30 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ζοφερό ρεκόρ μαζικών δολοφονιών το πρώτο εξάμηνο του 2023

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ζοφερό ρεκόρ μαζικών δολοφονιών το πρώτο εξάμηνο του 2023

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 7 / 2023 , 20:37 από news_room

Η χώρα υπέστη 28 μαζικές δολοφονίες -συνολικά 140 θύματα- εν μέσω έξαρσης της βίας με όπλα και των εκκλήσεων ορισμένων για αυστηρότερους νόμους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ρεκόρ 28 μαζικών δολοφονιών το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με το Associated Press, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να περιορίσουν τη βία με όπλα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ανάλυση του AP, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ανέφερε ότι 140 θύματα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όλες εκτός από μία από τις μαζικές δολοφονίες – περιστατικά στα οποία σκοτώνονται τέσσερα ή περισσότερα άτομα, εκτός από τον δράστη – αφορούσαν χρήση πυροβόλων όπλων .

«Τι φρικτό ορόσημο», είπε στο AP ο Brent Leatherwood, του οποίου τα τρία παιδιά πήγαιναν στην τάξη σε ένα ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο στο Nashville τον Μάρτιο , όταν ένας πρώην μαθητής πυροβόλησε θανάσιμα έξι άτομα. «Ποτέ δεν πιστεύεις ότι η οικογένειά σου θα ήταν μέρος μιας τέτοιας στατιστικής».

Μια βάση δεδομένων που διατηρεί το Associated Press και το USA Today σε συνεργασία με το Northeastern University παρακολουθεί μεγάλης κλίμακας βία από το 2006.

Το ορόσημο του 2023 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 27 μαζικών δολοφονιών, το οποίο σημειώθηκε μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ο Τζέιμς Άλαν Φοξ, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern, δεν φανταζόταν ποτέ τέτοια αρχεία όταν άρχισε να επιβλέπει τη βάση δεδομένων πριν από περίπου πέντε χρόνια.

«Συνήθιζα να λέγαμε ότι υπήρχαν δύο έως τρεις δωδεκάδες το χρόνο», είπε η Fox στο AP. «Το γεγονός ότι υπάρχουν 28 σε μισό χρόνο είναι ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο».

Οι μαζικές δολοφονίες αυξάνονται με τη συνολική αύξηση της βίας με όπλα. Η χώρα έχει υποστεί 377 μαζικούς πυροβολισμούς από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Gun Violence Archives.

Γύρω στις εορτές της 4ης Ιουλίου, για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, πολλαπλοί μαζικοί πυροβολισμοί σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, προκαλώντας εκ νέου εκκλήσεις για αυστηρότερους νόμους περί όπλων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε το «κύμα τραγικών και παράλογων» πυροβολισμών και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να συμμετάσχουν μαζί του στην επιδίωξη «ουσιαστικών, κοινής λογικής» μεταρρυθμίσεων για τα όπλα.

«Είναι στη δύναμή μας να απαγορεύσουμε για άλλη μια φορά τα επιθετικά όπλα και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, να απαιτήσουμε ασφαλή αποθήκευση όπλων, να τερματίσουμε την ασυλία των κατασκευαστών όπλων έναντι ευθύνης και να θεσπίσουμε παγκόσμιους ελέγχους ιστορικού», δήλωσε ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός. σε δήλωση στις 4 Ιουλίου.

Οι νόμοι για τα όπλα ήταν ένα πολικό πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Ενώ οι Δημοκρατικοί ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς, οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν την κατοχή όπλων ως αναμφισβήτητο δικαίωμα που παρέχεται από τη Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί έχουν αποδώσει την αυξανόμενη αιματοχυσία σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό με αυξημένο αριθμό όπλων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, για όλους τους τίτλους, οι μαζικές δολοφονίες είναι στατιστικά σπάνιες και αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα της συνολικής βίας με όπλα στη χώρα.

«Πρέπει να το διατηρήσουμε σε προοπτική», είπε η Fox.

Παρά την πρωτοφανή σφαγή, η National Rifle Association (NRA), μια ομάδα λόμπι υπέρ των όπλων , διατηρεί σθεναρή αντίθεση στη ρύθμιση των πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των τυφεκίων τύπου AR-15 και παρόμοιων όπλων.

«Οι συνεχείς προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις να καταργήσουν τη Δεύτερη Τροποποίηση δεν θα οδηγήσουν σε ασφάλεια για τους Αμερικανούς. Αντίθετα, θα ενθαρρύνει μόνο τους εγκληματίες», είπε ο εκπρόσωπος της NRA, Μπίλι ΜακΛάφλιν, στο AP σε δήλωση.

«Γι’ αυτό η NRA συνεχίζει τον αγώνα μας για νόμους αυτοάμυνας. Να είστε βέβαιοι, δεν θα υποκύψουμε ποτέ, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ζητήσουμε ποτέ συγγνώμη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτοάμυνας των νομοταγών Αμερικανών».

Πηγή: AlJazeera.com & AP

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Ιερά Μητρόπολη Βεροίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 4 / 2022 , 23:24 από news_room Τη Βέροια και τη Νάουσα θα επισκεφθεί από σήμερα έως και την Κυριακή 1η Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, για την επέτειο των 200 ετών […]

Θάνος Μικρούτσικος. Ένας χρόνος μετά

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 / 12 / 2020 , 20:07 από news_room Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, 28 Δεκεμβρίου 2019, έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος, σε ηλικία 72 ετών. Στη μεγάλη μουσική διαδρομή του, το έργο του δεν έπαψε ποτέ να επικοινωνεί με την κοινωνία και να ταυτίζεται με διαφορετικές γενιές. «Το χαρακτηριστικό […]