31 °C Athens, GR
16/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Λήξη Σχολής Γονέων Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Λαμπρά τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Κέντρο Γεροντολογίας της Ι.Α.Α. στο Δήλεσι Αττικής Λήξη Μαθημάτων Aγιογραφίας Ι.Μ. Καστοριάς Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Δραπετσώνα Πατριαρχική χοροστασία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου – Ζελένσκι στο περιθώριο της G7 Κιβωτός του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Παιδικής Προστασίας στην Αττική Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο πρώτος Τόμος για τα 100 χρόνια της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Αυστραλίας

Καθώς η Ρωσία αποχωρεί από τη συμφωνία σιτηρών, ποιες χώρες θα επηρεαστούν;

Καθώς η Ρωσία αποχωρεί από τη συμφωνία σιτηρών, ποιες χώρες θα επηρεαστούν;

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 7 / 2023 , 7:06 από news_room

Σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών εξήχθησαν από τότε που μεσολάβησε η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει μια διεθνή συμφωνία για να επιτρέψει την ασφαλή αποστολή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία, η οποία πρόκειται να λήξει το βράδυ της Δευτέρας, πιστώθηκε ότι βοήθησε στη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Οι δύο χώρες είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών εξήχθησαν από τότε που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία πριν από ένα χρόνο η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα «επιστρέψει» στη συμφωνία «αμέσως» εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της να βελτιώσει τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Τι είναι η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας;
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 οδήγησε τον κόσμο σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

Πριν από τον πόλεμο, το 2021, η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι πρώτοι και πέμπτοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο αντίστοιχα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας.

Τον Ιούλιο του 2022, ο ΟΗΕ και η Τουρκία κανόνισαν μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία θα επέτρεπε στα πλοία να ταξιδεύουν με ασφάλεια από τα ουκρανικά λιμάνια Yuzhny, Odesa και Chornomorsk προς τον Βόσπορο χωρίς να δεχτούν επίθεση .

Μαζί του ήρθε μια ξεχωριστή συμφωνία για τη διευκόλυνση των αποστολών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Η Ρωσία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι τμήματα της συμφωνίας που σχετίζονται με αυτές τις εξαγωγές δεν έχουν εφαρμοστεί.

Στις 31 Οκτωβρίου, η Ρωσία αποχώρησε προσωρινά από τη συμφωνία, επικαλούμενη επιθέσεις με drone στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη. Λίγο αργότερα, η Μόσχα προσχώρησε ξανά στο σύμφωνο για άλλες 120 ημέρες στις 2 Νοεμβρίου. Τον Μάρτιο του 2023, συμφώνησε να παρατείνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για άλλες 60 ημέρες, δέσμευση που ανανέωσε τον Μάιο

Πόσο σιτηρά έχουν μεταφερθεί;
Από τότε που υπογράφθηκε η συμφωνία, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου 32,9 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών έχουν εγκαταλείψει τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πλειοψηφία των σιτηρών ήταν καλαμπόκι και σιτάρι. Αντιστοιχούσαν σε 16,9 εκατομμύρια τόνους και 8,91 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα.

Η Ουκρανία αναφέρεται συχνά ως το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης, με περισσότερο από το 55 τοις εκατό της γης της να είναι καλλιεργήσιμη. Μετά την εισβολή, ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού και ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού την περίοδο 2022-2023.

Άλλα προϊόντα διατροφής που εξήχθησαν κατά την ίδια περίοδο ήταν ηλιέλαιο (1.857.917 τόνοι), ηλιέλαιο (1.650.092 τόνοι), κριθάρι (1.268.298 τόνοι) και κραμβόσπορος (1.000.859 τόνοι).

Πού πήγαν οι εξαγωγές;
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 45 χώρες σε τρεις ηπείρους έχουν λάβει τρόφιμα βάσει της συμφωνίας.

Το μέσο μέγεθος των αποστολών που φεύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα είναι περίπου 32.450 τόνοι.

Η υψηλότερη ποσότητα μέχρι σήμερα έχει εξαχθεί στην Κίνα (7,96 εκατομμύρια τόνοι, ή σχεδόν το 25 τοις εκατό του συνόλου). Ακολουθεί η Ισπανία (5,98 εκατ. τόνοι). Τουρκία (3,24 εκατομμύρια). Ιταλία (2,1 εκατ.) Ολλανδία (1,96 εκατ.). και την Αίγυπτο (1,55 εκατ.).

Ο ΟΗΕ λέει ότι η συμφωνία βοήθησε να αντιστραφεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά περισσότερο από 20%, αλλά η Ρωσία λέει ότι τα τρόφιμα που μεταφέρονται μέσω του διαδρόμου σιτηρών δεν φτάνουν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Σχεδόν το 44 τοις εκατό των εξαγωγών έχει αποσταλεί σε αυτό που ο ΟΗΕ αποκαλεί χώρες υψηλού εισοδήματος.

Πού χρειάζεται περισσότερο το σιτάρι;
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ( WFP ), η προπολεμική Ουκρανία παρήγαγε αρκετά τρόφιμα για να ταΐσει 400 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Το 2021, σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών προμηθειών σιτηρών του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ προέρχονταν από την Ουκρανία.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η συμφωνία επέτρεψε στο WFP να μεταφέρει περισσότερους από 725.000 τόνους σιταριού για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε χώρες που επλήγησαν από πολέμους και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Αιθιοπία έλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού (262.759 τόνοι), με περισσότερο από το 20% να πηγαίνει στην Υεμένη (151.000) και το 18% στο Αφγανιστάν (130.869).

Το 2022, σε νομισματικούς όρους, η Ουκρανία παρείχε την τρίτη υψηλότερη ποσότητα του συνόλου των τροφίμων που προμηθεύτηκε για το WFP και τους περισσότερους μετρικούς τόνους, με 643.189.

Η Nana Ndeda, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής και υπεράσπισης της Save the Children, είπε ότι η συμφωνία επέτρεψε τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών και τη μείωση των τιμών των τροφίμων σε πολλά μέρη του κόσμου. «Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί τώρα είναι ότι αυτές οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν ξανά», είπε από την πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.

«Με αυτό, οι χώρες δεν θα μπορούν πλέον να παρέχουν τρόφιμα σε παιδιά και οι οικογένειές τους δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε τρόφιμα και θα δούμε αύξηση του υποσιτισμού και της επισιτιστικής ανασφάλειας».

Πηγή: Al Jazeera – Φωτογραφία: Mehmet Emin Caliskan/Reuters

Σχετικά Άρθρα

Είκοσι πέντε κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν στις αποσκευές 25χρονου στο αεροδρόμιο της Πάφου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 8 / 2021 , 5:09 από news_room Υπόθεση παράνομης κατοχής ναρκωτικών διερευνά η ΥΚΑΝ (Κλιμάκιο Πάφου) . Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια ελέγχου εντπίστηκαν 25 κιλά κάνναβης στις αποσκευές 25χρονου που αφίχθηκε στον αερολιμένα Πάφου  από την Ελλάδα σήμερα. Τα ναρκωτικά παραλήφθηκαν ως τεκμήρια και ακολούθως ο 25χρονος συνελήφθη […]

Κυριακή Προσευχή

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 / 2 / 2021 , 1:00 από news_room Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η Βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον, δος ημίν σήμερον, και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις […]