26 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Ζελένσκι εναντίον ορθόδοξων μοναχών, το παρασκήνιο

Ζελένσκι εναντίον ορθόδοξων μοναχών, το παρασκήνιο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 3 / 7 / 2023 , 13:21 από news_room

Ζελένσκι εναντίον ορθόδοξων μοναχών, το παρασκήνιο

Άρον Άρον φοβούμενοι πιθανή επέμβαση της αστυνομίας, τουλάχιστον δέκα μοναχοί εγκατέλειψαν τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. «Οι περισσότεροι από αυτούς που παρέμειναν, περίπου 150 ακόμη δηλαδή, δεν θέλουν να φύγουν», λέει ο ιερέας Πολύκαρπος Λυνένκο, ο οποίος ζει στο μοναστήρι εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

«Καταδικάζω τη Ρωσική Δημοκρατία για την εισβολή στη χώρα μας και τις δολοφονίες που έχει κάνει (σσ η Ρωσία) στην Ουκρανία», λέει ο 52χρονος επικεφαλής πλέον της κοινότητας, από τότε που ο Μητροπολίτης Παύλος Λεμπίντ, προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι στο πόδι.

Οι ουκρανικές αρχές «καταδιώκουν» τους μοναχούς
Η ουκρανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον υπεύθυνο του Μοναστηριού, τον ηγούμενο Παύλο, για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μόσχας και τον Πατριάρχη της Κύριλλο. Ο κληρικός αυτός λέγεται πως δικαιολόγησε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Αντιθέτως, ο πατέρας Πολύκαρπος τονίζει ότι η εκκλησία του αποσχίστηκε επίσημα από το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την εισβολή, ενώ αποκαλεί εγκληματίες πολέμου τον πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαδίμιρο Πούτιν και τον πιστό στο Κρεμλίνο πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Όμως, δεν θέλει να εγκαταλείψει την πίστη του εξαιτίας αυτού. «Το να ζω εδώ στο μοναστήρι και να ανήκω σε αυτή την εκκλησία δεν με εμποδίζει να είμαι πατριώτης της Ουκρανίας», λέει ο μοναχός. «Αισθάνομαι προσβεβλημένος όταν με αποκαλούν παπά της Μόσχας ή προδότη της πατρίδας μου, της Ουκρανίας» δήλωσε.

Οι ουκρανικές αρχές καταδιώκουν αυτούς τους μοναχούς εδώ και μήνες. Ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι βλέπει την Ορθόδοξη εκκλησία γεμάτη κατασκόπους της Μόσχας. Θέλει να διώξει τους μοναχούς από τη Λαύρα των Σπηλαίων, διάσημο τόπο προσκυνήματος στον Δνείπερο, που μάλιστα προστατεύεται από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η εγκατάσταση, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, πρόκειται τώρα να παραδοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αλλά οι μοναχοί δεν υποχωρούν: προειδοποιούν για πολιτικές διώξεις όπως εκείνες που έκαναν οι κομμουνιστές στη Σοβιετική Ένωση και αγωνίζονται δικαστικά για τις καταγγελίες και μη ανανεώσεις των μισθωτικών τους συμβάσεων. Επιπλέον, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για βίαιες επιθέσεις και για επιδρομές της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU.

Απομάκρυνση κάθε ρωσικού στοιχείου
Η νέα διοίκηση του μουσείου του μοναστηριού θέλει να αποκαθάρει τον ιστορικό τόπο από κάθε τι ρωσικό. Μακριά από τη δημοσιότητα, οι υπάλληλοι του μουσείου μιλούν για ένα κλίμα φόβου, ένα «κυνήγι μαγισσών». Οι πιστοί στα παρεκκλήσια προσεύχονται να μην τους αρπάξουν τον ιερό τόπο που έχουν ως στήριγμα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ουκρανών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τάσσεται πλέον υπέρ της απαγόρευσης της «παλαιάς» Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Βιώνουμε μία ιστορική καμπή», λέει ο πατέρας Πολύκαρπος. Παρ’ ότι υπάρχουν μεμονωμένοι εκπρόσωποι, ορισμένοι από αυτούς υψηλόβαθμοι, οι οποίοι απορρίπτουν την αποκήρυξη του Πατριαρχείου Μόσχας, η διάλυση της εκκλησίας δεν αποτελεί λύση, λέει ο κληρικός. Πολλοί στρατιώτες είναι μέλη αυτής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αγωνίζονται για την επιβίωση της Ουκρανίας. «Αποτελεί μυστήριο για εμένα το ότι η Ρωσία, η οποία μας θεωρεί αδελφό έθνος, έχει εισβάλει στη χώρα», λέει ο πατέρας Πολύκαρπος, προσθέτοντας πως προσεύχεται «για τον Ζελένσκι, τη χώρα μου και τον λαό μας».

Διαμάχες για την περιουσία της εκκλησίας
Το 2018, πολλοί χριστιανοί αποστασιοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μακροχρόνιους στενούς δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας, βρίσκοντας στέγη στη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στις αρχές του 2019, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ της Κωνσταντινούπολης κήρυξε τη νέα εκκλησία αυτοκέφαλη, προς μεγάλη ενόχληση της Ρωσίας. Στο μεταξύ μαίνονται διαμάχες σχετικά με την περιουσία της εκκλησίας. Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος επικρίνεται ως πολεμοκάπηλος, καθώς, παρά τη θέληση του Κιέβου, το Πατριαρχείο προσάρτησε ενορίες στη χερσόνησο της Κριμαίας και στο Ντονμπάς που ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο μοναχός Πολύκαρπος μας λέει ότι ο ίδιος έχει ήδη πάρει βιβλία και εικόνες σε περίπτωση έξωσης από το μοναστήρι, ενώ οι μοναχοί έχουν επίσης μεταφέρει σε ασφαλές μέρος ρούχα, υμνολόγια και παρτιτούρες για τις παραδοσιακές εκκλησιαστικές ψαλμωδίες. «Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει συνεχώς προθεσμίες για να εγκαταλείψουμε το μοναστήρι, αλλά στη συνέχεια δεν συμβαίνει τίποτα». Κανείς στο μοναστήρι δεν αντιδρά πλέον στα έγγραφα των αρχών.

Αυτή η εκκλησία έχει επιβιώσει από πολύ άσχημες περιόδους, όπως την κομμουνιστική δικτατορία. Επιπλέον, λόγω της μακράς παράδοσης, ο πατήρ Πολύκαρπος δεν παραιτείται εύκολα, ούτε θα εντασσόταν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. «Το σπίτι μου είναι εδώ», λέει. Ο μοναχός γνωρίζει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους διώξουν. Όμως, «μέχρι τότε, θα ζήσω τη ζωή μου ως μοναχός και θα παραμείνω εδώ, όπως το έχω ορκιστεί στον Θεό και στον εαυτό μου – κατά προτίμηση μέχρι να πεθάνω».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

Σχετικά Άρθρα

Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 3 / 2 / 2026 , 18:24 από news_room Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε σήμερα έκκληση για εισφορές ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την υποστήριξη των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης το 2026. «Τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν την υγειονομική απόκριση σε 36 ζώνες όπου επικρατούν […]

Μηνύματα ενότητας από Πάπα και Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι – Υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 11 / 2025 , 17:12 από news_room Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έφθασε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πάπας Λέων ΙΔ’, στο πρώτο του αποστολικό ταξίδι από την εκλογή του, σε μία επίσκεψη ιστορική και υψηλού συμβολισμού, όσον αφορά την ενότητα του χριστιανικού κόσμου και την ειρήνη στον αλληλοσπαραγμό που βιώνει ο πλανήτης […]