 67,6 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά αναβαθμίζεται επίσης, με απευθείας χρηματοδότηση από την Επιτροπή προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) της Ελλάδας.

Τα εν εξελίξει αυτά έργα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αποσκοπούν, αφενός, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και στην ενίσχυση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και, αφετέρου, στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Αποτελούν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές.

Στο κέντρο φιλοξενίας στη Κοφίνου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον EUAA, και προσωπικά στη NIna, όχι μόνο για τη συνεισφορά τους στο Κέντρο Κοφίνου, αλλά και για τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Κύπρο τα τελευταία αυτά χρόνια συνεχών προκλήσεων. Ιδιαίτερη εκτίμηση εκφράζω και στο γραφείο του EUAA στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον Francesco και σε ολόκληρη την ομάδα, για την ανεκτίμητη υποστήριξη και την άριστη συνεργασία τους.

Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας για την επίτευξη ακόμη πιο απτών αποτελεσμάτων.

Τέλος, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας της κ. Beate Gminder για να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμέριστη υποστήριξή της.

Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη και εκτιμάται βαθύτατα.

Εκτός από την EUAA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Υπηρεσία Ασύλου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Έπαρχο Λευκωσίας, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και όλους όσοι συνέβαλαν στην ταχεία υλοποίηση της αναβάθμισης του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου. Ευχαριστούμε τέλος θερμά και την Αστυνομία Κύπρου, αλλά και την Τοπική Αρχή Κοφίνου για τη συνεργασία, την υποστήριξη και τη βοήθειά τους.

Πηγή: ΓΤ&Π

Σχετικά Άρθρα

ΠτΔ – Ηγέτης Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ΓΓ ΟΗΕ – Άτυπη Τριμερής Διάσκεψη Νέα Υόρκη Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar. // PoR – Turkish-Cypriot Leader and UN Secretary General – Informal Trilateral Meeting New York The United Nations Secretary General, Mr António Guterres, hosts a working lunch in the framework of the Informal Trilateral Meeting on the Cyprus issue, for the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, and the Turkish-Cypriot Leader, Mr Ersin Tatar.

Καταγράφηκαν οι διαφορές στη Νέα Υόρκη – Προσανατολίζεται σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Ν. Αναστασιάδης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 9 / 2021 , 1:44 από news_room Δημιουργική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά από το γεύμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι […]

Γκουτέρες: Έκκληση για παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 10 / 2021 , 22:33 από news_room Γκουτέρες: Έκκληση για παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, μετά τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης των δημοσιογράφων […]

Pin It on Pinterest