21 °C Athens, GR
27/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Επίσκεψη πληρωμάτων του ΠΝ στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Θεσσαλονίκη: Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό μητροπολίτης και πρωτοσύγκελος για υπεξαίρεση μνημείων από ναό Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κουβαλούσε» στο πορτ μπαγκάζ 22 κιλά κάνναβης αλλοδαπός που συνελήφθη Τη δυναμική της συμπόρευσης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ανάδειξε η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στο Ζάγκρεμπ – Ομιλητής ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ Απαγορευτικό σε νέες παροχές από το οικονομικό επιτελείο 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η μάχη της Λέρου και η βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών

Επαφές στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λονδίνο

Επαφές στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λονδίνο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 7 / 2023 , 17:21 από news_room

Επαφές στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λονδίνο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Lindsay Hoyle. Σε όλες τις συναντήσεις παρέστη ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ανδρέας Κακουρής.

Η Πρόεδρος της Βουλής, είχε χθες συνάντηση στη Βουλή των Κοινοτήτων με τον βρετανό ομόλογό της, κατά την οποία υπογραμμίστηκαν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας σε πληθώρα τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στην μετά το Brexit εποχή, στη βάση του Μνημονίου για Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για τα εμπόδια που παρεμβάλλει η τουρκική πλευρά στην επανέναρξη των συνομιλιών, εμμένοντας στην αξίωσή της για λύση δύο κρατών. Τέτοιες αξιώσεις, τόνισε η κ. Δημητρίου, οι οποίες θα νομιμοποιούσαν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε επίσης τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας όσο και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία να πεισθεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια λύση αμοιβαίου οφέλους σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει την χώρα και θα καθιστά την Κύπρο παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης, προόδου και ευημερίας για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Δεδομένου δε του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητούμε όπως συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου προς επίλυση διαφορών και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, επισημαίνοντας τη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας κ. Robin Walker και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας κ. Caroline Nokes και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Sir Roger Gales και τα Μέλη της Ομάδας δρ Matthew Offord (αντιπρόεδρο), κ. Mark Jenkinson και κ. Catherine West. Είχε επίσης συνάντηση με την Πρόεδρο του Βρετανικού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου Dame Maria Miller.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, η κ. Δημητρίου ήγειρε το ζήτημα των υψηλών διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων για τους Kύπριους φοιτητές στη μετά το Brexit εποχή και ζήτησε τη συνδρομή της Επιτροπής προς άμβλυνση του προβλήματος, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταχείας επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στα σχολεία της παροικίας, σε σχέση με την άδεια παραμονής και εργασίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Walker δήλωσε την ετοιμότητα του να συνδράμει στην εξεύρεση των πλέον πρόσφορων λύσεων και για τα δύο θέματα.

Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνουν αντίστοιχα τα δύο Κοινοβούλια, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι τα θέματα αυτά αποτελούν υψηλές προτεραιότητές της ως της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κ. Nokes επέδειξε ενδιαφέρον για τις νομοθεσίες που αφορούν στη θέσπιση αδικημάτων σεξισμού και γυναικοκτονίας που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων και συμφωνήθηκε η συνέχιση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Βουλής ο Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, Sir Roger Gale, η κ. Δημητρίου εξέφρασε εκτίμηση για τη σημαντική συμβολή της Ομάδας για δεκαετίες στην προβολή των δικαίων του κυπριακού λαού, και στις προσπάθειες για την ορθή επίλυσή του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Crans Montana. Επισημαίνοντας δε τις εμφανείς ομοιότητες όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία και από την Τουρκία στην Κύπρο, η κα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη, όπως η διεθνής κοινότητα εγκαταλείψει τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και εργαστεί πραγματικά για την ειρήνη.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Κλάδου Ηνωμένου Βασιλείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ) Dame Maria Miller, υπογραμμίστηκε η ενεργός συμμετοχή και ουσιαστική συμβολή της κυπριακής αντιπροσωπίας στην προώθηση των στόχων του ΚΚΣ. Επί του προκειμένου η κ. Δημητρίου, σημείωσε τις ενέργειες, στις οποίες προέβη ως Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, για να συνδράμει στις προσπάθειες του Συνδέσμου για αλλαγή του νομικού του καθεστώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κες Δημητρίου και Miller συζήτησαν τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, με έμφαση στα ζητήματα της ισότητας και γυναικείας εκπροσώπησης.

Εξάλλου, χθες βράδυ, η κ. Δημητρίου παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων στην παρουσία μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και άλλων προσωπικοτήτων.

Πηγή: adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη του Υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο και υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας

Επίσκεψη του Υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο και υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 3 / 2023 , 11:17 από news_room Υπεγράφη χθές, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, στο Υπουργείο Οικονομικών, Πλαίσιο Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. Η υπογραφή του Πλαισίου Προγράμματος Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών […]

Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου

Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 5 / 2022 , 3:57 από news_room Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο, τιμήθηκε σήμερα από τις αρχές του τόπου η 81η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης. Το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, όπου […]

Pin It on Pinterest