25 °C Athens, GR
24/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Απόψεις: Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ την ίδια ώρα που δεν επαρκούν για τις φωτιές στη χώρα

Απόψεις: Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ την ίδια ώρα που δεν επαρκούν για τις φωτιές στη χώρα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 7 / 2023 , 20:47 από news_room

Ένα άρθρο για να αναλυθεί και να προσπαθήσει διασαφηνίσει κάπως το κομμάτι των αποφάσεων για Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ την ώρα που η οικονομική κρίση των δεκατριών χρόνων πέρασε στο κόκκαλο του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.

Η Πυροσβεστική σε συμβάντα

Υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να δούν οι πολίτες σε ασθενοφόρα και Πυροσβέστες, αυτό εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα σε τηλεοπτική συνέντευξη κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ύστερα στο κυβερνητικό συμβούλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ενώ το έκανε πράξη σήμερα θέλοντας να καταθέσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να περιλαμβάνει σαν πλήρωμα Στρατιωτικούς και εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας.

Για να γνωρίσει και μία αλήθεια ο κόσμος είναι ότι κατά περίπτωση καλούνται και οι πυροσβέστες για να παράσχουν βοήθεια όταν υπάρχει τραυματισμός και πτώση σε χαράδρα, εκεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις επεμβαίνει το Πυροσβεστικό Σώμα με την παρουσία Ιατρού ενώ αν κρίνεται αναγκαίο καλείται η Πυροσβεστική ακόμα και για διακομιδή ασθενή.  Αυτά είναι αλήθειες που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα ενώ αν η κατάσταση κρίνεται πολύ επείγουσα για την μεταφορά πχ μίας εγκύου γυναίκας μπορεί να συνδράμει και η Αστυνομία για την μεταφορά της στο νοσοκομείο. Λίγο πολύ τα γνωρίζει ο μέσος πολίτης αυτά.

Χαμηλά τα ηλικιακά όρια εισαγωγής στα Σώματα Ασφαλείας και τον Ελληνικό Στρατό

Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα ότι στη χώρα όλα υπολειτουργούν ειδικά το Ε.Σ.Υ. με τα λιγοστά ασθενοφόρα και το λιγότερο προσωπικό αλλά γνωρίζει ακόμα ότι σε κάθε αντιπυρική περίοδο δεκάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές την ώρα δηλαδή που οι υποστελεχωμένες Πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια αναμένουν ανάσα. Την ίδια ανάσα που περιμένουν και οι πολίτες που ενόψει οικονομικής κρίσης αφού έχασαν την νιότη τους κατά τον καιρό των μνημονίων και από έφηβοι και έφηβες έγιναν 35 και 40 χρόνων χωρίς να είχαν (ούτε έχουν) δικαίωμα διορισμού σε κανένα σώμα σε κανέναν διαγωνισμό αφού για εκείνους και εκείνες ήταν και παραμένουν οι πόρτες του δημοσίου κλειστές. Μπορεί το σύνταγμα να προβλέπει την είσοδο στο Δημόσιο για εργασία κάθε μορφωτικού επιπέδου (ΥΕ,ΔΕ,ΤΕ,ΠΕ) πολίτη, ωστόσο όλες ή καλύτερα στην πλειονότητα τους σχεδόν όλες οι προκηρύξεις εργασίας θέτουν ηλικιακά όρια. Μάλιστα η Ελλάδα είναι χώρα που θέτει ιδιαίτερα χαμηλά ηλικιακά όρια για την ένταξη νέων στελεχών στην Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, τον Ελληνικό Στρατό και σε δεκάδες άλλες θέσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να πληρώνει λοιπόν συνέχει πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΥΤΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο όμως πρόστιμο πληρώνει και ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα φορολογούμενη αφού μόνο ποινή μπορεί να θεωρηθεί για κάθε Έλληνα η μή συμπερίληψη άλλων ηλικιακών ορίων σε προκηρύξεις των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού. Την ίδια ώρα για να γίνει πιο σαφές που ξένες χώρες προσλαμβάνουν Αστυνομικούς και στρατιωτικούς με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι τις ηλικίες των 40-42 χρόνων περίπου, στην Ελλάδα το όριο ένταξης σε κάποιο από τα ανωτέρω είναι μόλις τα 26 χρόνια περίπου. Από την μία λοιπόν ελλείψεις σε προσωπικό από την άλλη οι θάνατοι – εργατικά ατυχήματα των εργαζομένων σε αυτά (ΕΛ.ΑΣ., ΠΣ, Λιμενικό, Στρατό) φέρουν την ανάγκη να συζητηθεί ξανά το ηλικιακό όριο ένταξης για εργασία μεγαλύτερων ηλικιών. Δεν μπορεί ο κάθε νέος 35 με 39 χρόνων ή και μεγαλύτερης ηλικίας 40 με 48 να θεωρείται ελληνικό “παραπέτασμα” και να μην του δίνεται η ευκαιρία να απασχοληθεί σε κάποιο Σώμα ειδικά για όσους το επιθυμούν.

Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά επίπεδα άνω του 10% – Αποσπάσεις σημαίνουν μείωση αποτελεσματικότητας στην εξυπηρέτηση του πολίτη

Μπορεί να φαντάζει όνειρο απατηλής νυκτός ωστόσο την ώρα που η ανεργία καλπάζει αφού σημειωτέων παραμένει σε ρεκόρ για τη χώρα της τάξης του άνω του 10% η επιλογή μετακίνησης κάθε ένστολου από οποιαδήποτε υπηρεσία προδιαθέτει την ανεπάρκεια σε προσωπικό σε αυτή την υπηρεσία που αποσπάστηκε και την μείωση της αποτελεσματικότητας του κάθε σώματος στην εξυπηρέτηση του πολίτη και του δημοσίου συναισθήματος ασφάλειας σε κάθε περιοχή της χώρας.

Η εξασφάλιση πληρωμάτων είναι παροδική λύση και όχι μόνιμη. Μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των “κρίσεων” του ΕΣΥ επιζητούν το χέρι να μπεί γενναία στη τσέπη πράγμα που είναι σχεδόν ακατόρθωτο στη χώρα αυτή τη στιγμή, με την ενεργειακή, επισιτιστική ανασφάλεια να ακμάζει και να παραληρούν οι πολίτες της Ελλάδας.

Εθελοντές Πυροσβέστες

Οι εθελοντές πυροσβέστες από την άλλη, καλούνται όλο τον χρόνο στις κατά τόπους υπηρεσίες να προσφέρουν με ίδια μέσα και ειδικά την αντιπυρική περίοδο την εργασία τους για το κοινό συμφέρον ενώ δεν υπάρχουν ειδικές θεσμικές μέριμνες για εκείνους όπως η πλήρης ένδυση με μέσα ατομικής προστασίας για την επέμβαση σε αστικά συμβάντα καθώς και την απαξιωτική αντιμετώπιση που γνωρίζουν πολλές φορές μέσα στο σώμα όπως έχουν κοινοποιηθεί κατά καιρούς από την ένωση εθελοντών πυροσβεστών.

Επαρκέστερη εκπαίδευση των εθελοντών του ΠΣ και τιμητικοί βαθμοί όμοιοι του Ελληνικού Στρατού

Ας εκπαιδευτούν οι Εθελοντές Πυροσβέστες στη σχολή δοκίμων και ας λαμβάνουν βαθμό ίσο με εκείνο των εφέδρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού ήτοι του ανθυποπυραγού όχι απλά του πυροσβέστη. Ο Ελληνικός Στρατός σοφά δίνει την δυνατότητα σε οπλίτες να εκπαιδευτούν και να λάβουν τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, αυτό ισχύει στη χώρα πολλά χρόνια τώρα. Ο μέσος λοιπόν εθελοντής πυροσβέστης εκπαιδεύεται κάποιους μήνες όπως ο έφεδρος αξιωματικός αλλά δεν λαμβάνει την τιμή που κανονικά θα έπρεπε την ώρα που πολλοί απο εκείνους προσφέρουν κανονικά υπηρεσίες καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Εκτός αυτού η μερική εκπαίδευση δεν επιτρέπει την άμεση εργασία σε όλες τις επεμβάσεις του ΠΣ, πράγμα που θα μπορούσε να αποφευχθεί από την εκπαίδευση στην Πυροσβεστική Ακαδημία αλλά και το ζήτημα το φλέγον είναι να μπορεί να διορίζεται κατά τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παροχή πλήρους ατομικού εξοπλισμού σε Εθελοντές Πυροσβέστες και αντικατάσταση των φθαρμένων και χορηγημένων σε μόνιμους του ΠΣ

Πέραν αυτών αφού δεν τους δίνονται πλήρης ατομικά μέσα προστασίας για την επέμβαση σε αστικά συμβάντα καθώς το κόστος των ατομικών μέσων αυτών προστασίας κοστίζουν αδρά ας τους δοθεί επίδομα επικινδυνότητας. Οι εθελοντές πυροσβέστες αγοράζουν στην πλειονότητα τους μόνοι τους τον ατομικό τους εξοπλισμό όπως συμβαίνει με το μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής όπου όταν υπάρχουν φθορές στα προσφερόμενα από το κράτος μέσα ατομικής προστασίας δεν αντικαθίστανται με νέα. Το ίδιο που συμβαίνει στην Πυροσβεστική, συμβαίνει στην Ελληνική Αστυνομία, δεκάδες οδηγοί μηχανών και Ι.Χ. οχημάτων πληρώνουν από την τσέπη τους την συντήρηση των οχημάτων-μηχανών και μέρη του εξοπλισμού τους. Ενώ και στην Ελληνική Αστυνομία, το σύστημα επιβράβευσης των ανδραγαθιών των αντρών του σώματος πολλές φορές δεν επιβραβεύεται με τον αντίστοιχο βαθμό.

Εθελοντές Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ

Ας προωθηθούν εθελοντές πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ όχι μόνιμοι, μάχιμοι Πυροσβέστες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πυροσβεστικών σταθμών και μπορούν να προσφέρουν στο έπακρο στην υπηρεσία τους και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημοσίου συναισθήματος πυρασφάλειας. Την ώρα που καλούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού πυροσβέστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κυβέρνηση στη Ελλάδα αποφασίζει παρά τις καταστάσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την χώρα να αποσπάσει πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ.

Ιατροί και διασώστες στο Πυροσβεστικό Σώμα

Αντί η κυβέρνηση να φέρνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της βίας που έχει ανθίσει μετά τους εγκλεισμούς όπως πολλές φορές έχει συγγράψει και ο αρθρογράφος αυτού του άρθρου, κοιτάζει μεν σοφά αλλά όχι κατάματα το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δεν είναι η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων αλλά δεν είναι και η αναποτελεσματικότητα του ΕΣΥ. Επειδή σοφά ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Κυβέρνησης κος Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τους Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει γνωστό ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ιατροί και διασώστες σε κάθε Πυροσβεστικό Σταθμό και εξέρχονται ώς πλήρωμα με τους Πυροσβέστες. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο που πράττει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.

Ας αναμείνει ο πολίτης το αποτέλεσμα των αποφάσεων λοιπόν ακόμα και αν σε ευρωπαϊκές χώρες κάποια πράγμα υπάρχουν ανάποδα.

Ε.Κ. στο adologala.gr – Φωτογραφία άρθρου: Πυροσβέστης παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε πολίτη ως πλήρωμα ασθενοφόρου

Σχετικά Άρθρα

Ανυψώθηκε σε μητροπολίτη ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος - Τοποθετήθηκε Πατριαρχικός Έξαρχος στη Μάλτα

Ανυψώθηκε σε μητροπολίτη ο επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος – Τοποθετήθηκε Πατριαρχικός Έξαρχος Μάλτας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 2 / 2021 , 3:40 από news_room Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβύδου κ.Κύριλλος την 16η Φεβρουαρίου 2021 κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ἐξελέγη Μητροπολίτης Κρήνης καί διορίσθηκε  Πατριαρχικός Έξαρχος επί κεφαλής της νεοσυστάτου Ἐξαρχίας Μελίτης (Μάλτας). Διαβάστε την απόφαση πατώντας εδώ    […]

Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία και χειροτονία στον Καθεδρικό των Τιράνων

Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία και χειροτονία στον Καθεδρικό των Τιράνων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 6 / 2023 , 19:13 από news_room Σήμερα 25 Ιουνίου 2023 ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.κ. Αναστάσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Κυριακής Γ ́ Ματθαίου, στον καθεδρικό Ναό «Ανάσταση του Χριστού. Κατά την ακολουθία της Θείας Λειτουργίας ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τιράνων τέλεσε την εις πρεσβύτερο […]

Pin It on Pinterest