24 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

Κλείνει η ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϊ «Κόσμος»

Κλείνει η ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϊ «Κόσμος»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 7 / 2023 , 1:28 από news_room

Θλίψη προκάλεσε στον Ελληνισμό της Αυστραλίας η είδηση ότι η ελληνόγλωσση εφημερίδα «Ο Κόσμος» του Σίδνεϊ σταματά την κυκλοφορία της.

Την ανακοίνωση την έκανε γνωστή η ίδια η εφημερίδα με μια γραμμή στην πρώτη της σελίδα που ανέφερε:

«Την επόμενη Παρασκευή θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλο του Κόσμου».

Η ιστορική εφημερίδα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον εκδότη του «Νέου Κόσμου», Δημήτρη Γκόγκο και τον γερουσιαστή του Εργατικού κόμματος, Τάκη Καλδή με υπεύθυνο ύλης για πολλά χρόνια τον Γιώργο Μεσσάρη.

Για την ιστορία της εφημερίδας ο Γιώργος Χατζηβασίλης, που για πολλά χρόνια είχε την ευθύνη της ύλης της έγραψε:

«Το 1982 άρχισε να κυκλοφορεί ο “Κόσμος”

Πρώτος αρχισυντάκτης ήταν ο Γιώργος Τσερδάνης, με αρθρογράφους τον Τάκη Καλδή που στο μεταξύ είχε εκλεγεί στην Ανω Βουλή της ΝΝΟ, τον Γιώργο και τη Τζόαν Μεσσάρη, τον Τάσο Νεράντζη, τον Δημήτρη Οικονόμου και στις διαφημίσεις τον Δημήτρη Βεντούρη.

Το 1983 έγινε μια διοικητική αλλαγή και την αρχισυνταξία ανάλαβε ο Γιώργος Μεσσάρης, ενώ ο Γιώργος Τσερδάνης παρέμεινε σαν δημοσιογράφος.

Αργότερα και πηγαίνοντας από τον ¨Κήρυκα» στον “Κόσμο” επανασυνδέθηκα με τον Γιώργο και την Τζόαν Μεσσάρη, τον Τάκη Καλδή, τον Γιώργο Τσερδάνη, τον Βασίλη Πασσά και τον Θανάση Χατζηανέστη.

Μια μέρα ο Μεσσάρης με κάλεσε στο γραφείο του για να μου πει ότι θέλει να μου αναθέσει μια στήλη στην εφημερίδα. Το πρώτο άρθρο αφορούσε την πάλη μου με την κατάθλιψη που άρεσε στο Γιώργο και μάλιστα αυτός βάφτισε τη στήλη μου “Κόσμια και μη”, σ’ αυτόν λοιπόν τα παράπονά τους όσοι διαφωνούν με την παρουσία μου στον “Κόσμο”».

Αργότερα ο Τάκης Γκόγκος έγινε ο μόνος ιδιοκτήτης της εφημερίδας πριν την πουλήσει στον Δημήτρη Σκουλούδη.

Το 1988 η εφημερίδα πουλήθηκε από τον Δ. Γκόγκο στον Δ. Σκουλούδη (ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε).

Ο τελευταίος για κάποιο διάστημα ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Μελβούρνη» και του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΑΒ, επίσης στη Μελβούρνη.

Για αρκετά χρόνια, επίσης, εκτός από ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ο Κόσμος» ενώ, παράλληλα διατηρούσε και νυχτερινό κέντρο στο Σίδνεϊ και έφερνε Έλληνες καλλιτέχνες από την Ελλάδα για εμφανίσεις τους στην Αυστραλία. Διετέλεσε δε και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Αυστραλίας.

Γράφει, πάλι, ο Χατζηβασίλης:

«Ο Δημήτρης Σκουλούδης, ήταν ένας μεγαλέμπορος καυσίμων που φαινόταν να έχει τεράστια αποθέματα χρημάτων. Ο Μεσσάρης, όμως, δεν είδε με καλό μάτι την αλλαγή ιδιοκτησίας.

Από σύμπτωση, ο Γιώργος και η Τζόαν Μεσσάρη παραιτήθηκαν από τον “Κόσμο” στις 18 Ιανουαρίου 2000,την ίδια μέρα που παραιτήθηκαν το 1978 από τον “Κήρυκα”. Ομως το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε για τον “Κόσμο” ήταν η δικαστική καταδίκη του Σκουλούδη και ένα τεράστιο πρόστιμο για μια υπόθεση η οποία είχε να κάνει με την εμπορία καυσίμων που τον λύγισε οικονομικά και ηθικά.

Τον καιρό εκείνο τον “Κόσμο” τύπωνε ο Θεόδωρος Σκάλκος και όπως φαίνεται η εφημερίδα μας τού χρωστούσε χρήματα, τα οποία αμφισβητούσε ο Σκουλούδης και κατέληξαν στα δικαστήρια. Το 2002 ο Θήο έχασε τη δίκη και επειδή δεν παρακολουθούσα την εξέλιξή της, μου τηλεφώνησε ο Γιώργος Τσερδάνης για να μού πει ότι την εφημερίδα ανέλαβαν ο Θεόδωρος και η Αναστασία Κωνσταντίνου και να με ρωτήσει αν ενδιαφέρομαι για την αρχισυνταξία.

Φυσικά, ποτέ δεν ενδιαφερόμουν για τη θέση αυτή, αλλά ούτε περίμενα την εξέλιξη, επειδή τον Θεόδωρο Κωνσταντίνου γνώριζα μόνο από τα γήπεδα τού γκολφ όπου έκανα περίπατο με τους παίκτες και δεν ήξερα ότι ενδιαφερόταν για τον “Κόσμο”.

Στην πρώτη μας συνάντηση με τον Θεόδωρο και την Αναστασία Κωνσταντίνου για την επιστροφή μου στον “Κόσμο”, μού είπαν ότι ανάλαβαν την έκδοση τού “Κόσμου” σαν προσφορά τους στην παροικία για να μην κλείσει.

Ακόμη μού ανακοίνωσαν ότι αρχισυντάκτης θα ήταν ο Γιώργος Τσερδάνης και δεν είχα αντίρρηση, αφού είχαμε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν και αναμφισβήτητα είχε τις γνώσεις και την πείρα. Ο “Κόσμος” γλίτωσε στο χείλος του γκρεμού με τη σωτήρια παρέμβαση τής οικογένειας Κωνσταντίνου.

Αργότερα η ξαφνική “μεταγραφή” τού Γιώργου Τσερδάνη στον “Κήρυκα” το 2008, ομολογώ ότι με ανησύχησε όχι μόνο επειδή χάσαμε έναν πολύτιμο συνεργάτη, αλλά και επειδή θα ενίσχυε τους αντιπάλους μας σαν η “καινούργια σκούπα”. Αντί, όμως, να περιμένουμε την αντεπίθεση αποφασίσαμε να οχυρωθούμε με βελτιώσεις στην εφημερίδα και την εκμετάλλευση των ταλέντων που διαθέταμε, με πρώτη την Αννα Αρσένη, τον Παναγιώτη Νικολάου, τον Θοδωρή Περρή και τη Ματίνα Μπουτσικάκη, ενώ ενισχυθήκαμε με τον ικανότατο Σάββα Λιμνατίτη και τη συνεργασία τού Παύλου Θεοδωρακόπουλου».

Τώρα η εφημερίδα ανήκει στον Σπύρο Χαραλάμπους.

Ο Γιώργος Χατζηβασίλης ήταν, όπως αναφέραμε, για πολλά χρόνια υπεύθυνος ύλης στον «Κόσμο»

Τα τελευταία χρόνια την ευθύνη της ύλης την είχε ο Γιάννης Δραμιτινός.

Η είδηση για το κλείσιμο της εφημερίδας τον βρήκε στην Ελλάδα.

«Λυπάμαι πολύ», είπε στο «Νέο Κόσμο» και πρόσθεσε:

«Έγιναν πολλές προσπάθειες για να συνεχίσει η εφημερίδα. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν. Λυπάμαι για τους αναγνώστες μας, κυρίως ηλικιωμένους, που δεν θα την βρίσκουν πια. Ο «Κόσμος» ήταν ένας πολύτιμος φίλος τους. Και λυπάμαι και για όλους αυτούς, άτομα της τρίτης ηλικίας στα οποία έδινε βήμα έκφρασης η εφημερίδα».

Την θλίψη του εξέφρασε και ο Σπύρος Παπαστεφάνου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες, αρθρογραφούσε στον «Κόσμο».

Η εφημερίδα ξεκίνησε δισεβδομαδιαία, στη συνέχεια έβγαινε τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κατά την διάρκεια της πανδημίας όμως έγινε εβδομαδιαία.

Ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε και την άποψη του σημερινού ιδιοκτήτη της. Σπύρου Χαραλάμπους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Στο τελευταίο φύλο, την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να υπάρχουν άρθρα από πολλούς που κατά καιρούς έγραφαν στην εφημερίδα.

Πηγή: PanHellenicPost.com

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υφ. Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον υφ. Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 3 / 2022 , 20:55 από news_room Συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ευάγγελο Τουρνά είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον υφυπουργό και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ζητήματα […]

Ελληνικής καταγωγής μια από τις κορυφαίες μαθήτριες του Queensland

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 12 / 2020 , 14:56 από news_room Η ελληνικής καταγωγής μαθήτρια Ματίνα Σάμιος είναι μια από τις κορυφαίες μαθήτριες του among Queensland για το 2020. Στις απολυτήριες εξετάσεις της πολιτείας που είναι συγχρόνως και εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο η 18χρονη Ματίνα συγκέντρωσε 99.95 βαθμούς (Australian Tertiary […]

Pin It on Pinterest