18 °C Athens, GR
04/10/2023

Τελευταια Νέα
Η δημοσιογραφία στο επίκεντρο: Τρείς ημέρες στην Πειραιώς 260 αναλύθηκαν πτυχές και συμπεριφορές Ένοπλη βία: Νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση μιας επιδημίας δημόσιας υγείας Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Η καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών της Άμεσης Δράσης που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον πολίτη ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοίνωση Ι.Μ. Λέρου για την Αγιοκατάταξη της Μοναχής Γαβριηλίας Στο φως πεντάκλιτη περικαλλής πρωτοχριστιανική βασιλική ως και μία τρίκλιτη όμοια στην Τερπνή Σερρών Τον Πατριαρχικό Επίτροπο Κισανγκάνι δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης «Ρωμανός ο Μελωδός» Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, επίσημα η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο όπλο μας για απελευθέρωση, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Ξεκίνησε η 3η Παμφθιωτική Λιτανεία Ο νέος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Ιωάννης Μυτιληναίος στο Μητροπολίτη Πειραιώς

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πάφου για την διαμάχη με τον Δήμο

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πάφου για την διαμάχη με τον Δήμο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 7 / 2023 , 20:24 από news_room

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πάφου για την διαμάχη με τον Δήμο

Η Δικαστική διαμάχη για τον κήπο μεταξύ της Μητρόπολης Πάφου, του Δήμου Πάφου και της Κυπριακής Δημοκρατίας χρονολογείται από το 2010. Ό τότε Μητροπολίτης Γεώργιος, ως θεματοφύλακας της περιουσίας της Εκκλησίας της Πάφου προσέφυγε στο Δικαστήριο απαιτώντας αποζημιώσεις όπως καθορίζει το 23.3 του Συντάγματος για την ουσιαστική μείωση της αξίας του ακινήτου της, ουσιαστικά αυτή μετά την επιβολή ζώνης ένα τοις χιλίοις, αυτή εκμηδενίσθη παντελώς.

Τα Δικαστικά μέτρα εκτέλεσης της πιο πάνω απόφασης ελήφθησαν κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου της Ιεράς Μητρόπολης και επειδή είναι καθαρά νομικού χαρακτήρα περαιτέρω εξηγήσεις θα δοθούν από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση.

Δυστυχώς την τακτική εκμηδενισμού της περιουσίας της Εκκλησίας της Πάφου συνεχίζει να εφαρμόζει και ο νυν δήμαρχος της Πάφου. Η Μητρόπολη και ο νυν Μητροπολίτης Πάφου είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο για να προστατεύσουν την Εκκλησιαστική περιουσία που ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Πάφου.

Όσον αφορά τις παντός είδους κατηγορίες επί του θέματος και εκτός θέματος που εκτοξεύονται από τον δήμαρχο εναντίον της Μητρόπολης Πάφου, του Μητροπολίτη Πάφου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι παντελώς ανυπόστατες και προσβλητικές.

Τι συνέβη

Δεσμεύτηκαν τα τραπεζικά αποθέματα του Δήμου Πάφου με απόφαση δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Πάφου.

Η αίτηση της Μητρόπολης αφορούσε στη μη καταβολή των 8 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση που καλείτο η δημοτική αρχή από το 2021 να καταβάλει στην Εκκλησία για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας της στον Δημόσιο Κήπο Πάφου.

Η μη καταβολή του τεράστιου αυτού ποσού έκτοτε από πλευράς Δήμου Πάφου, ώθησε πρόσφατα την Μητρόπολη να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη, ζητώντας την έκδοση διατάγματος δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Δήμου μέχρι το ύψος των 8 εκατομμυρίων ευρώ, απόφαση η οποία εκδόθηκε πρόσφατα και ήταν θετική στο αίτημα αυτό.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί παγωμάρα και εκνευρισμό στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, αφού σύμφωνα με αρμόδιες πηγές προκαλεί πρακτικά προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και επί της ουσίας δένει τα χέρια του Δήμου για κάθε ενέργεια την οποία προωθεί. Δεν είναι πλέον απίθανη η προοπτική να βρεθεί στη θέση ο Δήμος να κηρύξει στάση πληρωμών, τόνισαν, αν δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στο θέμα.

Το νέο επεισόδιο στην πολύχρονη διαμάχη των δύο κορυφαίων φορέων της πόλης, έρχεται μετά την πρόσφατη απαγόρευση της Μητρόπολης προς τον Δήμο να προχωρήσει στην υλοποίηση της δημιουργίας μνημειακού χώρου σε τμήμα του Δημόσιου Κήπου, αφού από την δικαστική απόφαση του 2021 για απόδοση αποζημιώσεων προς την Μητρόπολη για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας, ουδεμία εξάλιξη καταγράφηκε.

Η απαίτηση της Εκκλησίας για αποζημιώσεις λόγω του μηδενικού πλέον συντελεστή ανάπτυξης στον Δημόσιο Κήπο, που αποφάσισε ο Δήμος Πάφου, χρονολογείται από το 2010, όταν και καταχωρήθηκε η αγωγή της Μητρόπολης Πάφου στη δικαιοσύνη

. Η αγωγή αυτή, μάλιστα, δεν στρεφόταν μόνο κατά της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούσε σε συνολική απαίτηση αποζημιώσεων ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους.

Στο επίκεντρο της σκλήρυνσης της στάσης της Μητρόπολης βρισκόταν η άρνηση της δημοτικής αρχής να εγκρίνει την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού της πόλης σε τμήμα του Δημόσιου Κήπου, όπως ζητούσε η Εκκλησία.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και υπό την έντονη πίεση οργανωμένων συνόλων και πολιτών της Πάφου που θεωρούν ότι ο Δημόσιος Κήπος πρέπει να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου και η Εκκλησία να ανεγείρει το νέο ναό σε άλλο μέρος της πόλης.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε το 2021 την απόφαση του, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια δημοτική αρχή με απόφαση της το 1981 ενέταξε το τεμάχιο του Δημοσίου Κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης του από 160% σε μόλις 1% , με αποτέλεσμα να επέλθει ουσιώδης μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματος.

Βάσει της απόφασης, με αναφορά στο άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμο Πάφου στην καταβολή αποζημίωσης 8 εκατομμυρίων ευρώ για την ουσιώδη μείωση της αξίας της περιουσίας της Μητρόπολης.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ήδη η δημοτική αρχή Πάφου έχει αρχίσει τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται.

Σχετικά Άρθρα

Έμπρακτη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία

Έμπρακτη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 2 / 2022 , 5:55 από news_room Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη  Η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Σε ώρες δύσκολες οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό όσων σήμερα η ζωή τους βρίσκεται υπό απειλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης […]

Η Πεντηκοστή, το Άγιο Πνεύμα και η άσβεστη φλόγα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 21 / 6 / 2021 , 15:31 από news_room Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας, Φιλάνθρωπε, δόξα σοι. Την επομένη της Κυριακής της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μας εορτάζει την Δευτέρα του […]

Pin It on Pinterest