30 °C Athens, GR
25/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024» Νέα Υόρκη: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο θα έχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έκτακτα μέτρα από τον δήμο Αθηναίων λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Οι 7 εστίες δροσιάς Στην Λευκάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Η Εορτή της Πεντηκοστής στους Αγίους Τόπους Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Κυριακή της Πεντηκοστής στη Μητρόπολη Αθηνών Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος H Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έδωσε επιτυχημένη συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο Τι προβλέπει η δράση «Thessaly & Evros Pass 2024»

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πάφου για την διαμάχη με τον Δήμο

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πάφου για την διαμάχη με τον Δήμο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 7 / 2023 , 20:24 από news_room

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πάφου για την διαμάχη με τον Δήμο

Η Δικαστική διαμάχη για τον κήπο μεταξύ της Μητρόπολης Πάφου, του Δήμου Πάφου και της Κυπριακής Δημοκρατίας χρονολογείται από το 2010. Ό τότε Μητροπολίτης Γεώργιος, ως θεματοφύλακας της περιουσίας της Εκκλησίας της Πάφου προσέφυγε στο Δικαστήριο απαιτώντας αποζημιώσεις όπως καθορίζει το 23.3 του Συντάγματος για την ουσιαστική μείωση της αξίας του ακινήτου της, ουσιαστικά αυτή μετά την επιβολή ζώνης ένα τοις χιλίοις, αυτή εκμηδενίσθη παντελώς.

Τα Δικαστικά μέτρα εκτέλεσης της πιο πάνω απόφασης ελήφθησαν κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου της Ιεράς Μητρόπολης και επειδή είναι καθαρά νομικού χαρακτήρα περαιτέρω εξηγήσεις θα δοθούν από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση.

Δυστυχώς την τακτική εκμηδενισμού της περιουσίας της Εκκλησίας της Πάφου συνεχίζει να εφαρμόζει και ο νυν δήμαρχος της Πάφου. Η Μητρόπολη και ο νυν Μητροπολίτης Πάφου είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο για να προστατεύσουν την Εκκλησιαστική περιουσία που ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Πάφου.

Όσον αφορά τις παντός είδους κατηγορίες επί του θέματος και εκτός θέματος που εκτοξεύονται από τον δήμαρχο εναντίον της Μητρόπολης Πάφου, του Μητροπολίτη Πάφου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι παντελώς ανυπόστατες και προσβλητικές.

Τι συνέβη

Δεσμεύτηκαν τα τραπεζικά αποθέματα του Δήμου Πάφου με απόφαση δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Πάφου.

Η αίτηση της Μητρόπολης αφορούσε στη μη καταβολή των 8 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση που καλείτο η δημοτική αρχή από το 2021 να καταβάλει στην Εκκλησία για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας της στον Δημόσιο Κήπο Πάφου.

Η μη καταβολή του τεράστιου αυτού ποσού έκτοτε από πλευράς Δήμου Πάφου, ώθησε πρόσφατα την Μητρόπολη να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη, ζητώντας την έκδοση διατάγματος δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Δήμου μέχρι το ύψος των 8 εκατομμυρίων ευρώ, απόφαση η οποία εκδόθηκε πρόσφατα και ήταν θετική στο αίτημα αυτό.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί παγωμάρα και εκνευρισμό στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, αφού σύμφωνα με αρμόδιες πηγές προκαλεί πρακτικά προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής και επί της ουσίας δένει τα χέρια του Δήμου για κάθε ενέργεια την οποία προωθεί. Δεν είναι πλέον απίθανη η προοπτική να βρεθεί στη θέση ο Δήμος να κηρύξει στάση πληρωμών, τόνισαν, αν δεν υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στο θέμα.

Το νέο επεισόδιο στην πολύχρονη διαμάχη των δύο κορυφαίων φορέων της πόλης, έρχεται μετά την πρόσφατη απαγόρευση της Μητρόπολης προς τον Δήμο να προχωρήσει στην υλοποίηση της δημιουργίας μνημειακού χώρου σε τμήμα του Δημόσιου Κήπου, αφού από την δικαστική απόφαση του 2021 για απόδοση αποζημιώσεων προς την Μητρόπολη για τον εκμηδενισμό της αξίας της περιουσίας, ουδεμία εξάλιξη καταγράφηκε.

Η απαίτηση της Εκκλησίας για αποζημιώσεις λόγω του μηδενικού πλέον συντελεστή ανάπτυξης στον Δημόσιο Κήπο, που αποφάσισε ο Δήμος Πάφου, χρονολογείται από το 2010, όταν και καταχωρήθηκε η αγωγή της Μητρόπολης Πάφου στη δικαιοσύνη

. Η αγωγή αυτή, μάλιστα, δεν στρεφόταν μόνο κατά της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούσε σε συνολική απαίτηση αποζημιώσεων ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους.

Στο επίκεντρο της σκλήρυνσης της στάσης της Μητρόπολης βρισκόταν η άρνηση της δημοτικής αρχής να εγκρίνει την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού της πόλης σε τμήμα του Δημόσιου Κήπου, όπως ζητούσε η Εκκλησία.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και υπό την έντονη πίεση οργανωμένων συνόλων και πολιτών της Πάφου που θεωρούν ότι ο Δημόσιος Κήπος πρέπει να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου και η Εκκλησία να ανεγείρει το νέο ναό σε άλλο μέρος της πόλης.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε το 2021 την απόφαση του, επισημαίνοντας ότι η αρμόδια δημοτική αρχή με απόφαση της το 1981 ενέταξε το τεμάχιο του Δημοσίου Κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης του από 160% σε μόλις 1% , με αποτέλεσμα να επέλθει ουσιώδης μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματος.

Βάσει της απόφασης, με αναφορά στο άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμο Πάφου στην καταβολή αποζημίωσης 8 εκατομμυρίων ευρώ για την ουσιώδη μείωση της αξίας της περιουσίας της Μητρόπολης.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ήδη η δημοτική αρχή Πάφου έχει αρχίσει τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται.

Σχετικά Άρθρα

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στην Μητρόπολη Σερρών (2)

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στη Μητρόπολη Σερρών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 4 / 2023 , 0:42 από news_room Με κατάνυξη, αλλά και ζέουσα προσδοκία της αναστασίμου ελπίδος, τελέσθηκαν και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, οι ιερές ακολουθίες της αγίας και μεγάλης Παρασκευής, κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία ποιεί ανάμνηση των αγίων και σωτηρίων Παθών καθώς και της θεόσωμης Ταφής […]

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την εορτή των Χριστουγέννων 2021

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 12 / 2021 , 20:08 από news_room Τιμιώτατοι Ἀδελφοί συνεπίσκοποι καί ἀγαπητά μου παιδιά, Μέσα στήν ἀνθρώπινη ἱστορία ὑπάρχουν ἀφηγήσεις γιά ὑπερφυσικές γεννήσεις ἀνθρωποθεῶν, ὅμως αὐτό πού ἔζησε ἡ ἀνθρωπότητα μέ τή γέννηση τοῦ Χριστοῦ εἶναι ἀπολύτως νέο καί μοναδικό.᾽Ενῶ οἱ ἀνθρωποθεοί μέχρι καί σήμερα ἐπιδεικνύουν τίς ὑπερφυσικές τους δυνάμεις καί […]