33 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Ο εορτασμός του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο εορτασμός του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 / 7 / 2023 , 23:50 από news_room

Εορτάστηκε στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας το θαύμα της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας το ιερό λείψανο βρίσκεται αποθησαυρισμένο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023, ημέρα της εορτής, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος χοροστάτησε και στον Μ. Εσπερινό, την παραμονή της εορτής.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, και ο Θεοφιλ. Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και τη Μ. Βρεταννία.

Μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος απευθύνθηκε προς το εκκλησίασμα, υποδεχόμενος με εγκαρδιότητα στον Πατριαρχικό Ναό και στο ιστορικό Κέντρο της Ορθοδοξίας τους προσκυνητές από το εξωτερικό.

“Ήλθατε από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, την Αιτωλοακαρνανία, την Άρτα, την Λειβαδιά, την Εράτυρα Κοζάνης και από την Μεγάλη Βρεταννία, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων. Βρίσκεσθε στην Πόλη μας με επί κεφαλής ευλαβεστάτους κληρικούς, καθηγητές, την κυρία Πρόεδρο του Συλλόγου «Αι Μάρκος Άρτας», όλοι σας ευσεβείς προσκυνητές στον πανίερο τόπο, όπου φυλάσσονται επί μακρούς αιώνας τα όσια και τα ιερά του Γένους μας. Εδώ υπάρχει παντού η σφραγίδα του πολιτισμού μας, το αποτύπωμα της ευφυίας και της ευσεβείας των προγόνων μας. Εδώ αφουγκράζεται κανείς τον σφυγμό της ζωντανής ιστορίας του Γένους και της Ορθοδοξίας. Νιώθετε εδώ την εύλαλη σιωπή του δικού μας, του δικού σας, παρελθόντος. Τίποτε από αυτά δεν είναι ξένο για σας, αφού κι εσείς δεν είσθε ξένοι εδώ, στην πνευματική μήτρα του Γένους. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από προσκυνητές, ότι όταν βρίσκονται εδώ στην Πόλη δεν αισθάνονται ότι «ήλθαν», αλλά ότι «επέστρεψαν», ότι ξαναήλθαν εδώ όπου ανήκουν πνευματικώς .

Τιμούμε σήμερα την ιερά μνήμη της Αγίας Ευφημίας, τα τίμια λείψανα της οποίας φυλάσσονται στον Πατριαρχικό μας Ναό, εδώ που είμαστε συνηγμένοι εν τω ονόματι του Κυρίου μας. Δύο φορές τον χρόνο εκτίθενται στον σωλέα προς προσκύνηση, την 11η Ιουλίου, την επέτειο δηλαδή του πολυθρυλήτου θαύματος της Αγίας, και τη 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα της τελειώσεως της Αγίας Ευφημίας διά του μαρτυρίου υπέρ της πίστεως εις Χριστόν κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού. Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζουν, η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνος, το έτος 451, εδογμάτισε και διεκήρυξε, απέναντι στον μοναφυσιτισμό και τον νεστοριανισμό, την ένωση και αλληλοπεριχώρηση της θείας και της ανθρωπίνης φύσεως στο ένα πρόσωπο του Χριστού, «ασυγχύτως, αχωρίστως, ατρέπτως, αδιαιρέτως». Αυτό το μυστήριο της θεανθρωπινότητος, το οποίο ενσαρκώνει και εκφράζει σε όλες τις εκφάνσεις της η ευλογημένη ζωή της Εκκλησίας, επεσφράγισε με το θαύμα της η Αγία Ευφημία. Εγράφησαν οι δύο Τόμοι για τη Χριστολογία, ο ορθόδοξος και ο αιρετικός, και τοποθετήθηκαν μέσα στη λάρνακα της Αγίας, πάνω στο στήθος της. Όταν άνοιξαν τη λάρνακα, ο μεν Τόμος των αιρετικών βρέθηκε «κατερριμένος τοις ποσί», πεταμένος στα πόδια της Μεγαλομάρτυρος, ενώ ο Τόμος με τον Όρο της Χαλκηδόνος εις τας «τιμίας χείρας» της. Η Αγία τιμάται έκτοτε ως «δογμάτων των πατρικών προστάτις»”.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι για εμάς τους Ορθοδόξους, η τιμή των Αγίων ανήκει στον πυρήνα της ταυτότητός μας.

“Όλοι οι Άγιοι ακτινοβολούν την δόξα και την λαμπρότητα της Αναστάσεως του Κυρίου και της επουρανίου Βασιλείας Του. Οι εορτές και οι πανηγύρεις τους, τα τίμια λείψανα και οι ιερές εικόνες τους, τα συναξάρια, η ζωή και τα θαύματά τους, η αφοσίωσή τους στον Χριστό και την Εκκλησία Του, όλα αυτά αποτελούν πηγή πνευματικού πλουτισμού για εμάς τους πιστούς. Οι Άγιοι και οι Μάρτυρες είναι έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και τον κόσμο. Όπως έχει γραφή, «η Εκκλησία προχωράει στην ιστορία με τα βήματα των Αγίων».

Δοξάζουμε τον Θεόν της αγάπης για όσα επιδαψιλεύει στην Εκκλησία Του. Η πορεία της Εκκλησίας στον κόσμο δεν εκτυλίσσεται, βέβαια, έξω από την ιστορική πραγματικότητα και τις αντιφάσεις της. Αποστολή της είναι να λειτουργή ως «το φως του κόσμου» (Ματθ. ε’, 14), να αγωνίζεται ακατάπαυστα για την εν Χριστώ μεταμόρφωσή του. Εμείς εδώ στην Βασιλεύουσα δεν μετράμε τα πράγματα και τις εξελίξεις με ποσοτικά και εξωτερικά κριτήρια. Όλα βρίσκονται στα χέρια του Χριστού, που είναι «το άλφα και το ωμέγα, ο πρώτος και ο έσχατος, η αρχή και το τέλος» (Αποκ. β’, 13). Εκείνος είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάν. ιδ’, 6). Ο Χριστός είναι η εγγύησις για το παρόν της Εκκλησίας και για την ευλογημένη πορεία της προς την αιώνιο Βασιλεία Του, «όπου ήχος καθαρός εορταζόντων και βοώντων απαύστως “Κύριε δόξα Σοι”!».

Αυτή είναι η χαρά και η ελπίδα μας, η οποία βιώνεται με ιδιαίτερη ένταση σε κάθε Θεία Λειτουργία, που πάντοτε αποτελεί μια αναστάσιμη εμπειρία. Από εδώ τρέφεται η αμετακίνητη βεβαιότητα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι άρρηκτα και αιώνια συνδεδεμένο με την Πόλιν των πόλεων, και ότι οι ναοί και τα προσκυνήματά μας και τα αγιάσματά μας θα παραμείνουν εσαεί τόπος ανακαινισμού και αγιασμού και θα χαρίζουν σε όλους νάματα ζωής αιωνίου.

Με αυτές τις σκέψεις και με αισθήματα αγάπης και τιμής, σας καλωσορίζουμε όλους σας, φίλοι προσκυνητές, ευχαριστούμε για την παρουσία και τη συμπροσευχή σας στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και στην πανήγυρη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, από το τίμιο σκήνος της οποίας πάντες «ρώσιν αρυόμεθα αδαπάνητον», «τας ψυχάς φωτιζόμεθα και νούν ελλαμπόμεθα». Ο εν Τριάδι Θεός να σας ευλογή και να σας σκέπη, να χαρίζη υγεία και όλα τα σωτηριώδη δωρήματά Του σε εσάς και τους αγαπημένους σας.”

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος μοίρασε το αντίδωρο και μικρές ευλογίες προς τους πιστούς και έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί τους στην αυλή του Πατριαρχείου.

Ο εορτασμός του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο εορτασμός του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο εορτασμός του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα

Αποκατάσταση ζημιών από την Π.Ε Καρδίτσας στον οικισμό Κούτσουρο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 3 / 2021 , 14:54 από news_room Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών που είχαν προκληθεί από το καιρικό φαινόμενο ΙΑΝΟΣ, στον οικισμό Κούτσουρο της Τ.Κ. Αμαράντου. Οι εργασίες αυτές είναι τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου που αφορά στην αποκατάσταση της βατότητας στο οδικό τμήμα από διασταύρωση της επαρχιακής οδού 6 […]

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης στη Μελβούρνη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 4 / 2021 , 20:19 από news_room Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης στη Μελβούρνη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Ποιμαντική επίσκεψη στην πολιτεία της Βικτώριας πραγματοποιεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, λαμβάνοντας μέρος και στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, που διοργανώνονται […]