34 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Αιμιλιανού στον Λόφο Σκουζέ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο

Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 7 / 2023 , 6:04 από news_room

Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Νάξος  | Με την δέουσα λαμπρότητα τελέστηκε η φετινή ιερά Πανήγυρη, 13 και 14 Ιουλίου 2023, του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη στον ομώνυμο περικαλλή ιερό ναό της νήσου Νάξου

Την παραμονή της εορτής

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, το απόγευμα, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου στην γενέτειρά του νήσο Νάξο.

Στην ακολουθία του εσπερινού χοροστάτησε ο προσκληθείς, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των προσκεκλημένων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου και του οικείου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Χειρός του Οσίου Πατρός ημών Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω, την οποία κόμισε από την Ιερά Μονή Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου Πάρου, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αρσένιος Μελισσιανός.

Προ του «Νυν απολύεις…» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας (Παροναξίας Καλλίνικος) παρουσίασε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τους προσφώνησε με εγκαρδιότητα εκφράζοντας και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την αποδοχή της προσκλήσεώς του να συμμετάσχουν στη φετινή ιερά πανήγυρη του Οσίου Νικοδήμου. Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε εκ μέρους και των υπολοίπων Αρχιερέων, τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την αδελφική πρόσκλησή του, κήρυξε τον θείο λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της εορτής.

Την κυριώνυμο ημέρα

Αρχιερατικό συλλείτουργο με την συμμετοχή των τοπικών αρχών και πλήθος λαού, τελέσθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 στη Νάξο με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου στην πόλη της Νάξου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (ο οποίος και χοροστάτησε στον Όρθρο) συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν κληρικοί από τη νήσο της Νάξου και της Πάρου, ενώ συμμετείχαν και άλλοι παρεπιδημούντες κληρικοί και από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού τον πανηγυρικό θείο λόγο της ημέρας κήρυξε ο προεξάρχων της λειτουργικής συνάξεως, Σεβ. Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Προ του «Δι’ ευχών…» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρη, τους κληρικούς για την παρουσία του στην Θεία Λειτουργία και τους ιεροψάλτες που τόσο όμορφα απόδωσαν τους εκκλησιαστικούς ύμνους καθώς και τους ιερείς του Ναού και τους συνεργάτες τους για την όλη προετοιμασία και απηύθυνε ευχές προς όλους.

Ακολούθως ο Σεβ. Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος αντιφώνησε απευθύνοντας και εκείνος ευχαριστίες για την αγαπητική πρόσκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των υπολοίπων Ιεραρχών και απηύθυνε ευχές προς τον ευσεβή λαό.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας 

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας στη Νάξο, τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως , στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.

Μετά το πέρας των ακολουθιών, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Σεπτής Εικόνος του Αγίου Νικοδήμου, υποβασταζόμενη από τους άνδρες του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Νάξου, τα στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου και τους στρατιώτες του Τάγματος Εθνοφυλακής Νάξου, καθώς και των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου και του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω.

Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος (ο οποίος επί της μαρμαρίνης εξέδρας απηύθυνε λόγο παρακλήσεως και οικοδομής), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Η ιερά λιτανευτική πομπή κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, όπου αφού εψάλη η ακροτελεύτιος Δέηση και προ της ανακρούσεως του Εθνικού μας Ύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας (Παροναξίας κ. Καλλίνικος) ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις, τους Αγίους Αρχιερείς όλους τους τοπικούς άρχοντες, τους Βουλευτές του Νομού, τους εκπροσώπους των πολιτικών στρατιωτικών, δικαστικών και λοιπών αρχών του νησιού και της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, τον Διοικητή του Α.Τ. Νάξου και τον Λιμενάρχη για τα μέτρα τάξης καθώς και όλους τους συμμετέχοντες κληρικούς και λαϊκούς.

Τέλος συνεχάρη όλους όσοι κοπίασαν για την προετοιμασία της πανηγύρεως, ιδιαιτέρως δε την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, η οποία με επικεφαλής τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Μουσικής, Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Νικόλαο Δροσινό, παιάνισαν κατά την διάρκεια της Ιεράς Λιτανεύσεως.

Σε όλους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε πλούσια την χάρη και ευλογία του Αγίου Νικοδήμου και του Αγίου Αρσενίου στην ζωή και τα έργα τους.

Κατόπιν ακολούθησε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη Λαμπρά πανηγύρισε η Νάξος την εορτή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη

Σχετικά Άρθρα

Σαββατοκύριακο της Δ΄ Εβδομάδας των Νηστειών στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Σαββατοκύριακο της Δ΄ Εβδομάδας των Νηστειών στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 4 / 2022 , 7:47 από news_room Το τριήμερο 1 έως 3 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, περιόδευσε στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Χαλκίδος, Μεσσαπίων και Ιστιαίας, ερχόμενος σε επικοινωνία με τα πνευματικά του παιδιά, […]

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο : Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο παρουσίασε σήμερα τη γνώμη του επί των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων του Πλαισίου. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα, παρουσιάζει τις βασικές προβλέψεις του Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) […]