33 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Αιμιλιανού στον Λόφο Σκουζέ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο

Ολοκληρώθηκε το 4ο θερινό σχολείο για Ουκρανούς Κληρικούς & Λαϊκούς Θεολόγους στον Βόλο

Ολοκληρώθηκε το 4ο θερινό σχολείο για Ουκρανούς Κληρικούς & Λαϊκούς Θεολόγους στον Βόλο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 7 / 2023 , 11:27 από news_room

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου «Θερινό Σχολείο για Ουκρανούς κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Βολύν (Ουκρανία), φέρνοντας τους καταρτιζόμενους σε επαφή με τις διεθνείς σύγχρονες τάσεις σκέψης στη θεολογία και τους επιμέρους κλάδους της.

Το πρόγραμμα επιδίωξε να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις νέες κοινωνικο-πολιτισμικές προκλήσεις που συναντά η Εκκλησία (εκκοσμίκευση, παγκοσμιοποίηση και θρησκευτικός πλουραλισμός, ανοιχτή κοινωνία κλπ), παρέχοντας πρόσβαση σε πηγές (βιβλιοθήκες, φυσικές και ψηφιακές) και στην πιο πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία μιας Εκκλησίας στο σύγχρονο και εξαιρετικά απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς και μια εις βάθος επισκόπηση των πλέον προσφάτων εξελίξεων στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία του ύστερου 20ου και του πρώιμου 21ου αιώνα.

Ανάμεσα στους εισηγητές του προγράμματος περιλαμβάνονταν διακεκριμένοι θεολόγοι αλλά και άλλοι επιστήμονες, όπως ο Brandon Gallaher (Πανεπιστήμιο Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο), ο Antoine Courban (Πανεπιστήμιο St. Joseph, Βηρυττός, Λίβανος), η Gayle E. Woloschak (Πανεπιστήμιο Northwestern, Σικάγο, ΗΠΑ), ο Παντελής Καλαϊτζίδης και ο Νικόλαος Ασπρούλης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), ο Γιώργος Βλαντής (Διευθυντής του Συμβουλίου Εκκλησιών της Βαυαρίας, Γερμανία), ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (Παπαθωμάς) (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου, Παρίσι), ο Paul Ladouceur (Πανεπιστήμιο Τορόντο, Καναδάς), η Μαρία Κωνσταντίνα Τερζοπούλου (Πανεπιστήμιο Stanford, ΗΠΑ) και ο π. Anton Vrame (Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, Βοστώνη, ΗΠΑ). Ανάμεσα στους καταρτιζόμενους περιλαμβάνονταν καθηγητές και διδάσκοντες της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Βολύν, του Κιέβου, αλλά και κρατικών πανεπιστημίων της Ουκρανίας, πρωτοπρεσβύτεροι, εκπαιδευτικοί του ευρύτερου χώρου, ιερομόναχοι αλλά και φοιτητές.

Θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν την σχέση της Ορθοδοξίας με τη νεωτερικότητα αλλά και με τον εθνικισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μοντέλα και τις αντιλήψεις για τη θέωση, την νεοπατερική και την πολιτική θεολογία, την μετάβαση στο νέο ημερολόγιο, την Οικουμενική κίνηση και την στάση του Π.Σ.Ε. στον πόλεμο της Ουκρανίας, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανθρώπινη μοναδικότητα, την έννοια της «μόρφωσης» στη θεολογία αλλά και τη συνέργεια στη βυζαντινή εικονογραφία και λειτουργική πράξη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον προϊστάμενο της «Πράσινης Ενορίας» της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου π. Αμφιλόχιο Μήλτο και τον Μητροπολίτη πρώην Ελσίνκι Αμβρόσιο, ενώ συμπληρώθηκε από εκδρομές στη Βεργίνα, τα Μετέωρα και την Καστοριά, με συνάντηση και συμπροσευχή με τον Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικο, στο Βυζαντινό Μουσείο της Μακρινίτσας και στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς.

Στην κατακλείδα του θερινού σχολείου, ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Παντελής Καλαϊτζίδης, και ο κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Βολύν, Βολοντυμύρ Βάκιν, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων, ενώ η Ακαδημία του Βολύν προσέφερε στον Παντελή Καλαϊτζίδη ένα αναμνηστικό μετάλλιο για τα 225 χρόνια της λειτουργίας της, τα 30 χρόνια από την ανανέωση της και τα 10 από την κρατική αναγνώρισή της ως Ακαδημίας.

Σχετικά Άρθρα

litoxoro-ypoyrgos-amynis-nikos-dendias-stratiotika-nea-ellada-politiki-kyvernisi-

Την 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία επισκέφθηκε ο Υπουργός Νίκος Δένδιας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 15 / 5 / 2024 , 16:59 από news_room Την 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία επισκέφθηκε ο Υπουργός Νίκος Δένδιας Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου, την έδρα της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (1ο ΣΙ – «Φλώρινα»), στο Λιτόχωρο, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Αντώνη Οικονόμου. Όπως ανακοινώθηκε, ο […]

Θεοφάνεια στην Μητρόπολη Σύρου

Θεοφάνεια στην Μητρόπολη Σύρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 1 / 2024 , 17:04 από news_room Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, που και εφέτος διαψεύστηκαν, η Ερμούπολη εόρτασε σήμερα τα Θεοφάνεια, λουσμένη από το Φως του Ακτίστου και του Κτιστού Ηλίου. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε σήμερα, ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, η Θεία Λειτουργία, την οποία ιερούργησε […]