24 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

Η Ιαπωνία μπορεί να ξεκινήσει απελευθέρωση ραδιενεργού νερού τον επόμενο μήνα – Η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες

Η Ιαπωνία μπορεί να ξεκινήσει απελευθέρωση ραδιενεργού νερού τον επόμενο μήνα - Η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 7 / 2023 , 23:45 από news_room

Η Ιαπωνία μπορεί να ξεκινήσει απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα τον επόμενο μήνα – Η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει την απελευθέρωση επεξεργασμένου αλλά ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στον Ειρηνικό Ωκεανό μόλις τον επόμενο μήνα αφότου η πυρηνική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών έδωσε το πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο σχέδιο μετά από διετή αναθεώρηση.

Η Ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ανέφερε τη Τετάρτη ότι Ιάπωνες αξιωματούχοι θα εξηγήσουν το σχέδιο σύντομα στην τοπική κοινότητα και τις γειτονικές χώρες εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης του νερού, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι αποθηκευμένο σε περισσότερες από 1.000 γιγάντιες δεξαμενές γύρω από την τοποθεσία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε την Τρίτη ότι η διετής ανασκόπηση της ασφάλειας του Οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο ήταν «σύμφωνο με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφαλείας… [και] τις ελεγχόμενες, σταδιακές απορρίψεις του επεξεργασμένου νερού. Η θάλασσα θα είχε αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Ο Γκρόσι αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή της Φουκουσίμα την Τετάρτη με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια τόνοι νερού – αρκετοί για να γεμίσουν 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – έχουν συσσωρευτεί στο εργοστάσιο από το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που κατέστρεψε τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και ψύξης του σταθμού παραγωγής ενέργειας και προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από το Τσορνόμπιλ .

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού προέρχεται από την ψύξη των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων και ένα εκτεταμένο σύστημα άντλησης και φιλτραρίσματος γνωστό ως προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών (ALPS) εξάγει τόνους πρόσφατα μολυσμένου νερού κάθε μέρα, φιλτράροντας τα περισσότερα από τα ραδιενεργά στοιχεία.

Η Ιαπωνία μπορεί να ξεκινήσει απελευθέρωση ραδιενεργού νερού τον επόμενο μήνα - Η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες
Ο Rafael Grossi παρουσιάζει την έκθεση του ΔΟΑΕ στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida [Eugene Hoshiko/Pool μέσω Reuters]
Ωστόσο, το σχέδιο απελευθέρωσης του νερού, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021, συνάντησε σκληρή αντίσταση από τους γείτονες της Ιαπωνίας και τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, καθώς και από τις αλιευτικές και αγροτικές κοινότητες στη Φουκουσίμα και γύρω από αυτήν , που φοβούνται για τα προς το ζην.

«Βιαστική απελευθέρωση»
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας έχει επικεντρωθεί στην παρουσία του τριτίου, ενός ραδιενεργού ισοτόπου υδρογόνου, το οποίο είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το νερό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι πριν από την απόρριψη, η Ιαπωνία θα αρραιώσει το νερό για να μειώσει το επίπεδο του τριτίου κάτω από τα ρυθμιστικά πρότυπα και ότι η εποπτική αρχή του ΟΗΕ θα διατηρήσει «συνεχή επιτόπια παρουσία και θα παρέχει ζωντανή ηλεκτρονική παρακολούθηση στον ιστότοπο της από την εγκατάσταση απόρριψης», μόλις ξεκινήσει η κυκλοφορία.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι πρόκειται να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα αφού φύγει από την Ιαπωνία την Παρασκευή, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Κουκ.

Το Πεκίνο ήταν από τους πιο θορυβώδεις επικριτές του σχεδίου απόρριψης νερού. Σε δήλωσή του μετά την έκθεση του ΔΟΑΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε τη «βιαστική δημοσιοποίηση» της έκθεσης αυτής από τον οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι «απέτυχε να αντικατοπτρίζει πλήρως τις απόψεις των ειδικών» που συμμετείχαν στην αναθεώρηση. Στην συνέχεια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Καλούμε για άλλη μια φορά την ιαπωνική πλευρά να σταματήσει το σχέδιο απόρριψης των ωκεανών και να απορρίψει σοβαρά το μολυσμένο από πυρηνικά νερό με επιστημονικά, ασφαλή και διαφανή τρόπο», ανέφερε η δήλωση. «Εάν η Ιαπωνία επιμείνει να προχωρήσει με το σχέδιο, θα πρέπει να υποστεί όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτό».

Η Ιαπωνία μπορεί να ξεκινήσει απελευθέρωση ραδιενεργού νερού τον επόμενο μήνα - Η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες
Οι Νοτιοκορεάτες διαμαρτύρονται κατά του σχεδίου απόρριψης νερού [Jung Yeon-je/AFP]
Η Νότια Κορέα, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ενώ σέβεται την έκθεση του ΔΟΑΕ, η προτεραιότητά της θα παραμείνει «η υγεία και η ασφάλεια του λαού μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο από το γραφείο του προέδρου Yoon Suk-yeol.

Η Σεούλ, η οποία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών από τους οκτώ ιαπωνικούς νομούς κοντά στη Φουκουσίμα το 2013, εν μέσω ανησυχιών για την ακτινοβολία, δήλωσε επίσης ότι θα προβεί σε μια «άνευ προηγουμένου έντονη» επιθεώρηση των τροφίμων τις επόμενες 100 ημέρες για να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγείς, οι διανομείς και οι λιανοπωλητές σημαδεύουν σωστά προέλευσης των εμπορευμάτων.

Πηγή: Al Jazeera.com – Φωτογραφία άρθρου: Bloomberg ©

 

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία: Η ευρωπαϊκή χώρα με τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές το 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών το 2021 από την αρχή της χρονιάς ως τη 14η Αυγούστου, δείχνουν επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ιταλία κάηκαν 1. 200.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, επιφάνεια περίπου ίση με αυτή σχεδόν ολόκληρης της Ρώμης, […]

Ποιμαντική Συνάντηση του Πατριάρχη Θεόφιλου με τους Ιερείς της Ραμάλλας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 20 / 10 / 2021 , 22:07 από news_room Τήν πρωΐαν τῆς Τρίτης, 6ης /19ης Ὀκτωβρίου 2021, ἡμέρας μνήμης τοῦ ἁγίου ἐνδόξου ἀποστόλου Θωμᾶ, ἐτελέσθη θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου εἰς Ραμάλλαν. Εἰς τήν Λειτουργίαν ταύτην συνελειτούργησαν ἤ συνεπροσευχήθησαν τῇ προσκλήσει καί προετοιμασίᾳ τοῦ ἡγουμένου Ραμάλλας […]

Pin It on Pinterest